Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017 10:55
UPD:10:56
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Κατεύθυνση αναζητά το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές, ελλείψει της εσωτερικής ειδησεογραφίας, αναζητούν «στηρίγματα» στις διεθνείς εξελίξεις, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση του Ντόναλντ Τραμπ και η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.49), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,05% στις 832,75 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει απώλειες κατά 0,09% στις 2.187,95 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 2,52 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 23 ενισχύονται, πέντε υποχωρούν και εννέα παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,09% στις 818,68 μονάδες, καθώς η Eurobank αυξάνεται κατά 0,54% και η Attica Bank κατά 1,01%. Στον αντίποδα, η Τράπεζα Πειραιώς μειώνεται κατά 0,20% και η Alpha Bank κατά 0,45%. Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα διατηρείται σταθερή στα 0,365 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κοντά στο 1,50%, ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνονται τα κέρδη για τις μετοχές των Jumbo, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάνα και Ελληνικά Πετρέλαια. Αντίθετα, η μετοχή της Intralot διολισθαίνει κατά 0,83% και της Cenergy Holdings κατά 0,86%.

Τα ελληνικά ομόλογα, ταυτόχρονα, παρουσιάζουν μικρές διακυμάνσεις, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει πτώση κατά 1,0 μονάδα βάσης στο 5,571%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 2,6 μονάδες βάσης στο 3,230%. Τα 10ετή spreads, παράλληλα, καταγράφουν οριακή μείωση κατά 0,8 μονάδα βάσης στις 516,5 μονάδες βάσης.

Η ελληνική αγορά εξακολουθεί να κινείται στους ρυθμούς των διεθνών χρηματιστηρίων, καθώς το θετικό κλείσιμο της Wall Street τονώνει το αγοραστικό πνεύμα των επενδυτών. Άλλωστε, η επαναφορά της δέσμευσης του Ντόναλντ Τραμπ για τη φορολογική μεταρρύθμιση έδωσε ώθηση στους αμερικανικούς δείκτες, οι οποίοι παρουσίασαν την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον περασμένο Απρίλιο.

«Οι εξελίξεις και στο Χ.Α. επηρεάζονται από το διεθνές περιβάλλον όπου τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε συνέχεια των πρόσφατων εξελίξεων. Ειδικότερα, η ρητορική του προέδρου Τραμπ εφ’ όλης πλέον της ύλης, για τη σχέση με τη Β. Κορέα, τη Βενεζουέλα, αλλά και τους χειρισμούς στα εσωτερικά θέματα, εδραιώνει την πεποίθηση ολοένα και περισσότερων Αμερικανών για την ακαταλληλότητά του ως προέδρου» σχολιάζει, σχετικά, ο αναλυτής της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας.

«Σαν αποτέλεσμα, είναι σαφές πλέον ότι το φιλόδοξο πακέτο για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας με τις θεαματικές εξαγγελίες χαμηλών φορολογικών συντελεστών ουδέποτε θα νομοθετηθεί. Επιπρόσθετα, τα νέα τρομοκρατικά κτυπήματα, ιδιαίτερα στην Ισπανία, δημιουργούν κλίμα ανησυχίας για τον τουρισμό» σπεύδει να συμπληρώσει.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται και η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και συγκεκριμένα, το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης, με το βλέμμα όλων να στρέφεται στην ομιλία του Μάριο Ντράγκι στο τραπεζικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, την προσεχή Παρασκευή.

Στο μεταξύ, την 1η Σεπτεμβρίου θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 2.212.672 νέες μετοχές της Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Α.Ε. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της διανομής δωρεών μετοχών, έχει οριστεί η 28η Αυγούστου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα