Αντιπρόταση Ε.Ε. στο αίτημα για ετήσια παράταση του Γ' ΚΠΣ

Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2006 15:17

Σε απάντηση του ελληνικού αιτήματος για ετήσια παράταση του Γ' ΚΠΣ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιπροτείνει μια σειρά μέτρων που θα καταγραφούν σε ένα «μνημόνιο κατανόησης» και τα οποία προβλέπουν αναθεωρήσεις των ελληνικών προγραμμάτων, συγχρηματαδότηση από την Επιτροπή ανολοκλήρωτων (ως το 2008) προγραμμάτων και απαλλαγή από τη συγχρηματοδότηση της δόσης του 2006.

Αυτά περιλαμβάνονται σε επιστολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, την οποία έλαβε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

«Τα προβλεπόμενα μέτρα θα αποφέρουν ένα συνολικό όφελος στην Ελλάδα της τάξεως των 2,7 δισ. ευρω ως προς την κοινοτική συνδρομή, το οποίο, σε γενικές γραμμές, είναι ισοδύναμο με έναν επιπλέον χρόνο εφαρμογής για το Γ' ΚΠΣ. Θα συνεισφέρουν επίσης σε ταχύτερη απορρόφηση στα εναπομείναντα χρόνια μέχρι το τέλος του 2008», αναφέρει ο κ. Μπαρόζο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος γνωστοποίησε την επιστολή Μπαρόζο, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την πρόταση περικοπής ορισμένων έργων -αν θα είναι έργα της περιφέρειας ή των αστικών κέντρων- και τη διάθεση του πλεονάσματος που προκύπτει, παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ακόμη ότι «η κυβέρνηση παρέλαβε το Γ' ΚΠΣ (στα μέσα του χρονικού του πλαισίου) με απορροφητικότητα 21% και ήδη η απορροφητικότητα ξεπερνά το 48% και βελτιώνεται καθημερινά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα