Toyota και Fiat στο τιμόνι της αύξησης πώλησης αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2006 10:43

ΤΗΝ αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων από τον Μάϊο, οδήγησαν τον περασμένο μήνα η Toyota Motor Corp., η Fiat SpA και η PSA Peugeot Citroen, καθώς ευνοήθηκαν από τα νέα μοντέλα και τις εκπτώσεις που προσέφεραν στους καταναλωτές.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 3,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στο 1,21 εκατ. οχήματα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της European Automobile Manufacturers Association, που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Οι άδειες κυκλοφορίας το δεκάμηνο του έτους αυξήθηκαν 0,4%, φθάνοντας στα 13,1 εκατ. οχήματα.

Η Toyota και η Fiat κερδίζουν φέτος καθώς προσελκύουν τους αγοραστές με τα μοντέλα τους, όπως το Yaris, το RAV4 και το Grande Punto. Οι πωλήσεις της Peugeot αυξήθηκαν μετά ο λανσάρισμα του μοντέλου της 207 που άρχισε να πωλείται τον Μάϊο.

Από την άλλη πλευρά, η ανεργία στην Ευρώπη διατηρήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε ετών του 7,8% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωζώνης, στις 3 Νοεμβρίου. Η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων για την οικονομία αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών τον Οκτώβριο και ο πληθωρισμός υποχώρησε, καθώς η μείωση των τιμών του πετρελαίου, αύξησε την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και των εταιρειών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 31 Οκτωβρίου.

Σήμερα η Peugeot προσφέρει έκπτωση 2.000 ευρώ για την αγορά ενός μοντέλου 307 στη Γαλλία. Η Fiat προσφέρει έκπτωση 910 ευρώ για ένα Grande Punto, ενώ η Volkswagen στη Βρετανία προσφέρει έκπτωση 1.025 λίρες στερλίνες (1.941 δολ.) για ένα φορτηγάκι Touran.

Το μερίδιο αγοράς της Fiat στην Ευρώπη αναρριχήθηκε τον Οκτώβριο στο 7,5% από 6,4% που ήταν πριν από ένα χρόνο. Οι πωλήσεις της τον Οκτώβριο αυξήθηκαν 16%, φθάνοντας στα 92.704 οχήματα. Επιπλέον με το Grande Punto, η Alfa Romeo 159 που λανσαρίστηκε στα τέλη του 2005, συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεων. Η Fiat θα λανσάρει το μοντέλο της Bravo στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι πωλήσεις της Toyota τον Οκτώβριο αύξησαν το μερίδιο αγοράς τη στο 5,7% από 5,1% που ήταν πριν από ένα χρόνο. Μαζί με το Yaris η Toyota λανσάρισε τη νέα έκδοση του RAV4 φέτος.

Το ήμισυ των νέων αυτοκινήτων που πουλήθηκαν στην Ευρώπη κινούνται με μηχανές ντήζελ, σύμφωνα με την ένωση κατασκευαστών αυτοκινήτων της Γαλλίας.

Οι πωλήσεις της Peugeot – της δεύτερης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης – αυξήθηκαν 7,1% τον Οκτώβριο. Η εταιρεία πούλησε 166.363 αυτοκίνητα τον περασμένο μήνα, καθώς αυξήθηκαν οι πωλήσεις στη γαλλική αγορά.

Οι πωλήσεις της Volkswagen συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και αυξήθηκαν 4%, φθάνοντας στα 255.569 οχήματα και SUV. Τον περασμένο μήνα η αύξηση των πωλήσεων της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης, συμπεριέλαβαν 2,1% αύξηση των οχημάτων με το ομώνυμο σήμα, στα 137.042 οχήματα και αύξηση 5,3% των αυτοκινήτων πολυτελείας Audi. Το μερίδιο αγοράς της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη, αυξήθηκε 20% έως και τον Οκτώβριο από 19,1% που ήταν ένα χρόνο πριν.

Η General Motors, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, ανακοίνωσε αύξηση 5,4% των ευρωπαϊκών πωλήσεων τον περασμένο μήνα, στα 118.227 οχήματα. Η εταιρεία βασίζεται στο λανσάρισμα τον μήνα που πέρασε της νέας έκδοσης του Opel Corsa και της επέκτασης του σκέλους της Chevrolet, με στόχο την αύξηση των πελατών. Οι πωλήσεις της Ford Motor Co., αυξήθηκαν 4,5%, φθάνοντας στα 123.771 οχήματα.

Η Renault, η τρίτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, εμφάνισε 2% μείωση των πωλήσεών της. Η γαλλική εταιρεία πούλησε 111.949 αυτοκίνητα τον Οκτώβριο, ωθώντας το μερίδιο αγοράς της στο 9,3% από 9,8%.

Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις της Nissan, της δεύτερης σε μέγεθος ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αναρριχήθηκαν 16% τον περασμένο μήνα, φθάνοντας στα 21.715 οχήματα, με τις πωλήσεις έως και τον Οκτώβριο μέσα στο έτος, 16% χαμηλότερα, στα 270.412 οχήματα. Ο επικεφαλής της Renault και της Nissan, Carlos Ghosn, παρουσίασε τον Αύγουστο το SUV Qashqai της Nissan για την Ευρώπη.

Η DaimlerChrysler AG, η οποία έχει στην κυριότητά της τα σήματα Mercedes-Benz και Smart, πούλησε 8,2% λιγότερα αυτοκίνητη στην Ευρώπη τον μήνα που πέρασε. Η εταιρεία πούλησε συνολικά 74.007 αυτοκίνητα τον Οκτώβριο και 722.630 οχήματα και ελαφρά φορτηγά από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο.

Η Bayerische Motoren Werke AG (BMW), η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής πολυτελών αυτοκινήτων στον κόσμο, πούλησε 57.241 αυτοκίνητα, 3,9% λιγότερα από πέρυσι.

Τα στοιχεία της European Automobile Manufacturers Association περιλαμβάνουν 23 από τις 25 χώρες μέλη της Ε.Ε., συν της Ελβετίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας. Στις 13 Νοεμβρίου, η Ενωση Γερμανών Κατασκευαστών είπε ότι οι πωλήσεις τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν 3,4% στη Δυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των 15 χωρών της Ε.Ε., πριν τη διεύρυνσή της τον Μάϊο του 2004, καθώς επίσης της Ελβετίας και της Νορβηγίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα