Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η καταγγελία του ΣΥΝ για καρτέλ στην αγορά διύλισης πετρελαίου

Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2006 14:04
UPD:14:16

Εκθεση-καταγγελία του ΣΥΝ σχετικά με πρακτικές καρτέλ στην αγορά διύλισης πετρελαίου, παρέδωσε σήμερα στον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δ. Ζησιμόπουλο, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος. Κατά τη συναντηση συζητήθηκε επίσης η συμβολή του ΣΥΝ στη δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξυγίανση της αγοράς και την ελάφρυνση του καταναλωτή.

«Ο ΣΥΝ είναι συνεπής στη δέσμευση που είχε αναλάβει πριν από ενάμισι μήνα, όταν είχαμε ξαναεπισκεφθεί τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ότι θα παρέμβει με συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο τρόπο, εκεί όπου δυστυχώς απουσιάζει η κυβέρνηση. Και απουσιάζει στον έλεγχο των μεγάλων εταιρειών, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές, αυτές προχωρούν σε καταχρηστικές ενέργειες και σε ληστρικές ενέργειες απέναντι στον καταναλωτή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον κ. Ζησιμόπουλο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για συγκλονιστικά στοιχεία, γιατί, όπως είπε, «δείχνουν από τις δύο εταιρείες διύλισης, τα ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ και την MOTOR OIL, μια στάση προκαθορισμού των τιμών, που έχει ως αποτέλεσμα αυτό το στοιχείο το οποίο επισημαίνει και η Ε.Ε., ότι η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχει φθηνές εισαγωγές πετρελαίου, έχει τις ακριβότερες τιμές μέσα στην Ε.Ε. προ-φόρων και δασμών, σε σχέση με τα προϊόντα πετρελαίου».

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εταιρείες πετρελαίου διύλισης, δεν υλοποιούν τις δεσμεύσεις που έχουν από το Νόμο του 2002, δηλαδή να γνωστοποιούν έστω τα κοστολογικά στοιχεία των προϊόντων τους στις αρχές της χώρας. «Η παθολογία αυτή βέβαια περνάει παραπέρα με τη στάση των μεγάλων κυρίως εταιρειών χονδρικής πώλησης, οι οποίες επίσης κρατάνε υψηλά ποσοστά και επίπεδα κέρδους», πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα φαίνεται ότι άρχισαν από τη στιγμή της συγχώνευσης των ΕΛΠΕ με την ΠΕΤΡΟΛΑ. Γι αυτό, σημείωσε, ο ΣΥΝ ζητεί να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος σ’ αυτή την επιχείρηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο προκαθορισμός τιμών, διότι –όπως είπε- έχουμε ταύτιση στο σύνολο σχεδόν, των τιμών των προϊόντων ανάμεσα στις δύο επιχειρήσεις, πράγμα το οποίο αντιβαίνει σε μια οικονομία που έχει ως σημαία της την έννοια του ανταγωνισμού». «Από κει και πέρα υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί και άλλα κόλπα που όπως τα διάφορα μπόνους τα οποία αξιοποιούν σε σχέση με τις τιμές των εισαγωγών από την Ιταλία κλπ.», συμπλήρωσε.

Στην έκθεση γίνεται τέλος, αναφορά στην επιλεκτική διαφοροποίηση τιμών των διυλιστηρίων, που –όπως σημείωσε ο κ. Αλαβάνος- είναι προνομιακές για ορισμένες επιχειρήσεις και εντελώς διαφορετικές για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς για τις τιμές προϊόντων διύλισης που αγοράζει η ΔΕΗ κ.λπ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα