Deutsche Boerse: Εγκατέλειψε την προσφορά εξαγοράς του Euronext

Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2006 12:48

ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ την προσφορά εξαγοράς της ανταγωνίστριάς της Euronext NV, η Deutsche Boerse AG, ανοίγοντας τον δρόμο στη NYSE Group Inc., να εξαγοράσει το Χρηματιστήριο που εδρεύει στο Παρίσι, δημιουργώντας την πρώτη υπερατλαντική αγορά.

«Αυτή η απόφαση βασίστηκε στην αποτίμηση της εμπορικής συναλλαγής που στηρίχθηκε και από τις δύο πλευρές και η οποία δεν είναι εφικτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Deutsche Boerse, του μεγαλύτερη ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας.

Οι μετοχές της Deutsche Boerse υποχώρησαν έως 4,5% και διαπραγματεύθηκαν 2,23 ευρώ χαμηλότερα, ποσοστό 1,7%, στα 128,77 ευρώ η μία στις 10:22 π.μ. στη Φραγκφούρτη. Οι μετοχές της Euronext σημείωσαν απώλειες έως 5,2% στο Παρίσι και διαπραγματεύθηκαν 3,95 ευρώ χαμηλότερα, ποσοστό 4,4%, στα 85,85 ευρώ η μία.

Η Deutsche Boerse και η Euronext άρχισαν συνομιλίες για συγχώνευση τον Δεκέμβριο του 2005. Oι συνομιλίες ανεβλήθησαν μετά από διαφωνίες σε θέματα όπως, πού θα ήταν τα κεντρικά γραφεία του συνδυασμένου Χρηματιστηρίου. Οι συνομιλίες άρχισαν πάλι τον Μάρτιο καθώς το Nasdaq Stock Market Inc. έκανε προσφορά για το London Stock Exchange Plc, το τρίτο σε μέγεθος χρηματιστήριο της Ευρώπης, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας.

Επίσης το Euronext ενέτεινε τις διαπραγματεύσεις με το NYSE Group και στις 2 Ιουνίου συμφώνησε σε μια προσφορά μετρητών και μετοχών. Από τότε, η αξία της προσφοράς του NYSE Group έχει σημειώσει άνοδο 35%, φθάνοντας στα 13,5 δισ. δολ. μετά το ράλι των μετοχών στο αμερικανικό Χρηματιστήριο. Το Euronext και το NYSE Group σχεδιάζουν να λάβουν την έγκριση των μετόχων για τη συμφωνία τους τον Δεκέμβριο και να ολοκληρώσουν την εμπορική συναλλαγή έως τον Μάρτιο.

Διεθνώς τα Χρηματιστήριο έχουν ανακοινώσει συνδυασμούς αξίας περίπου 35 δισ. δολ. την τελευταία διετία καθώς επιδιώκουν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση των επενδυτών για συναλλαγές χαμηλού κόστους σε διαφορετικές ζώνες ώρας.

Η Citigroup Inc. και η Goldman Sachs Group Inc. είπαν σήμερα ότι συγκαταλέγονται μεταξύ των επτά επενδυτικών τραπεζών που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια δική τους πλατφόρμα στην Ευρώπη για να ανταγωνιστούν διαχειρίστριες, όπως η London Stock Exchange Group Plc.

Η απόφαση της Deutsche Boerse να αποσύρει την προσφορά για το Euronext σηματοδοτεί τουλάχιστον την πέμπτη φορά που η γερμανική εταιρεία απέτυχε στην προσπάθεια να συνδυαστεί με άλλο Χρηματιστήριο.

Το 2000 η Deutsche Boerse απέτυχε να συγχωνευθεί με το LSE όπως απέτυχε πάλι το 2004. Τον Αύγουστο του 2004 η SWX Group, διαχειρίστρια του Χρηματιστηρίου της Ελβετίας, απέρριψε πρόταση της έναρξης συνομιλιών για συγχώνευση με το Deutsche Boerse. Προσπάθεια να συγχωνευθεί με το Borsa Italiana SpA, απέτυχε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα