Οι τηλεπικοινωνίες «ρίχνουν» τα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2001 13:52
UPD:14:11

Ισχυρές πιέσεις δέχεται σήμερα ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος, καθώς καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κορυφαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, ο ολλανδικός όμιλος τηλεπικοινωνιών ΚΡΝ πρόκειται να προβεί στην πώληση μετοχών του συνολικής αξίας 5,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να περιορίσει τα χρέη τoυ. Σημειώνεται, ότι η μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ υποχώρησε κατά 20% μετά την παραπάνω είδηση στέλνοντας το δείκτη AEX κατά 1% χαμηλότερα, στις 579,24 μονάδες.

Παράλληλα, η διοίκηση της γαλλικής France Telecom ανακοίνωσε, ότι θα προχωρήσει στην πώληση του μεριδίου που κατέχει στην εταιρεία Sprint με στόχο τον περιορισμό του χρέους της. Προς την ίδια κατεύθυνση προσανατολίζεται και η Deutsche Telekom, η οποία διαθέτει μερίδιο 10% στη Sprint.

Δυσάρεστα, όμως, είναι τα νέα και για την οικονομία της ευρωζώνης όπως μαρτυρούν τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ινστιτούτο Insee, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία υποχώρησε το Μάιο στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων οκτώ μηνών, ενώ μείωση εμφάνισε τον ίδιο μήνα η βιομηχανική παραγωγή στις χώρες της ευρωζώνης. Επισημαίνεται, ότι είναι η πρώτη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη μετά από δύο χρόνια. Επιπλέον, οι πωλήσεις λιανικής στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν το Μάρτιο κατά 1,6% έναντι 2,6% που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και για την οικονομία των ΗΠΑ και, πιο συγκεκριμένα, για την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με έρευνα του "Bloomberg", το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ το Μάιο αυξήθηκε στο 4,6% - στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών - από 4,5% που ήταν τον Απρίλιο. Τα επίσημα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 15:30’ ώρα Ελλάδος.

Αυτήν την ώρα, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,01% και έχει διαμορφωθεί στις 5.795 μονάδες, στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 στις 5.420,27 μονάδες με πτώση 0,62%, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX στις 6.099,91 μονάδες μειωμένος κατά 0,38% και, τέλος, στο Αμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ στις 579,23 μονάδες με απώλειες 1,01%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα