Τσιτουρίδης: «Το ασφαλιστικό η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της χώρας»

Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2006 16:04

Ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση - πρόκληση της χώρας, χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, υπογραμμίζοντας πως κανείς δεν πρέπει να απουσιάζει από τη διαδικασία του διαλόγου.

«Πρέπει μέχρι την επόμενη τετραετία να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και να συμφωνήσουμε στα δεδομένα του προβλήματος», τόνισε ο κ. Τσιτουρίδης, κατά τη συζήτηση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Η κυβέρνηση δεν έχει δογματισμούς ούτε κρυφές ατζέντες και δεν είναι απόλυτη. Καλεί όλους όσους εκφράζουν από τον θεσμικό τους ρόλο τους έλληνες, να συμμετάσχουν στη διαδικασία του διαλόγου για το ασφαλιστικό σύστημα. Είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση - πρόκληση της χώρας. Δεν πρέπει κανένας να απουσιάζει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Τσιτουρίδης και πρόσθεσε:

«Είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε στα δεδομένα του προβλήματος. Πρέπει, στην επόμενη τετραετία, όποιος και να είναι κυβέρνηση, να έχουμε ένα ξεκάθαρο και όχι θολό τοπίο, πάνω στο οποίο θα συζητήσουμε. Θα προχωρήσουμε στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της χώρας με όσους συμβάλλουν, ώστε να διαμορφώσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα είναι ορθολογικό, με μακροχρόνια προοπτική και κοινωνικά δίκαιο».

Παράλληλα, ο κ. Τσιτουρίδης υπεραμύνθηκε της διάταξης για την ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ, χαρακτηρίζοντας την αναγκαία. «Η ρύθμιση, τόνισε, «αφορά περίπου 130.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα οφειλών προς το ΙΚΑ, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν ξεπερνούν τις 150. Χρωστούν όχι από συνήθεια, αλλά λόγω ανάγκης». «Η Πολιτεία έχει δύο επιλογές: ή να βάλει το μαχαίρι στο λαιμό τους και να τις οδηγήσει σε κλείσιμο ή να τους δώσει άλλη μια ευκαιρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως επίσης διευκρίνισε, οι συνολικές οφειλές προς το ΙΚΑ φτάνουν στα 3,6 δισ. ευρώ και από αυτές το 90% αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μόνο το 10% τις μεγάλες.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα