Το πετρέλαιο εμπόδιο στο ράλι

Με οριακές μεταβολές η Wall Street
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2006 00:01

ΑΝΕΚΟΠΗ το ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που έστειλε τους δείκτες σε υψηλό ρεκόρ εξαετίας λόγω πετρελαίου και των ανησυχιών που πυροδότησαν στοιχεία για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ και του επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία στα χαμηλότερα 13 ετών, ενώ η Wall Street ταλαντεύτηκε με οριακές μεταβολές.

Για πρώτη φορά από τις αρχές του 2004, οι περισσότεροι επενδυτές θεωρούν τώρα τις μετοχές υπερτιμημένες δήλωσε η Merrill Lynch. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έχασε 0,4% στις 1,461,48 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.186,60 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,12%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.476,28 μονάδες, έχασε 0,26% και στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 6.387,38 μονάδες, με απώλειες 0,10%.

Πτωτικά κινήθηκε ο Dow Jones Stoxx 600 και οι δείκτες σε 12 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης.

Οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές διαπραγματεύονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2001, λόγω των ενθαρρυντικών εταιρικών κερδοφοριών και του κύματος εξαγορών, που μειώνουν τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ευρωπαϊκή οικονομία, μεγέθους 10 τρισ. δολαρίων, εμφάνισε επιβράδυνση μεγαλύτερη των προβλέψεων κατά το τρίτο τρίμηνο, ενώ η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, υποχώρησε το Νοέμβριο σε χαμηλό 13 ετών.

«Η μεγάλη ανησυχία που ανακυκλώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι ότι πρόκειται να δούμε ύφεση στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο Χενκ Ποτς, αναλυτής της Barclays Stockbrokers στο Λονδίνο.

Πτώση είχε και η Hochtief, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρείας της Γερμανίας λόγω των χαμηλότερων του αναμενόμενου κερδών.

Ανοδο είχε η Telefonica. Τα κέρδη τρίτου τριμήνου της εταιρείας αυξήθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ μετά την πώληση μιας μονάδας της και την εξαγορά της βρετανικής O2.

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύτηκαν και οι μετοχές της Telekom Austria.

Η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεφωνίας στην Αυστρία ανέφερε αύξηση 16% στα κέρδη τρίτου τριμήνου.

Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 1,67% στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων έξι εβδομάδων.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα