ΕΥ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές των επενδύσεων στη Μεσόγειο

Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 11:38
UPD:13:06
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές των επενδύσεων στις χώρες της Μεσογείου διαπιστώνει η Ernst & Young (ΕΥ), όπως προκύπτει από τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης.

Συνολικά, ο αριθμός των επενδύσεων στην περιοχή αυξήθηκε οριακά κατά 0,5%, μεταξύ 2011 και 2015. Ωστόσο, η συνολική τους αξία δεν ξεπέρασε τα 771 δισ. δολάρια, καταγράφοντας, ως εκ τούτου, μείωση κατά 6%.

Η τάση αυτή αντικατοπτρίζει τις ευρύτερες ανησυχίες των επενδυτών για την αστάθεια στην περιοχή και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, καθώς η πλειοψηφία των χωρών  βίωσε έντονα την οικονομική κρίση, ενώ αρκετές ενεπλάκησαν σε πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες υποδομές (greenfield projects) μειώθηκαν κατά 14%, αντανακλώντας τη διστακτικότητα των επενδυτών να εμπλακούν σε νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα. Αντίθετα, αύξηση κατά 27% σημείωσαν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε).

Πέραν των χαμηλών επιτοκίων, η στροφή προς τις Σ&Ε βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  • Οι περιορισμένες ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα στους τομείς των καταναλωτικών προϊόντων, της μεταποίησης και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που συνολικά αντιπροσωπεύουν το 37% των Σ&Ε στην περιοχή, συμπίεσαν τις αποτιμήσεις των εταιρειών, καθιστώντας τις Σ&Ε μία ελκυστική, αλλά και απαραίτητη επιλογή.
  • Οι Σ&Ε στον τομέα της τεχνολογίας (14% του συνόλου) ενισχύθηκαν από την ανάγκη πρόσβασης σε νέες αγορές, τεχνολογίες και εφαρμογές.

Σύμφωνα με την ΕΥ, οι μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. -Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα και Πορτογαλία- εξακολουθούν να αποτελούν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, καθώς αντιπροσωπεύουν τα 2/3 του ΑΕΠ της Μεσογείου και συνδυάζουν ένα ώριμο θεσμικό πλαίσιο με αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης.

Μεταξύ 2011 και 2015 και παρά το γεγονός ότι πολλές εξ αυτών βίωσαν οικονομική κρίση, η πλειοψηφία προσέλκυσε άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ), ύψους 406 δισ. δολαρίων, καταγράφοντας αύξηση κατά 16%. Άλλωστε, το 45% των επενδυτών εκτιμά ότι η ελκυστικότητα της περιοχής θα βελτιωθεί κατά την επόμενη τριετία.

Παρά την πολύ θετική εικόνα των υπόλοιπων μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., η Ελλάδα δε φαίνεται να είναι το ίδιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές, καθώς από τις 10.660 ξένες επενδύσεις της περιόδου 2011 - 2015, μόλις οι 60 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα προήλθαν από τις ΗΠΑ (15) και τη Γερμανία (6), ενώ οι κλάδοι με τις περισσότερες επενδύσεις ήταν το λογισμικό (8) και οι επαγγελματικές υπηρεσίες (8).

Επενδυτικές ευκαιρίες υπό προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τους επενδυτές, που συμμετείχαν στην έρευνα, οι σημαντικότερες ευκαιρίες για επενδύσεις στην περιοχή κατά την επόμενη τριετία εντοπίζονται στις υποδομές (22%), το real estate και τον τουρισμό (19%) και τη βιομηχανία (18%).

Συνολικά, το 32% δηλώνει ότι σκέφτεται να επενδύσει στην περιοχή της Μεσογείου κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο, το 95% όσων σκέφτονται να επενδύσουν, έχουν ήδη παρουσία στην περιοχή, αντικατοπτρίζοντας τη δυσκολία των χωρών της περιοχής να προσελκύσουν νέους επενδυτές .

Σύμφωνα με την έρευνα, τρεις είναι οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθούν οι τοπικές κυβερνήσεις για να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της Μεσογείου, και κυρίως για τις χώρες που βρίσκονται εκτός Ε.Ε.:

  • Ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας
  • Διασφάλιση της ασφάλειας κατοίκων και αγαθών
  • Βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40% θεωρεί τα ζητήματα της ασφάλειας και της σταθερότητας ζωτική προτεραιότητα, ποσοστό που φθάνει το 60% για τη Μέση Ανατολή και το 50% για τη Βόρεια Αφρική.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα