Απειλή για την ανάκαμψη η εκτίναξη του ευρώ

Αναμονή για λεκτική παρέμβαση Ντράγκι στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017 11:57
UPD:11:57
EPA/BORIS ROESSLER

Το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα, το οποίο διαπέρασε την Τρίτη το «ψυχολογικό» φράγμα του 1,20 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2015, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με κάποιες ρευστοποιήσεις, όμως η τάση θα παραμείνει ανοδική, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει πιο αυστηρές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, κάτι που αυτή τη στιγμή είναι ανεπιθύμητο.

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Με το βλέμμα στραμμένο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι χρηματοοικονομικές αγορές, για το εάν θα κάνει λεκτική παρέμβαση στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να ανακόψει την ακατάσχετη άνοδο του ευρώ, το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο άνω των δύο ετών έναντι του δολαρίου και απειλεί με εκτροχιασμό την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα, το οποίο διαπέρασε την Τρίτη το «ψυχολογικό» φράγμα του 1,20 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2015, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με κάποιες ρευστοποιήσεις, όμως η τάση θα παραμείνει ανοδική, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει πιο αυστηρές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, κάτι που αυτή τη στιγμή είναι ανεπιθύμητο. «Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο για να καθησυχάσει την αγορά. Ο κ. Ντράγκι θα πρέπει να βάλει όλο το ταλέντο του για να σταματήσει την ανιούσα του ευρώ», αναφέρει ο Τόμας Φλάρι, στρατηγικός αναλυτής της UBS Group.

Φέτος, το ευρώ έχει ενισχυθεί περίπου 14% έναντι του δολαρίου εν μέσω φημολογιών ότι η ΕΚΤ θα αποσύρει σταδιακά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ανακοινώνοντας πιθανόν την πρόθεσή της το φθινόπωρο και ειδικά στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Αναλυτές της UniCredit εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει κάποιες αναφορές στη συναλλαγματική ισοτιμία που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν ή ακόμη και να σταματήσουν την κούρσα ανόδου τους επόμενους μήνες, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποια εντυπωσιακή έκβαση. Αυτό που έχει ενδιαφέρον πάντως για τους επενδυτές, σύμφωνα με αναλυτές της Credit Agricole, είναι να μάθουν ποιο είναι το επίπεδο στο οποίο η άνοδος του ευρώ θεωρείται επικίνδυνη.

Ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του think tank «Centre for European Policy Studies», θεωρεί ότι ένα ευρώ που θα συνεχίσει να ενισχύεται έναντι του δολαρίου συνιστά το βασικό κίνδυνο για τις εύθραυστες οικονομίες της Ευρωζώνης που εξακολουθούν να ανακάμπτουν. Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία έχουν καταστεί από τις πλέον ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης, αφού ανέκαμψαν από την κρίση χρέους. Όμως, η πρόσφατη άνοδος του ευρώ θα μπορούσε να θέσει την ανάκαμψή τους σε κίνδυνο. «Όσο το ευρώ δεν κινείται πολύ πιο πάνω από το φράγμα του 1,20, η ανάκαμψη των παραπάνω οικονομιών δεν κινδυνεύει. Εάν όμως ξεφύγει, τότε θα έχουμε πρόβλημα, επειδή με το μεγάλο ξένο χρέος τους δεν θα διαθέτουν πλέον μία δυναμική κινητήριο δύναμη», εκτιμά ο κ. Γκρος. Επίσης, χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία οφείλουν μεγάλο μέρος της ανάκαμψής τους στις εξαγωγές. Μόνο στην Ισπανία, οι εξαγωγές έχουν ξεπεράσει από πέρυσι τις αντίστοιχες σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία της TS Lombard.

Με πάνω από 3% θα τρέξει η ανάπτυξη στην ομάδα G20

Ο οίκος Moody’s προβλέπει για τις οικονομίες της Ομάδας του G20 ρυθμό ανάπτυξης άνω του 3% για το 2017 και το 2018, υψηλότερα από το περσινό 2,6%. Ωστόσο, με τους κινδύνους να παραμένουν σε ορισμένες οικονομίες της Ευρωζώνης και σε κάποιες αναδυόμενες χώρες, ο σημερινός ρυθμός ανάπτυξης γύρω στο 2% στις ανεπτυγμένες οικονομίες και άνω του 5% στις αναδυόμενες δεν είναι βιώσιμος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Για τις ΗΠΑ, ο οίκος προβλέπει ρυθμό 2,2% για φέτος και 2,3% για το 2018, χαμηλότερα από το 2,4% και 2,5% που είχε προβλέψει αρχικά. Πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3% στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, έναντι 2,6% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η δυναμική διατηρήθηκε και κατά το πρώτο διάστημα του τρίτου τριμήνου. Η δυναμική ανάπτυξη και η βελτίωση της αγοράς εργασίας σημαίνουν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του σχεδίου της για περιορισμό του τεράστιου χαρτοφυλακίου της με κρατικά ομόλογα και τίτλους εξασφαλισμένους με υποθήκη, αξίας 4,2 τρισ. δολαρίων και αύξηση των επιτοκίων της τον Δεκέμβριο. Με το ΑΕΠ να ενισχύεται στο δεύτερο τρίμηνο, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε συνολικά 2,1% στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οίκος Moody’s:

Δυναμικοί οι ρυθμοί στην Ευρωζώνη

Ο οίκος Moody’s, στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Μακροοικονομικές Προοπτικές, εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα επιτύχει ανάπτυξη μεγαλύτερη της δυναμικής της φέτος και το επόμενο έτος, καθοδηγούμενη από τη σταθερή τροχιά της Γερμανίας.

Η Ευρωζώνη στο σύνολό της αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 2,1% φέτος και 1,9% το 2018 μετά το 1,7% του 2016, καθώς αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Για τη Γερμανία αναμένει ανάπτυξη 2,2% φέτος και 2% το επόμενο έτος, ενώ για τη Γαλλία 1,6% και για τα δύο έτη.

Στην Ιταλία, η ανάπτυξη θα συνεχίσει να στηρίζεται από τις νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές.

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός

Καλύτερα του αναμενομένου ήταν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Ισπανία για τον μήνα Αύγουστο, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στις δύο οικονομίες ωθούν τις τιμές καταναλωτή κοντά στον στόχο της ΕΚΤ.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν 1,8% σε ετήσια βάση έναντι 1,5% τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο.

Στην Ισπανία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2% σε ετήσια βάση, χάρη στους δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Τα στοιχεία αυτά ενδυναμώνουν τη θέση των «γερακιών» της ΕΚΤ, που ζητούν επιμόνως να τερματιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα «γεράκια» του δ.σ. της ΕΚΤ επικαλούνται τον αυξανόμενο πληθωρισμό ως δικαιολογία για άμεσο τερματισμό των αγορών ομολόγων, όπως ακριβώς έχει επανειλημμένως ζητήσει και ο πρόεδρος της Μπούντεσμαπνκ, Γενς Βάιντμαν.

Η Ευρωζώνη θα δημοσιεύσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό σήμερα Πέμπτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα