Handelsblatt για Σκουριές: Ο Αλ. Τσίπρας μάχεται κατά του έργου

«Αντιπαράθεση για τον ελληνικό χρυσό»
Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017 23:19
UPD:23:25
INTIME NEWS

Στην αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της μεταλλευτικής εταιρείας Ελληνικός Χρυσός γύρω από την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων χρυσού στη βόρεια Ελλάδα αναφέρεται η Handelsblatt. Με εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα υπό τον τίτλο «Αντιπαράθεση για τον ελληνικό χρυσό» η διαδικτυακή έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας επισημαίνει ότι «ένα από τα μεγαλύτερα ξένα επενδυτικά εγχειρήματα στην Ελλάδα απειλείται, 2.400 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μάχεται κατά του έργου και προσπαθεί να εξαντλήσει τον επενδυτή», γράφει ο Γερμανός ανταποκριτής.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για έναν «πολύτιμο θησαυρό» βαθιά κάτω από τα βουνά της Χαλκιδικής, σημειώνοντας ότι «ειδικοί της Ελληνικός Χρυσός εκτιμούν ότι στα πετρώματα βρίσκονται τουλάχιστον 230 τόνοι καθαρού χρυσού και 1.500 τόνοι ασήμι. "Με αυτές τις ποσότητες θα μπορούσε η Ελλάδα να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη, ξεπερνώντας ακόμη και την πρωτοπόρο σήμερα Φινλανδία", λέει ο εκπρόσωπος της Ελληνικός Χρυσός Κώστας Γεωργαντζής».

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι τα κοιτάσματα χρυσού της Χαλκιδικής «θα μπορούσαν να συμβάλουν ώστε να οδηγηθεί η Ελλάδα σε έναν δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης. Ο καναδικός μεταλλευτικός όμιλος Eldorado Gοld θέλει να επενδύσει εδώ μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός περίπου δύο δις δολάρια».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι εργασίες εξόρυξης στα ορυχεία στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ήδη το 2015. «Αλλά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εναντιώνεται, αρνείται κατ' επανάληψη να χορηγήσει οικοδομικές και λειτουργικές άδειες». Ο αρθρογράφος αναφέρει ακόμη την παραπομπή του ζητήματος στη διαιτησία από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, επισημαίνοντας ότι το ακριβές περιεχόμενο της κυβερνητικής προσφυγής δεν είναι γνωστό στην εταιρεία. «Η κυβέρνηση δεν μας έχει ενημερώσει έως τώρα επίσημα, ως εκ τούτου δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ποια είναι ένα προς ένα τα σημεία που αφορά η ανακοινωθείσα διαδικασία διαιτησίας», δήλωσε στη Handelsblatt ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς.

H Eldorado Gold δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποχώρησης

Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «η διαιτησία σημαίνει νέες καθυστερήσεις και ενδεχομένως το οριστικό τέλος του έργου. Προφανώς η κυβέρνηση ποντάρει με την τακτική των καθυστερήσεων να εξαντλήσει τον επενδυτή και να τον οδηγήσει σε αποχώρηση από την Ελλάδα. Τότε θα μπορούσε ο Τσίπρας να επιρρίψει τις ευθύνες στην εταιρεία».

Ο ανταποκριτής της Handelsblatt σημειώνει ότι το έργο αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης εδώ και χρόνια, επισημαίνοντας ότι διχάζει τους πολίτες, με τους επικριτές να εκφράζουν φόβους για ζημιές στο περιβάλλον και τον τουρισμό της περιοχής. Όπως σημειώνεται, «οι διαμαρτυρίες οργανώνονται κυρίως από τους τοπικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και από το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή. (…) Οι πολέμιοι του έργου αγωνίζονται με εξαιρετικά βίαια μέσα», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, αναφέροντας ως παράδειγμα μια εμπρηστική επίθεση ένοπλων κουκουλοφόρων στις Σκουριές το 2013.

Όπως σημειώνεται, η Ελληνικός Χρυσός διαψεύδει ότι το έργο έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τονίζοντας ότι δεν σκοπεύει καν να κάνει χρήση του επικίνδυνου κυανίου για την εξόρυξη, αλλά ότι προτίθεται να εφαρμόσει τη φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting). «Η Ελληνικός Χρυσός παραπέμπει σε 16 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που πιστοποιούν την τήρηση όλων των περιβαλλοντικών όρων από την εταιρεία», γράφει η Handelsblatt.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold δεν αποκλείει πια το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι «επί του παρόντος εξετάζουμε την επένδυσή μας και τα σχέδιά μας στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι τα μεταλλεία χρυσού δεν είναι η μόνη μεγάλη επένδυση από το εξωτερικό που «κολλάει» στην Ελλάδα. Ο αρθρογράφος αναφέρει το παράδειγμα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Όπως σχολιάζει, «πέρσι υπεγράφησαν τα προσύμφωνα. Ωστόσο από τότε η κυβέρνηση υπονομεύει το έργο με κάθε είδους τρικ». Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, το ζητούμενο δεν είναι μόνο αυτά τα δύο επίμαχα έργα, αλλά κάτι πολύ ευρύτερο, όπως σημειώνει: «"Πιθανοί επενδυτές παρατηρούν πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει με το Ελληνικό και την Ελληνικός Χρυσός", λέει ένας ευρωπαίος διπλωμάτης στην Αθήνα. "Αυτά τα έργα θεωρούνται λυδία λίθος για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Τσίπρα τους ξένους επενδυτές».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα