Διαβεβαιώσεις ότι δεν αλλάζει το καθεστώς παράκτιας αλιείας

Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2006 16:46

Παρά τα προβλεπόμενα στην κοινοτική Οδηγία 26/2004, κατά την έκδοση των νέων αδειών αλιείας για τους παράκτιους ψαράδες θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα αλιευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούν, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, διαβεβαίωσε τους παράκτιους αλιείς ο ΓΓ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκιαδάς, υπογραμμίζοντας ότι για το θέμα αυτό είναι υπό έκδοση ερμηνευτική εγκύκλιος της Διεύθυνσης Θαλάσσιας Αλιείας του υπουργείου.

Οι αλιείς διαμαρτύρονταν, γιατί με τις ρυθμίσεις της συγκεκριμένης κοινοτικής Οδηγίας θα ήταν υποχρεωμένοι από εδώ και στο εξής να δηλώνουν, προκειμένου να εκδώσουν ή να ανανεώσουν την αλιευτική τους άδεια, δύο μόνο (ένα πρωτεύον και ένα δευτερεύον) αλιευτικά εργαλεία, ενώ στην πράξη χρησιμοποιούν μια σειρά εργαλείων (δίχτυα, παραγάδια, πυροφάνια κ.α.).

Ο κ. Σκιαδάς ανακοίνωσε ότι σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η κατάρτιση του Μητρώου Επαγγελματιών Ψαράδων, που κατά την εκτίμησή του θα εξυγιάνει σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο.

Σήμερα στη χώρα μας στον κλάδο της παράκτιας αλιείας δραστηριοποιούνται περί τα 18.000 αλιευτικά σκάφη, στα οποία απασχολούνται περίπου 30.000 άτομα. Ο αλιευτικός στόλος αυτής της κατηγορίας είναι ο μεγαλύτερος στην Ε.Ε. και αποτελείται κυρίως από μικρά σκάφη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα