Αρχισε στην Αθήνα η συνάντηση των εταιρειών μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια

Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2006 14:57

Την έναρξη εργασιών της ετήσιας συνάντησης των εταιρειών Μεταφοράς και Διανομής Ρωσικού Φυσικού Αερίου στα Βαλκάνια, που φέτος πραγματοποιείται στην Αθήνα, κήρυξε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου. Στη συνάντηση μετέχουν εκπρόσωποι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και την Τουρκία. Η φετινή συνάντηση διοργανώνεται από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ Α.Ε.).

Όπως είπε ο κ. Στεφάνου στο χαιρετισμό του, σήμερα περίπου το 80% των συνολικών αναγκών σε φυσικό αέριο στην Ελλάδα, καλύπτεται από εισαγωγές ρωσικού αερίου, μέσω της διασύνδεσης του ελληνικού και βουλγαρικού συστήματος μεταφοράς στην περιοχή του Προμαχώνα Σερρών. Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΥΠΑΝ, η τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με ρωσικό αέριο θα υπερβεί τα 2,5 δισ. κανονικά κυβικά το 2006 και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα έτη καθώς αναμένεται ραγδαία αύξηση της ζήτησης, κυρίως λόγω της αύξησης της χρήσης του φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής αλλά και την οικιακή χρήση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΔΕΠΑ Α.Ε. και του υπουργείου Ανάπτυξης, η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας θα ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια κανονικά κυβικά μέτρα το 2010, ενώ οι προβλέψεις για το 2015 φθάνουν τα 7,5 δισεκατομμύρια κανονικά κυβικά μέτρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα