Επιλεκτικές πωλήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017 14:20
UPD:14:21
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Μικρές απώλειες παρουσιάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές πωλήσεις.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (14.13), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,19% στις 822,10 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει οριακές απώλειες κατά 0,02% στις 2.161,92 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 17,32 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 26 ενισχύονται, 64 υποχωρούν και 13 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,71% στις 779,32 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα μειώνεται κατά 1,45% και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 3,13%. Στον αντίποδα, η Alpha Bank αυξάνεται κατά 0,48% και η Attica Bank κατά 1,08%, ενώ η Eurobank διατηρείται σταθερή σε 0,911 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Ελλάκτορα διολισθαίνει κοντά στο 2%, ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνεται η κάμψη για τις μετοχές των Folli-Follie, Jumbo, Viohalco και ΓΕΚ Τέρνα. Αντίθετα, η μετοχή των ΕΛΠΕ ενισχύεται κατά 1,50%, της Coca-Cola HBC κατά 1,02% και του Μυτιληναίου κατά 0,72%.

Τα ελληνικά ομόλογα, ταυτόχρονα, παρουσιάζουν οριακές διακυμάνσεις, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο κατά 0,2 μονάδα βάσης στο 5,584%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου κινείται πτωτικά κατά 1,9 μονάδα βάσης στο 3,145%. Τα 10ετή spreads, παράλληλα, καταγράφουν οριακή αύξηση κατά 0,2 μονάδα βάσης στις 522,1 μονάδες βάσης.

Η ελληνική αγορά κινείται σε αντίθετη ρότα από τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές εισέρχονται πλέον σε ρυθμούς φθινοπώρου, το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό, την πορεία εξόδου της χώρας από τα προγράμματα βοήθειας. Στο επίκεντρο της προσοχής καθίσταται η έναρξη  των διεργασιών για τη γ’ αξιολόγηση. Η κυβέρνηση θα κληθεί να προσαρμοστεί πολύ γρήγορα, καθώς οι εξελίξεις από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένονται καταιγιστικές.

Αμέσως μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναμένεται η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων, τα οποία θα παραμείνουν στην Αθήνα για τουλάχιστον 10 ημέρες, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τη γ’ αξιολόγηση. Η «ατζέντα» και το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να «κλειδώσουν» στο Eurogroup του Ταλίν, στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ η άφιξη των επικεφαλής των θεσμών  τοποθετείται χρονικά για μετά τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να έχουν μεσολαβήσει οι γερμανικές εκλογές, το Eurogroup του Οκτωβρίου, αλλά και η φθινοπωρινή σύνοδος του ΔΝΤ.

Στο μεταξύ, αύξηση της κερδοφορίας κατά 8,8% εμφάνισε στο β’ τρίμηνο του 2017 η Eurobank, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 40 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σε εξαμηνιαία βάση, τα καθαρά αποτελέσματα ανήλθαν σε 76 εκατ. ευρώ. Τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) διατηρήθηκαν σε αρνητικό έδαφος για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο (-193 εκατ.), ενώ στο α΄ εξάμηνο συρρικνώθηκαν κατά 0,8 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, κέρδη 7 εκατ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανακοίνωσε για το β' τρίμηνο του 2017 η Τράπεζα Πειραιώς, έναντι οριακών ζημιών 7 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο. Στην Ελλάδα, πάντως, καταγράφηκε καθαρό αποτέλεσμα ύψους 14 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 13 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Σχολιάζοντας την πορεία των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η BETA Χρηματιστηριακή επισημαίνει τα εξής: «Oι αποτιμήσεις των τραπεζών παραμένουν πιεσμένες, στοιχείο που αντανακλά τις μακροοικονομικές αβεβαιότητες, αλλά και τις λειτουργικές αντιξοότητες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες. Oι στόχοι των business plans, τα stress tests της ΕΒΑ το 2018, μία ενδεχόμενη άσκηση ποιότητας ενεργητικού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά και οι πωλήσεις “κόκκινων” δανείων παραμένουν οι βασικές ανησυχίες».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα