Στο φουλ οι μηχανές της μεταποίησης στην Ε.Ε.

Η άνοδος της βιομηχανίας τον Αύγουστο αντιστάθμισε την πτώση των υπηρεσιών
Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017 14:37
UPD:14:37
REUTERS/MICHAELA REHLE

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης διατήρησε και τον Αύγουστο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με τις επιδόσεις του μεταποιητικού κλάδου να είναι οι καλύτερες των τελευταίων εξίμισι ετών και παρά το ισχυρό ευρώ. Η ανάπτυξη στη μεταποίηση αντιστάθμισε την επιβράδυνση του τομέα υπηρεσιών.

Τα στοιχεία, σε συνδυασμό με ενδείξεις ήπιας ανάκαμψης και στις τιμές, στηρίζουν τις προσδοκίες που θέλουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει το φθινόπωρο σχέδια σταδιακής μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο προκαταρκτικός, σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για τη δραστηριότητα στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών -που θεωρείται πολύ καλός δείκτης για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης- σημείωσε οριακή άνοδο τον Αύγουστο στις 55,8 μονάδες από 55,7 του Ιουλίου και υπερβαίνοντας τις προβλέψεις αναλυτών του Reuters.

Πιο αναλυτικά, η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα αυξήθηκε με τους υψηλότερους ρυθμούς από τον Απρίλιο του 2011, βασιζόμενη στις ισχυρότερες από τον φετινό Φεβρουάριο παραγγελίες για εξαγωγές. Ο επιμέρους δείκτης PMI για τη μεταποίηση αυξήθηκε στις 57,4 μονάδες από 56,6 τον Ιούλιο, πάνω από τη μέση πρόβλεψη των 56,3 μονάδων, λόγω κυρίως της ισχυρής επίδοσης του μεταποιητικού τομέα της Γερμανίας.

Από την άλλη πλευρά, η δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών επιβραδύνθηκε σε χαμηλά επτά μηνών, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στις 54,9 από τις 55,4 μονάδες, λόγω της επιβράδυνσης των νέων παραγγελιών. Ο δείκτης προσδοκιών των επιχειρήσεων του κλάδου μειώθηκε στις 63,5 από 65,3 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους.

Τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας της IHS Markit υποδηλώνουν έναν ρυθμό ανάπτυξης 0,5% για την οικονομία της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος - Σεπτέμβριος) έναντι 0,6% στο προηγούμενο τρίμηνο, ανέφερε η εταιρεία. Πρόκειται για μία μικρή υποβάθμιση σε σχέση με τον Ιούλιο.

«Τα τελευταία στοιχεία του PMI για την Ευρωζώνη σηματοδοτούν τη συνέχιση της πρόσφατης ισχυρής επίδοσης της οικονομίας. Αυτή η σταθεροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης είναι ευχάριστη, μετά τις ενδείξεις επιβράδυνσής του κατά τους τελευταίους μήνες» δήλωσε ο βοηθός διευθυντή της εταιρείας Άντριου Χάρκερ. Η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου είναι υψηλότερη από τη μέση εκτίμηση 0,4% σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters. 

Η Γερμανία

Στη Γερμανία η ενισχυμένη δυναμική τόσο σε μεταποίηση όσο και στον τομέα υπηρεσιών δείχνει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα υπερβούν φέτος το 2%, για πρώτη φορά από το 2011. Ο σύνθετος δείκτης PMI για τη γερμανική μεταποίηση και τον τομέα υπηρεσιών ανήλθε στο 55,7  τον Αύγουστο από 54,7, ξεπερνώντας τις προβλέψεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα