Μικρές απώλειες και ελάχιστος τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017 14:11
UPD:14:12
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μικρές απώλειες παρουσιάζει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές -ελλείψει των εσωτερικών εξελίξεων- να στρέφονται προς τη διεθνή ειδησεογραφία, στην οποία δεσπόζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (14.03), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,11% στις 831,39 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει απώλειες κατά 0,18% στις 2.185,98 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε μόλις 11,14 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 36 ενισχύονται, 37 υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,28% στις 815,59 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα μειώνεται κατά 0,27% και η Alpha Bank κατά 0,91%. Αντίθετα, η Τράπεζα Πειραιώς αυξάνεται κατά 0,20% και η Eurobank κατά 0,43%. Από την πλευρά της, η Attica Bank διατηρείται σταθερή στα 0,099 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό,  η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα διολισθαίνει κατά 1% ενώ πέριξ του 0,50% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Aegean και OTE. Αντίθετα, η μετοχή του ΟΛΠ ενισχύεται κατά 0,88%, της ΔΕΗ κατά 1,40% και της Folli-Follie κατά 0,60%.

Τα ελληνικά ομόλογα, ταυτόχρονα, παρουσιάζουν μικρή βελτίωση, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει πτώση κατά 0,8 μονάδα βάσης στο 5,572% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 0,5 μονάδα βάσης στο 3,199%. Τα 10ετή spreads, παράλληλα, καταγράφουν οριακή μείωση κατά 0,8 μονάδα βάσης στις 516,5 μονάδες βάσης.

Η ελληνική αγορά εξακολουθεί να κινείται στους ρυθμούς των ξένων χρηματιστηρίων, καθώς το αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιδρά δυσμενώς στο αγοραστικό πνεύμα των εγχώριων επενδυτών. Στο πλαίσιο αυτό προστίθεται και ο παράγοντας «Ντόναλντ Τραμπ», ο οποίος προκαλεί διαρκώς αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

«Οι εξελίξεις και στο Χ.Α. επηρεάζονται από το διεθνές περιβάλλον όπου τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε συνέχεια των πρόσφατων εξελίξεων. Ειδικότερα, η ρητορική του προέδρου Τραμπ εφ’ όλης πλέον της ύλης, για τη σχέση με τη Β. Κορέα, τη Βενεζουέλα, αλλά και τους χειρισμούς στα εσωτερικά θέματα, εδραιώνει την πεποίθηση ολοένα και περισσότερων Αμερικανών για την ακαταλληλότητά του ως προέδρου» σχολιάζει, σχετικά, ο αναλυτής της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας.

«Σαν αποτέλεσμα, είναι σαφές πλέον ότι το φιλόδοξο πακέτο για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας με τις θεαματικές εξαγγελίες χαμηλών φορολογικών συντελεστών ουδέποτε θα νομοθετηθεί. Επιπρόσθετα, τα νέα τρομοκρατικά κτυπήματα, ιδιαίτερα στην Ισπανία, δημιουργούν κλίμα ανησυχίας για τον τουρισμό» σπεύδει να συμπληρώσει.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται και η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και συγκεκριμένα, το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης, με το βλέμμα όλων να στρέφεται στην ομιλία του Μάριο Ντράγκι στο τραπεζικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, την προσεχή Παρασκευή.

Στο μεταξύ, την 1η Σεπτεμβρίου θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 2.212.672 νέες μετοχές της Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Α.Ε. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της διανομής δωρεών μετοχών, έχει οριστεί η 28η Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, στην αναβάθμιση της αξιολόγησης των προγραμμάτων καλυμμένων (με στεγαστικά δάνεια) ομολογιών της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank προχώρησε ο οίκος Fitch. Οι παραπάνω κινήσεις συνιστούν απόρροια της πρόσφατης αναθεώρησης της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Β-» από «CCC» προηγουμένως.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα