ΓΣΕΒΕΕ: Επαναφορά της οικονομίας σε ένα ελάχιστο επίπεδο κανονικότητας

Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 13:30
UPD:13:54
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Κατά τη ΓΣΕΒΕΕ, ο στόχος του 2% για το 2017 είναι και ρεαλιστικός και επιτεύξιμος, υπό την προϋπόθεση της απάλειψης των αβεβαιοτήτων.

Επαναφορά της οικονομίας σε ένα ελάχιστο επίπεδο κανονικότητας διαπιστώνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), στο εξαμηνιαίο δελτίο οικονομικού κλίματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα της Συνομοσπονδίας, η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας αντανακλά την ταυτόχρονη αύξηση του οικονομικού κλίματος και του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, εξέλιξη η οποία προεξοφλεί τη μεσοπρόθεσμη διατήρηση ενός σταθερού ρυθμού ανάπτυξης.

Άλλωστε, κατά τη ΓΣΕΒΕΕ, ο στόχος του 2% για το 2017 είναι και ρεαλιστικός και επιτεύξιμος, υπό την προϋπόθεση της απάλειψης των αβεβαιοτήτων.

Η μείωση της ανεργίας, η επίτευξη και υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, το θετικό ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων, οι ισχυρές επιδόσεις στον κλάδο του τουρισμού αποτελούν αναμφίβολα θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία.

«Χωρίς να αναιρούνται οι αρνητικές επιπτώσεις από την ασκούμενη πολιτική αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι εμφανές ότι σε αυτή τη φάση του οικονομικού κύκλου είναι οριακή η υφεσιακή επίδραση των συσταλτικών μέτρων και του αρνητικού πολλαπλασιαστή» εκτιμά, παράλληλα, η Συνομοσπονδία.

Όσον αφορά την προσφορά, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι «παραμένουν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από την πρότερη συσσώρευση οικονομικών υποχρεώσεων, καθώς 1 στις 3 έχουν καθυστερημένες οφειλές, είτε σε δημόσιο- ασφαλιστικά ταμεία, είτε σε τράπεζες- ιδιωτικό τομέα».

Στο σημείο αυτό κάνει ειδική μνεία στον εξωδικαστικό μηχανισμό, θεωρώντας ότι η αποτελεσματική εφαρμογή του θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη μορφή που θα λάβει ο νέος οικονομικός καταμερισμός στη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Τα διαρθρωτικά προβλήματα, ταυτόχρονα, είναι περισσότερο εμφανή στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, για τους οποίους απουσιάζει ένα συνεκτικό πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας και της διασφάλισης της βιωσιμότητας τους, είτε μέσα από τη διεύρυνση της συμμετοχής τους σε ευρύτερα επιχειρηματικά σχήματα (clusters), είτε μέσα από την υπαγωγή τους σε αλυσίδες αξίας και άνοιγμα σε νέες υπερτοπικές αγορές.

«Οι μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν τέτοιες δυνατότητες υπέρβασης του στενού επιχειρηματικού ορίζοντα -σε αντίθεση με τις αντίστοιχες εμπορικές- αδυνατούν να ανταγωνιστούν στο υφιστάμενο περιβάλλον υπερφορολόγησης και καχεκτικών δικτυώσεων» προειδοποιεί, τέλος, η ΓΣΕΒΕΕ.

Τα κυριότερα ευρήματα της μελέτης:

  • Η αποτίμηση του α’ εξαμήνου 2017 σηματοδοτεί τη σημαντική υποχώρηση των αρνητικών δεικτών οικονομικού κλίματος, και συνδυάζεται με ιστορικό υψηλό 2ετίας στους δείκτες σταθεροποίησης (αύξηση κατά 9,3 μονάδες) και βελτίωσης (οριακή αύξηση κατά 1,2%) στο σύνολο των επιχειρήσεων.
  • Για τις επιχειρήσειςπου απασχολούν περισσότερα από 5 άτομα, με υψηλό κύκλο εργασιών και με ηλικία έως 5 ετών, το άθροισμα θετικών- σταθερών αποτιμήσεων υπερβαίνει για πρώτη φορά τις αρνητικές αποτιμήσεις.
  • Το εμπόριο, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις ηλικίας 10-15 ετών, εμφανίζονται ως αδύναμος κρίκος, καθώς σημειώνουν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό αρνητικών αποτιμήσεων.
  • Οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο διατηρούν αρνητικό πρόσημο, αλλά σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις από το Φεβρουάριο του 2015. Το 47,4% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση (από 58,8%), μόλις το 10,9% βελτίωση (από 11%), ενώ 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν αναμένει καμιά μεταβολή.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα