Εξορύξεις: Στρατηγικές επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ έως το 2019

ΣΜΕ: Προοπτική για διπλασιασμό της συμμετοχής του εξορυκτικού κλάδου στο ΑΕΠ
Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2017 12:38
UPD:12:38
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Επενδύσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ έχουν προγραμματίσει οι επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων σε υποδομές και ενεργητικό μέχρι το 2019 και όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Αθανάσιος Κεφάλας, η ελληνική εξορυκτική βιομηχανία μπορεί να φτάσει ακόμα και σε διπλασιασμό της συμμετοχής της στο ΑΕΠ, που σήμερα ανέρχεται στο 3,4%, εάν ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις της πολιτείας όσον αφορά την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Σε αυτές τις αγκυλώσεις περιλαμβάνονται η έκδοση νέου σύγχρονου λατομικού κώδικα που αφορά στον αποδεδειγμένα κρίσιμο για την εθνική οικονομία κλάδο των λατομείων, οι καθυστερήσεις σε νέα έργα και επενδύσεις, η έλλειψη ηλεκτρονικού μητρώου έργων, η αδυναμία μετουσίωσης σε πραγματικότητα της «Εθνικής Πολιτικής Αξιοποίησης των Ορυκτών Πρώτων Υλών» που η ίδια η πολιτεία έχει  εκπονήσει από το 2012, η έλλειψη Ειδικού Χωροταξικού για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες, η απουσία ουσιαστικού διαλόγου της πολιτείας με τις τοπικές κοινωνίες ώστε αυτές να πειστούν ότι υπάρχει όφελος από την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων, η παρουσία των αντικινήτρων που δημιουργεί η ανασφάλεια δικαίου και η ατολμία στην υποστήριξη νέων υπεύθυνων επενδύσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΣΜΕ, το σχέδιο του Λατομικού Κώδικα που απέχει σημαντικά των προσδοκιών του κλάδου όσον αφορά τη  διασφάλιση της μακροπρόθεσμης πρόσβασης των υπεύθυνων επιχειρήσεων στους ορυκτούς πόρους, ενώ επιχειρείται η περαιτέρω επιβάρυνση με νέα περιβαλλοντικά τέλη, παρόλο που τα λατομεία καταβάλλουν ήδη σημαντικά ποσά στο ελληνικό Δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση με τη μορφή μισθωμάτων και τελών για περιβαλλοντικά και κοινωφελή έργα. Επίσης για τις νέες επενδύσεις, παρά τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος 4014/2011 για αξιοποίηση εξωτερικών πιστοποιημένων ελεγκτών, εκκρεμεί η έγκριση μελετών  περιβαλλοντικών επιπτώσεων επί σειρά ετών στην υποστελεχωμένη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με τον κ. Κεφάλα, οι επιχειρήσεις του κλάδου συνέχισαν και θα συνεχίσουν να επενδύουν, παρόλο που οι δείκτες αποδοτικότητας βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος και το 50% απ’ αυτές δεν ήταν κερδοφόρες, γεγονός που δείχνει πως οι δυνατότητες των εταιρειών υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι απεριόριστες. Ωστόσο, ο κλάδος συμμετέχει καθοριστικά στη διαμόρφωση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας και στην τρέχουσα χρονιά. Σημαντική άνοδο -για όγδοο κατά σειρά μήνα- κατέγραψε τον Ιούνιο έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2016 ο κύκλος εργασιών της ελληνικής βιομηχανίας, με σταθερό «αιμοδότη» της την εξωτερική αγορά.

Η αύξηση αυτή κατά 8,1% προήλθε από την αύξηση κατά 11,9% του δείκτη «Ορυχείων-Λατομείων» και κατά 8,1% του δείκτη «Μεταποιητικών Βιομηχανιών» και οφείλεται στην άνοδο κατά 17,2% των πωλήσεων προς την εξωτερική αγορά και μόλις κατά 2,3% στην εγχώρια αγορά. Η αύξηση του κύκλου εργασιών του εξορυκτικού κλάδου οφείλεται κυρίως στα βιομηχανικά ορυκτά και στα μάρμαρα. Παρά την κρίση, η εξορυκτική βιομηχανία διατήρησε το παραγωγικό της δυναμικό, αντιπροσωπεύει το 3,4% του ΑΕΠ, και συνέχισε να υποστηρίζει τις εξαγωγές της χώρας, καθώς επίσης να αποτελεί βάση εφοδιασμού και της εγχώριας μεταποιητικής βιομηχανίας.   

«H επένδυση μπορεί να προχωρήσει»

Αναφορικά με την πορεία της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός, σύμφωνα με τον ΣΜΕ η εταιρεία έχει δικαιωθεί από το ΣτΕ επανειλημμένως και διαθέτει τα εχέγγυα για να προχωρήσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Για τα υπολειπόμενα τεχνικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης λύσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΜΕ, κ. Κεφάλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να έλθει σε γνώση το κείμενο της προσφυγής του Δημοσίου στη διαιτησία, που θα σηματοδοτήσει και την εξέλιξη της υπόθεσης.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα