Διπλή επένδυση πολλών αστέρων σχεδιάζει η Λάμψα στο Σύνταγμα

Διεκδικεί το King George και την εκμετάλλευση του ακινήτου στη συμβολή Πανεπιστημίου και Κριεζώτου
Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017 11:41
UPD:11:42

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Να προσδώσει ακόμη περισσότερη αίγλη και λάμψη στην Πλατεία Συντάγματος, στην καρδιά της Αθήνας, με τρία ξενοδοχεία πολυτελείας στοχεύει ο όμιλος Λάμψα, εφόσον όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τα σχέδια της διοίκησής του. Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο όμιλος περιμένει εξελίξεις σε δύο μέτωπα, καθώς είναι σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί για ισάριθμα ξενοδοχεία, τα οποία βρίσκονται δίπλα και απέναντι από το ξενοδοχείο-σύμβολο τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά το ξενοδοχείο King George για το οποίο η ιδιοκτήτρια τράπεζα Eurobank προχώρησε σε διαγωνισμό πώλησής του. Το King George το έχει μισθώσει ήδη για 20 χρόνια ο όμιλος Λάμψα και το διαχειρίζεται από τα τέλη του 2012, μαζί με τη ναυαρχίδα του ομίλου, που βρίσκεται δίπλα, τη Μεγάλη Βρετανία. Στη συμφωνία μίσθωσης του ξενοδοχείου υπάρχει όρος σύμφωνα με τον οποίο η Λάμψα διατηρεί δικαίωμα προτίμησης, σε περίπτωση που η Eurobank αποφάσιζε να πουλήσει το πολυτελές ξενοδοχείο.

Η διοίκηση του ομίλου Λάμψα όπως αναφέρθηκε στη «Ν» αναμένει τις επόμενες ημέρες την «πρόσκληση» της Eurobank προκειμένου να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού στον οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από οκτώ επιχειρηματικά σχήματα και να αποφασίσουν σχετικά.

Το άλλο μέτωπο αφορά την τύχη του ακινήτου που βρίσκεται επί της Πανεπιστημίου και Κριεζώτου, απέναντι από τη Μεγάλη Βρετανία, για το οποίο ο ιδιοκτήτης του, το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας Πρώην Εργαζομένων της ΑΤΕ (ΑΤΠΠΕΑΤΕ), διοργάνωσε διαγωνισμό μίσθωσης. Η επιτροπή διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού έχει αναδείξει ως πλειοδότη τον όμιλο Λάμψα. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει στις 5 Σεπτεμβρίου για να αποφασίσει σχετικά με βάση την εισήγηση της επιτροπής η οποία προκρίνει διαπραγματεύσεις βελτίωσης της προσφοράς με τη Λάμψα. Δεν σημαίνει πάντως ότι το διοικητικό συμβούλιο θα κάνει δεκτή την εισήγηση ούτε και ότι θα την απορρίψει.

Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω διαγωνισμός εξελίχθηκε ως ένα βαθμό και στα δικαστήρια καθώς μια από τις εταιρείες που βρέθηκε στην τελική φάση προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας αναβαθμολόγηση και να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός. Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αρνητική.

Όπως είναι γνωστό οι οικονομικές προσφορές που κατατέθηκαν έχουν ως εξής:
* Από την εταιρεία ΛΑΜΨΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ Α.Ε. προσφέρεται ετήσιο μίσθωμα 960.000 ευρώ για 30 χρόνια και πρόσθετο τίμημα 25% για κύκλο εργασιών άνω των 8,5 εκατ. ευρώ.
* Από το σχήμα Salfo - Varyap προσφέρεται ετήσιο μίσθωμα 1.060.000 ευρώ για 50 χρόνια και πρόσθετο τίμημα 20% για κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατ. ευρώ.
* Από την εταιρεία ΑΦΟΙ ΜΟΥΣΑΜΑ ΑΞΕ προσφέρεται ετήσιο μίσθωμα 867.000 ευρώ για 50 χρόνια και κλιμακωτό πρόσθετο τίμημα.
* Από το ελληνο-γερμανικών συμφερόντων σχήμα KCI προσφέρεται ετήσιο μίσθωμα 850.000 ευρώ για 50 χρόνια και πρόσθετο τίμημα 20% για κύκλο εργασιών άνω των 16 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο ανήκει στο ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΤΕ (ΑΤΠΠΕΑΤΕ), είναι συνολικής επιφάνειας 13.244 τ.μ. (9 ορόφων) και πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον κτήριο στο κέντρο της πόλης και στέγαζε στο παρελθόν το ξενοδοχείο Kings’ Palace. Αργότερα ανακατασκευάστηκε και στέγασε την Αγροτική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι το ακίνητο «ακουμπάει» τον παλαιό ΑΣΤΕΡΑ του Συντάγματος, που τώρα στεγάζει υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Τον διαγωνισμό «τρέχει» η εταιρεία ΔΑΝΟΣ, Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων, An Alliance Member of BNP PARIBAS REAL ESTATE.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα