Ταϊλάνδη: Υποχώρηση του μπατ έναντι του δολαρίου

Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2006 11:15

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε το μπατ της Ταϊλάνδης, το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση φέτος μεταξύ των ασιατικών νομισμάτων, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα πουλήσει το νόμισμα για να μην επηρεαστούν οι εξαγωγές από την άνοδό του.

Οι εξαγωγικές εταιρείες της Ταϊλάνδης, όπως Thai Union Frozen Products Pcl, η δεύτερη κονσερβοποιΐα τόνου στον κόσμο, ζήτησε αυτήν την εβδομάδα από την τράπεζα να περιορίσει την ανατίμηση του μπατ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητά της. Ο διοικητής της Bank of Thailand, Ταρίζα Γουαταναγκάσε είπε στις 15 Νοεμβρίου ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να αγοράσει ή να πουλήσει το νόμισμα, το οποίο αυτήν την εβδομάδα άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών.

Το μπατ υποχώρησε 0,4%, φθάνοντας στα 36,63 έναντι του δολ. των ΗΠΑ στις 9:52 π.μ. στην Μπανγκόκ, περιορίζοντας τα κέρδη που σημείωσε αυτήν την εβδομάδα. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το νόμισμα της χώρας ενδέχεται να διαπραγματευθεί από 36,50 έως 37 μέσα σε μία εβδομάδα.

Το μπατ άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από το 1999 στις 14 Νοεμβρίου καθώς οι ξένοι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί ταχύτερο μετά το πραξικόπημα στη χώρα στις 19 Σεπτεμβρίου και την απομάκρυνση του πρωθυπουργού, Θαξίν Σιναουάτρα.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών.

Ισχυρότερο νόμισμα αυξάνει το κόστος των προϊόντων της Ταϊλάνδης στο εξωτερικό και μειώνει τα κέρδη των εξαγωγέων. Φέτος το μπατ σημείωσε άνοδο 12% έναντι του δολαρίου και είχε τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 15 πιο διαπραγματεύσιμων νομισμάτων Ασίας-Ειρηνικού. Το νόμισμα της Κίνας, γιουάν, σημείωσε άνοδο 2,5%, η ρουπία της Ινδονησίας αναρριχήθηκε 7,2% και το ντογκ του Βιετνάμ, υποχώρησε 1,1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα