KPN: Ενδιαφέρον για την αυστριακή One, εάν τεθεί προς πώληση

Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή Marcel Smits
Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2006 12:09

ΤΗΝ αγορά της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Αυστρίας, One GmbH, εάν αυτή τεθεί προς πώληση, θα εξετάσει η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ολλανδίας, Royal KPN NV, σηματοδοτώντας τουλάχιστον τη δεύτερη φορά εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τη χώρα.

«Εάν τεθεί προς πώληση, θα το εξετάσουμε οπωσδήποτε», ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της ΚΡΝ, Marcel Smits χθες το βράδυ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Βαρκελώνη. Το Ιούνιο, η E.ON AG, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ευρώπης, είπε, ότι θα πουλήσει το μερίδιο 50,1% που κατέχει στον One.

Πέρυσι, η προσφορά της ΚΡΝ για την αγορά της Τele.ring Telekom Service GmbH, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Αυστρίας, εμποδίστηκε από την προσφορά 1,3 δισ. ευρώ (1,7 δισ. δολ.) της μεγαλύτερης ανταγωνίστριάς της, Deutsche Telekom AG. Ο Smits είπε ότι το πρώην κρατικό μονοπώλιο τηλεπικοινωνιών της Ολλανδίας, θα προχωρήσει σε μία εξαγορά μόνο εάν οι όροι είναι σωστοί, επισημαίνοντας ότι δεν τους περισσεύουν χρήματα.

«Μπορείς να φτάσεις μακριά εάν αποφύγεις τις κουταμάρες» επεσήμανε ο Smits αναφερόμενος στις εξαγορές.

Η KPN έχει δραστηριότητες στην Ολλανδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο.

Ο Smits, που πήγε στην ΚΡΝ το 2004, αρνήθηκε να πει πόσα προσέφερε πέρυσι η εταιρία για την Tele.Ring, επισημαίνοντας ότι η προσφορά ήταν αρκετά χαμηλότερη από την αντίστοιχη της Deutsche Telekom. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η εταιρεία του εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εξαγορών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και εκτός των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται.

Η ισπανική Telefonica SA, η KPN και η Orascom Telecom Holding SAE ενδιαφέρονται να αγοράσουν την One, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Oesterreich στις 15 Νοεμβρίου, χωρίς να επικαλεστεί συγκεκριμένες πηγές. Η πώληση της One, προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2007, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Telenor ASA της Νορβηγίας κατέχει το 17,5% της One και η TDC A/S της Αυστρίας, το 15%, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η France Telecom κατέχει το λοιπό μερίδιο. Η E.ON η Telenor και η TDC συμφώνησαν να πουλήσουν τα μερίδιά τους, ανέφερε η εφημερίδα.

«Η εξαγορά της One θα είναι πολύπλοκη υπόθεση», είπε ο Smits.

Τον περασμένο μήνα η ΚΡΝ ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε 5,2%, φθάνοντας τα 346 εκατ. ευρώ και πως αύξησε τον αριθμό των συνδρομητών της στη Γερμανία.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το ότι στη Γερμανία μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερη αξία», είπε ο Smits, συμπληρώνοντας: «Μπορούμε να μεγαλώσουμε την Ε-Plus πολύ περισσότερο».

Μερίδια επενδυτών έχει πει ότι η ΚΡΝ ενδέχεται να αποτελέσει στόχο εξαγοράς από εταιρείες επενδύσεων. Η εταιρεία, έχει χρηματιστηριακή αξία 21,8 δισ. ευρώ, με βάση το χθεσινό κλείσιμο των μετοχών της.

«Δεν βλέπω το λόγο για διαπραγμάτευση με εταιρείες επενδύσεων», επεσήμανε ο Smits.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα