Χρηματιστήριο Αθηνών: «Μάχη» για τη διατήρηση του θετικού πρόσημου

Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017 14:45
UPD:14:49
REUTERS/Yannis Behrakis

Οριακά κέρδη παρουσιάζει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο χαμηλός όγκος των συναλλαγών εξάλειψε σε σημαντικό βαθμό τον θετικό αντίκτυπο από την πρόσφατη αναβάθμιση του οίκου Fitch.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (14.36), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,11% στις 827,35 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κέρδη κατά 0,35% στις 2.176,06 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε μόλις 13,32 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 44 ενισχύονται, 40 υποχωρούν και 16 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,61% στις 798,51 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα αυξάνεται κατά 0,56%, η Eurobank κατά 0,88% και η Alpha Bank κατά 0,95%. Στον αντίποδα, η Attica Bank μειώνεται κατά 4,08%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς διατηρείται σταθερή στα 4,87 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των ΔΕΗ και Coca-Cola HBC ενισχύονται στο 1,40% ενώ πέριξ του 0,50% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των ΕΧΑΕ και Σαράντης. Αντίθετα, η μετοχή της Fourlis διολισθαίνει κατά 1%, του ΑΔΜΗΕ κατά 0,95% και της Lamda Development κατά 0,75%.

Τα ελληνικά ομόλογα, ταυτόχρονα, παρουσιάζουν μικρή αποκλιμάκωση, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει πτώση κατά 3,3 μονάδες βάσης στο 5,594%, και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 1,0 μονάδα βάσης στο 3,217%. Τα 10ετή spreads, παράλληλα, καταγράφουν κάμψη κατά 3,6 μονάδες βάσης στις 517,8 μονάδες βάσης.

Οι επενδυτές υποδέχθηκαν με… φειδώ την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται τόσο στα περιορισμένα κέρδη της Δευτέρας, όσο και στη σημερινή «συγκρατημένη» αγοραστική διάθεση.

Όπως είναι φυσικό -εν μέσω του χαμηλού τζίρου- σημαντικό ρόλο στη «μουδιασμένη» αντίδραση της ελληνικής αγοράς διαδραματίζει το αρνητικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία ταλανίζονται από τις συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις.

Οι επενδυτές, επίσης, στρέφονται και στο τραπεζικό συνέδριο του Τζάκσον Χολ, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το τέλος της εβδομάδας, επιδιώκοντας να μάθουν το τι μέλλει γενέσθαι με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο μεταξύ, άδεια για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) έλαβε η B2Kapital, θυγατρική της νορβηγικής B2Holdings. Σχολιάζοντας τη σχετική απόφαση, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πέτρος Ζαμπέτας, δήλωσε ότι «η σωστή και κοινωνικά υπεύθυνη διαχείριση των NPLs μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πυλώνα στήριξης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα