Από 2% έως 3% η μέση αύξηση των τιμών των λιπασμάτων το 2006

Στο 1% η αύξηση για το 2007 - Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αγορά λιπασμάτων
Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2006 16:57

Σύσκεψη με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά λιπασμάτων στη χώρα μας και τις δυνατότητες περαιτέρω συμπίεσης των τιμών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό την προεδρία του υφυπουργού Αλ. Κοντού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (Β.Φ.Λ.), εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επαγγελματιών Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΠΑ.Σ.Ε.Π.&Ε.ΛΙΠ.), καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα θέματα τα οποία εξετάστηκαν ήταν:

1. Οι τιμές των λιπασμάτων στη χώρα μας.

2. Η τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού μέσω της δυνατότητας κυκλοφορίας νέων τύπου λιπασμάτων.

3. Οι έλεγχοι των λιπασμάτων που κυκλοφορούν και η επιβολή κυρώσεων στις περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας όσο αφορά στις τιμές.

Τόσο οι εκπρόσωποι του ΠΑ.Σ.Ε.Π.&Ε.ΛΙΠ. όσο και οι εκπρόσωποι της Β.Φ.Λ. δήλωσαν ότι σύμφωνα με τους επίσημους τιμοκαταλόγους τους, οι τιμές των λιπασμάτων, κατά το 2006, αυξήθηκαν κατά μέσο όρο από 2% έως 3%. Για το 2007, εκτιμάται σταθεροποίηση των τιμών ή ελάχιστη αύξηση από 1% έως 2%.

Αναφορικά με την τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού ο κ. Κοντός, έδωσε σαφείς οδηγίες προς τις αρμόδιες Επιτροπές, έτσι ώστε να εξεταστούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που έχουν σχέση με την κυκλοφορία νέων λιπασμάτων στη χώρα μας.

Οι έλεγχοι των λιπασμάτων πραγματοποιούνται από το Κέντρο Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Λιπασμάτων (ΚΕΠΥΕΛ). Σε περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις και συνεχώς δίνονται οδηγίες για την εντατικοποίησή τους, έτσι ώστε να προστατεύονται ο παραγωγός, ο καταναλωτής, και το περιβάλλον.

«Η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων έχει άμεση σχέση με τη μείωση του κόστους παραγωγής τους και στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», δήλωσε σχετικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα