EasyJet: Ακριβότερα εισιτήρια, περισσότεροι επιβάτες, στα ύψη τα κέρδη

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2006 11:10

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 59%, σημείωσαν στο σύνολο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας, χαμηλού μεταφορικού κόστους της Ευρώπης, EasyJet Plc, αποτέλεσμα της αύξησης της επιβατικής κίνησης, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές των εισιτηρίων. Η εταιρεία άσκησε επίσης το δικαίωμά της για την αγορά άλλων 52 αεροσκαφών της εταιρείας Airbus SAS.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 94,1 εκατ. λίρες στερλίνες (179 εκατ. δολ.) ή 22,6 πένες ανά μετοχή, από 59 εκατ. λίρες ή 14,4 πένες ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της EasyJet. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 21%, φθάνοντας στο 1,62 δισ. λίρες. Τα κέρδη της αεροπορικής εταιρείας, διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων των επτά οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτά θα διαμορφωθούν στα 91,2 εκατ. λίρες.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Andy Harrison, απαγόρευσε την ανάπτυξη του στόλου της EasyJet και στόχευσε στους επιβάτες αυξάνοντας τις τιμές των εισιτηρίων ή τις αποδόσεις. Η εταιρεία μετέφερε 33 εκατ. επιβάτες τη χρήση, 11,5% περισσότερους από το προηγούμενο έτος.

Οι μετοχές της EasyJet υποχώρησαν έως 13 πένες, ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στις 553 πένες η μία και διαπραγματεύθηκαν σε αυτά τα επίπεδα στις 8:05 π.μ. στο Λονδίνο. Συνολικά φέτος, έχουν σημειώσει αύξηση 47%.

Η εταιρεία άσκησε το δικαίωμά της για την αγορά 52 αεροσκαφών τύπου Α319, τα οποία θα παραλάβει από το 2008 έως το 2010, με την προοπτική αγοράς άλλων 75 αεροσκαφών, τύπου Α320, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Τώρα έχει κλειστές παραγγελίες για 104 αεροσκάφη Airbus, με τιμή τιμοκαταλόγου πλέον των 4 δισ. δολαρίων.

Η EasyJet πρόσθεσε 13 αεροσκάφη στον συνολικό στόλο των 122 αεροσκαφών της φέτος, έναντι καθαρής αύξησης 17 αεροσκαφών στα συνολικά 109 αεροσκάφη, πέρυσι. Στις 6 Οκτωβρίου η EasyJet ανακοίνωσε ότι οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν 7,8%, ενώ ο παράγων φόρτωσης ή το ποσοστό των θέσεων που καλύφθηκαν, υποχώρησε 0,4%, φθάνοντας στο 84,8%.

Η αεροπορική εταιρεία ακύρωσε 469 πτήσεις τον Αύγουστο, μετά την αποκάλυψη αποτροπής τρομοκρατικής ενέργειας σε αεροσκάφη που θα πραγματοποιούσαν πτήσεις από τη Βρετανία στις ΗΠΑ. Οι ματαιώσεις αποτέλεσαν το 2% των 26.350 πτήσεων της εταιρείας τον Αύγουστο και είχαν κόστος 4 εκατ. λίρες (7,54 εκατ. δολ.), σε αποζημιώσεις επιβατών και χαμένες πωλήσεις.

Η Ryanair Holdings Plc, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού μεταφορικού κόστους της Ευρώπης, ανακοίνωσε στις 6 Νοεμβρίου, ότι το δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν 24%, καθώς αύξησε τον αριθμό των επιβατών της και τον μέσον όρο της τιμής των εισιτηρίων της. Η εταιρεία αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση για τα κέρδη της στο σύνολο του έτους κατά 16%, από 11% που ήταν κατά την προηγούμενη πρόβλεψη.

Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού μεταφορικού κόστους είχαν μερίδιο 18% από το σύνολο των ευρωπαϊκών πτήσεων το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, έναντι 15% που είχαν πριν από ένα έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της OAG Worldwide.

Στις 3 Νοεμβρίου η British Airways ανακοίνωσε απροσδόκητη μείωση των κερδών μετά την υποχώρηση της ζήτησης, από την ανακοίνωση της αποτροπής τρομοκρατικών ενεργειών σε αεροσκάφη. Η ΒΑ, η τρίτη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, χρησιμοποιεί ως βάση της το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα