Ιαπωνία: Διπλάσια των προβλέψεων η οικονομική ανάπτυξη

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2006 07:27

ΔΥΟ φορές περισσότερο των προβλέψεων αναπτύχθηκε η οικονομία της Ιαπωνίας το τρίτο τρίμηνο, ωθώντας ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων και το γιέν, καθώς εικάζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ενδέχεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού το συντομότερο τον επόμενο μήνα, προκειμένου να περιορίσει την αύξηση των εταιρικών δαπανών.

Το ΑΕΠ το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας. Η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, αναθεωρήθηκε στο 1,5% από το 1%.

Το γιέν σημείωσε άνοδο στα 117,69 ανά δολάριο στις 12:57 μ.μ. στο Τόκυο από 118,04 γιέν που ήταν πριν από την ανακοίνωση. Ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,5%. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων πενταετούς διάρκειας αυξήθηκε 9 μονάδες βάσης, τα μέγισταν σε χρονικό διάστημα πλέον των πέντε μηνών, φθάνοντας στο 1,25%.

Κατά μέσον όρο, 33 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας, θα αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 1%. Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 0,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για άνοδο 0,2%.

Οι δαπάνες των καταναλωτών, που αποτελούν πλέον του ημίσεως της οικονομίας της χώρας, υποχώρησαν 0,7%, δύο φορές του 0,3% που προβλεπόταν να υποχωρήσουν, καθώς ο κακός καιρός κράτησε τους αγοραστές στα σπίτια τους και οι αυξήσεις των μισθών έμειναν στάσιμες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα