Με πτώση έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Βαρόμετρο τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία
Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2001 19:15
UPD:19:31

Με απώλειες έκλεισε η εβδομάδα για τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Ευρώπη με εξαίρεση τον FTSE 100 στο Λονδίνο. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε σήμερα ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος μετά την είδηση ότι ο ολλανδικός όμιλος ΚΡΝ πρόκειται να προβεί στην πώληση μετοχών του συνολικής αξίας 5,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να περιορίσει τα χρέη τoυ.

Δυσάρεστα, όμως, ήταν τα νέα και από το μέτωπο της οικονομίας. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ινστιτούτο Insee, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία υποχώρησε το Μάιο στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων οκτώ μηνών. Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη, τον ίδιο μήνα, μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, ενώ οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν το Μάρτιο κατά 1,6% έναντι 2,6% που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Ωστόσο, το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές βελτιώθηκε νωρίς το απόγευμα, όταν ανακοινώθηκε, ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε το Μάιο - για πρώτη φορά μετά από εννέα μήνες - και διαμορφώθηκε στο 4,4% από 4,5% τον Απρίλιο και έναντι 4,6% που εκτιμούσαν αναλυτές. Η είδηση αυτή δημιούργησε κλίμα ευφορίας στις χρηματιστηριακές αγορές με αποτέλεσμα λίγη ώρα μετά οι σημαντικότεροι δείκτες να «γυρίσουν» σε θετικό έδαφος.

Τα κέρδη εξανεμίστηκαν, μόλις δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται στο δείκτη ΝΑΡΜ (National Association of Purchasing Management). Ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε στο 42,1 τον περασμένο μήνα από 43,2 τον Απρίλιο και έναντι 43,5 που εκτιμούσαν οικονομολόγοι δημιουργώντας νέες ανησυχίες για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.809,60 μονάδες με άνοδο 0,23%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 5.432,71 με πτώση 0,39%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX βρίσκεται στις 6.119,25 μονάδες μειωμένος κατά 0,07% και στο Μιλάνο ο δείκτης MIB 30 στις 38.534 με πτώση 0,87%.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μετοχή του τηλεπικοινωνιακού ομίλου ΚΡΝ στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ απώλεσε 19% και υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων ετών με αποτέλεσμα ο δείκτης AΕΧ να κλείσει στις 579,91 μονάδες με απώλειες της τάξεως του 0,90%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα