«Γρίφος» ο συμψηφισμός οφειλών ΕΟΠΥΥ - παρόχων

Ιδιωτικές κλινικές: Δύσκολα θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία μέχρι τις 31/8
Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017 12:49
UPD:14:16
ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Σακκά
[email protected]

Μέχρι τις 31/8 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συμψηφισμού των οφειλών των παρόχων προς τον ΕΟΠΥΥ, που υπολογίζονται στα περίπου 550 εκατ. ευρώ, με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους της περιόδου 2012-2015. Οι συμψηφισμοί αφορούν στην επιβολή αφενός μεν της αυτόματης περικοπής υπέρβασης δαπανών (claw back) και αφετέρου των κλιμακωτών εκπτώσεων (rebate) της περιόδου 2013-2015.

Περί τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες όμως έχουν σημαντικές ενστάσεις ως προς τη διαδικασία, καθώς αμφισβητούν τον τρόπο των τιμολογήσεων όλων των προηγούμενων ετών. Σε συνάντηση, μάλιστα, που είχαν οι εκπρόσωποι των κλινικών με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ την περασμένη Δευτέρα (21/8) διαπιστώθηκε πλήρης ασυμφωνία και μάλιστα οι κλινικές εκτιμούν πως δεν υπάρχει περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα ο συμψηφισμός.

Οι κλινικές έχουν σημαντικές ενστάσεις όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού των τιμών τις παλαιότερες χρονιές, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει βγάλει απόφαση, η οποία όμως ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί, που αναφέρει πως οι τιμολογήσεις που επιβλήθηκαν το 2012 δεν είναι νόμιμες. Επίσης, υπάρχει ακόμη πρόβλημα με την εκκαθάριση του 2013, ενώ πρόσφατα καταργήθηκε διάταξη του πρώην υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη με ισχύ από το 2014, η οποία όμως δεν έχει αντικατασταθεί και απαιτείται και νέα προσαρμογή στις τιμολογήσεις με βάση τον νέο νόμο Πολάκη.

Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που είχαν οι εκπρόσωποι των παρόχων από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, τα ποσά που πρέπει να επιστρέψουν οι μονάδες υπηρεσιών ΠΦΥ (διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και διαγνωστικά εργαστήρια ιδιωτικών κλινικών) ανέρχονται σε περίπου 245 εκατ. ευρώ και προτείνεται να δοθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις και σε χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2018.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν τα διαγνωστικά κέντρα από τον ΕΟΠΥΥ, «τα ποσά από εκτελεσμένες διαγνωστικές εξετάσεις που πρέπει να επιστρέψουν οι πάροχοι λόγω claw back και rebate ανέρχονται για το έτος 2013 σε περίπου 21 εκατ. ευρώ, για το έτος 2014 σε περίπου 112 εκατ. ευρώ και για το 2015 σε περίπου 110 εκατ. ευρώ, ποσά που ζητήσαμε να κοινοποιηθούν αναλυτικά μέσω e-ΔΑΠΥ αυτά που αφορούν τον κάθε πάροχο ξεχωριστά, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου και συμφωνίας των ποσών αυτών με τα λογιστήρια μας. Θυμίζουμε ότι το 2013 οι ιδιωτικές κλινικές είχαν ξεχωριστό όριο προϋπολογισμού από τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, ενώ για τα έτη 2014 και 2015 μπήκαν όλοι οι πάροχοι του ΚΑΕ 0671.01 που παρέχουν διαγνωστικές εξετάσεις σε ένα ενιαίο όριο προϋπολογισμού».

Όπως ανακοίνωσε, επίσης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, έχει συζητηθεί εκτενώς ο τρόπος συλλογής των εγγράφων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, έτσι ώστε να διευκολυνθεί το περιορισμένο προσωπικό του ΕΟΠΥΥ κυρίως στις περιφερειακές διευθύνσεις των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις τρέχουσες υποχρεώσεις των υπαλλήλων του Οργανισμού (έλεγχος των απαιτήσεων των παρόχων του τρέχοντος έτους, ενστάσεις παρόχων και άλλες υποχρεώσεις της καθημερινότητας). Προτάθηκε, επίσης, από τους εκπροσώπους των φορέων να συμπεριληφθεί στις δόσεις των οφειλομένων από τους παρόχους χρημάτων και το ποσό που αφορά το claw back του β’ εξαμήνου 2016, έτσι ώστε να πληρωθούν όλοι οι μήνες του τρέχοντος έτους, έστω και με τη μείωση λόγω της αντίστοιχης δόσης που θα παρακρατείται.   
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα