ATEbank: 24,6% πάνω τα κέρδη του Ομίλου

Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2006 17:23

Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του Ομίλου της ΑΤΕbank και η ισχυροποίησή του και κατά το εννεάμηνο του 2006, με ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας που ανήλθαν σε € 113 εκ. έναντι € 90,7 εκ. της αντίστοιχης περιόδου του 2005, παρουσιάζοντας αύξηση 24,6% και σε επαναλαμβανόμενη βάση 34,6%.

Η ΑΤΕbank σημείωσε κέρδη μετά από φόρους, τα οποία διαμορφώνονται στο επίπεδο των € 100,8 εκ. έναντι € 51 εκ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, παρουσιάζοντας αύξηση 97,6%.

Τα συνολικά αποτελέσματα και κέρδη του Ομίλου επηρεάστηκαν αρνητικά από συγκυριακούς παράγοντες :

• Κατά € 29,9 εκ. από την έκτακτη εφάπαξ υποχρέωση καταβολής φόρου μερίσματος χρήσεως 2005 και

• κατά € 22,8 εκ. από τη μείωση των αποτελεσμάτων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης έναντι της προηγούμενης περιόδου που ήταν, μεταξύ άλλων, απόρροια των πρόσφατων αποφάσεων της Ε.Ε. για την παραγωγή της ζάχαρης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα του Ομίλου, παρά τις παραπάνω συγκυριακές αρνητικές εξελίξεις, επηρεάσθηκαν θετικά από τις επιδόσεις των υπολοίπων εταιρειών, η κερδοφορία των οποίων πλέον είναι ανοδική αντιστρέφοντας την παγιωμένη αρνητική πορεία του παρελθόντος.

Αναλυτικότερα, η θετική αυτή εξέλιξη του οικονομικού αποτελέσματος των εταιριών του Ομίλου της ΑΤΕbank οφείλεται κυρίως:

• στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους σε επαναλαμβανόμενη βάση κατά 10,4%,

• στην αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες κατά 22,8%,

• στην συγκρατημένη αύξηση των λειτουργικών εξόδων κατά 2,2% και

• στη μείωση των προβλέψεων κατά 60,0%.

Χαρακτηριστικό της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων και των επιδόσεων του Ομίλου αποτελούν :

• Η διατήρηση των θετικών αποτελεσμάτων σχεδόν όλων των εταιρειών του Ομίλου, κυρίως λόγω της πολιτικής εκλογίκευσης του κόστους, της αύξησης των κύκλου των εργασιών, της αύξησης των εσόδων από προμήθειες και λοιπές μη τοκοφόρες δραστηριότητες.

• Η αύξηση στα υπόλοιπα του χαρτοφυλακίου δανείων μετά προβλέψεων κατά 15,0% έναντι του εννεαμήνου 2005. Χαρακτηριστική είναι η συνεχιζόμενη εντυπωσιακή αύξηση της δανειοδότησης της λιανικής τραπεζικής κατά 46,2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2005 και ειδικότερα των στεγαστικών δανείων με αύξηση κατά 57,9%, το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο του αντίστοιχου της αγοράς.

• Παράλληλα τα δάνεια προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί κατά 14% λόγω της ανάπτυξης νέων προϊόντων και μεγαλύτερης προώθησης μέσω του δικτύου και της διαφήμισης.

• Η αύξηση των καταθέσεων κατά 4,6% με το κόστος χρήματος να παραμένει στο εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο του 1,47% σε μία περίοδο αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Επίσης πρέπει να τονιστεί και η διατήρηση της σχέσεως δανείων προς καταθέσεις στο χαμηλό επίπεδο του 76,3%, που επιτρέπει στην Τράπεζα να προσφέρει ανταγωνιστικά προϊόντα χαμηλού κόστους.

• Η συνεχής βελτίωση του περιθωρίου επιτοκίου που πλέον βρίσκεται στα επίπεδα του 3,22%, παρά την όξυνση του ανταγωνισμού στην λιανική τραπεζική.

• Η μείωση του συνολικού δείκτη των µη εξυπηρετουµένων δανείων στα επίπεδα του 13,9% από 18,9% στις 30 Σεπτεμβρίου 2005, με παράλληλη διατήρηση του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση στο επίπεδο του 84,7%.

Στο πλαίσιο των πιο πάνω οικονομικών επιδόσεων του Ομίλου, εντάσσονται και τα οικονομικά αποτελέσματα της ΑΤΕbank, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης και συμμετέχουν κατά 89% μετά την ενοποίηση στα καθαρά κέρδη του Ομίλου. Ειδικότερα, τα μετά από φόρους κέρδη της Τράπεζας αυξήθηκαν σε επαναλαμβανόμενη βάση κατά 50,4%.

Στη διαμόρφωση της κερδοφορίας της tράπεζας συνέβαλαν:

• η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 10,3% σε επαναλαμβανόμενη βάση και των καθαρών εσόδων από προμήθειες κατά 33,6% και

• η συγκρατημένη αύξηση των εξόδων διαχείρισης κατά 3,7%.

Στόχος της διοίκησης είναι η περαιτέρω αύξηση των μεριδίων αγοράς στη λιανική τραπεζική (που πλέον αποτελεί το 34% του χαρτοφυλακίου δανείων), η δυναμική διείσδυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων, η εκμετάλλευση των επενδυτικών ευκαιριών εντός και εκτός των ορίων της Επικράτειας, η απεμπλοκή της Τράπεζας από συμμετοχές του μη χρηματοπιστωτικού χώρου και η ουσιαστική βελτίωση της αποδοτικότητας όλων των εταιριών του Ομίλου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα