Nasdaq: Προσφορά εξαγοράς του LSE, στα 5,1 δισ. δολ.

Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2006 10:00

ΠΡΟΣΦΟΡΑ, για το 75% του London Stock Exchange Plc, που δεν κατέχει αξίας περίπου 2,7 δισ. λιρών Αγγλίας (5,1 δισ. δολ.) έκανε η Nasdaq Stock Market Inc., σε μια δεύτερη προσπάθεια απόκτησης της διαχειρίστριας του μεγαλύτερου Χρηματιστηρίου μετοχών της Ευρώπης, μέσα σε εννέα μήνες.

Το Nasdaq το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο ηλεκτρονικών αλλαγών των ΗΠΑ, προσέφερε 1.243 πένες σε μετρητά για κάθε μία μετοχή του LSE, σύμφωνα με σημερινή του ανακοίνωση. Η τιμή είναι η μίνιμουμ επιτρεπτή που μπορεί να προσφέρει το αμερικανικό Χρηματιστήριο για το LSE, βάσει των νόμων εξαγορών της Βρετανίας.

Η επικεφαλής του LSE, Clara Furse απέρριψε την προσφορά 2,4 δισ. λιρών Αγγλίας ή 950 πένες ανά μετοχή, που είχε κάνει το Nasdaq τον Μάρτιο. To αμερικανικό Χρηματιστήριο επέστρεψε τον επόμενο μήνα και άρχισε να απόκτηση μεριδίου 25% του LSE προς περίπου 766,3 εκατ. λίρες. Σημειώνεται ότι από το Δεκέμβριο του 2004 η Deutsche Boerse AG, το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο της Ευρώπης, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, η επενδυτική τράπεζα Macquarie Bank Ltd. και η Euronext NV εγκατέλειψαν τις προσπάθειες εξαγοράς του LSE.

Eπίσης, την περασμένη εβδομάδα η Deutsche Boerse ματαίωσε την προσφορά της για την εξαγορά του Euronext, ανοίγοντας τον δρόμο στη NYSE Group Inc., τη μεγαλύτερη ανταγωνίστρια του Nasdaq στις ΗΠΑ, να αποκτήσει το Χρηματιστήριο των Παρισίων και να δημιουργήσει την πρώτη υπερατλαντική αγορά αξιών.

Επίσης η προσφορά του Nasdaq έρχεται μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Citigroup Inc. και της Goldman Sachs Group Inc., ότι συγκαταλέγονται μεταξύ των επτά επενδυτικών τραπεζών που θα αρχίσουν το δικό τους διαπραγματευτικό σύστημα μετοχών, για να ανταγωνιστούν τα παραδοσιακά Χρηματιστήρια, όπως το LSE. Το ηλεκτρονικό σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή το 2007.

Οι βρετανικοί κανονισμοί εξαγοράς, καθορίζουν ότι το Nasdaq δεν μπορεί να κάνει άλλη προσφορά για το σύνολο του LSE έως τις αρχές του Οκτωβρίου, έξι μήνες μετά τις 30 Μαρτίου, όταν το Nasdaq εγκατέλειψε την προσπάθεια εξαγοράς. Στο μίνιμουμ η προσφορά εξαγοράς του Nasdaq πρέπει να ισούται με το ανώτατο επίπεδο τιμής της μετοχής που κατέβαλε για την αγορά μεριδίου της εταιρείες, σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Μετά την απόδοση κεφαλαίων του LSE και την ενοποίηση μετοχών, η χαμηλότερη τιμή που μπορεί να προσφέρει το Nasdaq για το LSE είναι 1.243 πένες ανά μετοχή, εάν έχει σκοπό να κάνει προσφορά πριν από τον Μάρτιο του 2007. Μετά από τον Μάρτιο του 2007 το Nasdaq απελευθερώνεται από τους περιορισμούς της τιμής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα