Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο

Μετά την μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και την υψηλότερη ζήτηση
Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2006 12:46

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, εν αναμονή της αύξησης της ζήτησης βενζίνης και πετρελαίου θέρμανσης.

Οι προμήθειες διϋλισμένων καυσίμων, κατηγορία που περιλαμβάνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ, υποχώρησαν κατά 3,78 εκατ. βαρέλια, στα 200,3 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 27 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 59,03 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια, που λήγουν σήμερα, διαπραγματεύθηκαν στις 9:44 π.μ., ώρα Λονδίνου, στα 58,96 δολ. το βαρέλι. Το αργό για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, διαπραγματεύθηκαν στα 60,97 δολ. το βαρέλι, 25 σεντς υψηλότερα.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 1,2 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 336 εκατ. βαρέλια, την εβδομάδα που πέρασε, όπως ανακοίνωσε το υπουργείου Ενεργείας, χθες. Τα διϋλιστήρια λειτούργησαν με το 87,3% της δυναμικότητάς τους την εβδομάδα που πέρασε, 0,8% χαμηλότερα από την προηγούμενη.

Το μπρεντ, για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, σημείωσε άνοδο 30 σεντς, φθάνοντας στα 60,91 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures στο Λονδίνο.

Ο ΟΠΕΚ, που παράγει περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, είπε ότι τα μέλη του μείωσαν την παραγωγή τον περασμένο μήνα, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τις τιμές. Τα 11 μέλη του ΟΠΕΚ άντλησαν 29,45 εκατ. βαρέλι ημερησίως τον Οκτώβριο, 164.700 βαρέλια λιγότερα την ημέρα από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Οργανισμού.

Τον περασμένο μήνα ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να μειώσει την ημερήσια παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την 1η Νοεμβρίου, για να θέσουν τέλος στη μείωση των τιμών του αργού επί τρεις μήνες. Ο Οργανισμό θα συζητήσει πάλι το θέμα της παραγωγής στην επόμενη συνάντησή του που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στην Αμπούζα της Νιγηρίας.

Η τιμή του καλαθιού του αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε 14 σεντς, φθάνοντας χθες στα 55,33 δολ. το βαρέλι, σύμφωνα με ανακοίνωσή του μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η τιμή διαμορφώνεται από τα 11 είδη αργού που παράγουν οι χώρες-μέλη του Οργανισμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα