Συγκρατημένα κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017 14:09
UPD:14:10
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Συγκρατημένη άνοδο παρουσιάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη βελτίωση του διεθνούς επενδυτικού κλίματος, αλλά και τη νέα μείωση στο κόστος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της χώρας.  

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (14.04), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,57% στις 827,24 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κέρδη κατά 0,66% στις 2.173,44 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 19,02 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 54 ενισχύονται, 34 υποχωρούν και 16 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,85% στις 788,87 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα αυξάνεται κατά 2,31%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,84%, η Eurobank κατά 1,57% και η Attica Bank κατά 1,08%. Από την πλευρά της, η Alpha Bank διατηρείται σταθερή στα 2,11 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ενισχύεται κατά 1,50% ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των ΕΧΑΕ, Μότορ Όιλ και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Fourlis Συμμετοχών διολισθαίνει κατά 1,85%, των ΕΛΠΕ κατά 0,92% και του ΟΠΑΠ κατά 0,74%.

Η ελληνική αγορά κινείται στα χνάρια των διεθνών χρηματιστηρίων, καθώς μετά τις χθεσινές απώλειες, ως απόρροια της εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, σήμερα βρίσκεται σε θετικό έδαφος, ανακτώντας το χαμένο «έδαφος». Παρόμοιες τάσεις καταγράφονται και στις διεθνείς αγορές, καθώς μετά το ανοδικό κλείσιμο σε Wall Street και Ασία, τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη κινούνται στο «πράσινο».

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Δείκτης λαμβάνει ώθηση και από τη νέα μείωση του κόστους στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό της χώρας, καθώς το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,138 δισ. ευρώ από δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,40%, μειωμένο κατά 10 μονάδες βάσης σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία εντόκων, στις αρχές του μήνα.

Ως αποτέλεσμα, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 1,2 μ.β. στο 3,155% κινούμενη προς νέο χαμηλό πολλαπλών ετών. Σ’ αντίθετη ρότα, ωστόσο, βρίσκεται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, η οποία αυξάνεται κατά 4,1 μ.β. στο 5,582%. Τα 10ετή spreads, παράλληλα, καταγράφουν αύξηση κατά 4,1 μ.β. στις 523,0 μονάδες βάσης.

Σχολιάζοντας την εσωτερική ειδησεογραφία, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ ,Ηλίας Ζαχαράκης, επισημαίνει τα εξής: «Το β’ εξάμηνο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μια και θα κριθεί πού θα “κάτσει η μπίλια” της ανάπτυξης για το 2017. Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας εξαγγελιών με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αν και δύσκολα μπορούν να γίνουν ιδιαίτερες εξαγγελίες εκ μέρους της κυβέρνησης.

»Μετά τον Αστέρα Βουλιαγμένης ακολουθούν και τα Αστέρια Γλυφάδας, μια και η Grivalia φαίνεται να ξεκινάει σημαντική επένδυση σχεδιάζοντας την κατασκευή υπερπολυτελούς Grand Resort στην περιοχή της Γλυφάδας. Εκκρεμεί, ωστόσο, η έναρξη του μεγαλύτερου έργου στην Ευρώπη στο Ελληνικό, το οποίο μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία».

Όσον αφορά την πορεία της αγοράς, υποστηρίζει τα παρακάτω: «Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι, μια και δεν μπορούμε να δούμε ιδιαίτερα εμπόδια σε μία οικονομία που διψά για άνοδο μετά την “ξηρασία” τόσων ετών. Η αγορά φαίνεται να μην αυξάνει τους τζίρους στις πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ και η προσφορά στα σημερινά επίπεδα είναι περιορισμένη.

»Η ζώνη των 800 μονάδων δείχνει να έχει γίνει σημαντική βάση και πλέον μένει μία κατοχύρωση στα επίπεδα των 850-860 μονάδων για να δοκιμάσουμε υψηλότερα επίπεδα στις 900 ή τις 960 μονάδες. Ο τραπεζικός κλάδος έχει μπροστά του τα φθινοπωρινά stress tests, που δεν δείχνει να τον προβληματίζουν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, με δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να έχουν κάνει βάση πάνω από τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης».

Στο μεταξύ, καθαρά κέρδη 0,6 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2017 η Alpha Αστικά Ακίνητα Α.Ε., έναντι ζημιών 6,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 5,9 εκατ. ευρώ από 6,4 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τέλος, περαιτέρω βελτίωση παρουσίασε τον Αύγουστο του 2017 το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, καθώς ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 99,0 μονάδες έναντι 98,2 μονάδων τον Ιούλιο του 2017, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων τουλάχιστον δύο ετών.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα