Περιόρισε τα κέρδη του ο χρυσός

Μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2006 07:04

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε ο χρυσός στη Ν. Υόρκη, μειώνοντας τα κέρδη που σημείωνε νωρίτερα, μετά την υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου που περιόρισαν την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.

Ο χρυσός συχνά ακολουθεί την ίδια πορεία με το αργό πετρέλαιο, το οποίο υποχώρησε, καθώς εικάζεται ότι ο πιο ζεστός καιρός αυτόν τον χειμώνα θα μειώσει τη ζήτηση. Ωστόσο ο χρυσός βρίσκεται φέτος 20% υψηλότερα, ενώ το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει 4%.

Ο χρυσός για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 622,10 δολ. η ουγγιά στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Nωρίτερα οι τιμές του άγγιξαν τα 627,50 δολ. η ουγγιά. Την εβδομάδα που πέρασε, το μέταλλο σημείωσε απώλειες 1,2%.

Ο χρυσός έχει σημειώσει φέτος άνοδο έως 39%, καθώς το πετρέλαιο αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούλιο. Ο χρυσός έχει υποχωρήσει 14% από τα υψηλότερα επίπεδα 26 ετών, των 732 δολ. η ουγγιά στα οποία αναρριχήθηκε τον Μάϊο, ενώ το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει 26% από τα επίπεδα ρεκόρ φέτος.

Μερίδα επενδυτών αγοράζει χρυσό, όταν τα έξοδα για αργό αυξάνονται. Τα συμβόλαια του μετάλλου άγγιξαν τον Ιανουάριο του 1980 τα επίπεδα ρεκόρ των 873 δολ. η ουγγιά, μετά τον διπλασιασμό των τιμών του πετρελαίου σε ένα έτος, ωθώντας τον πληθωρισμό στο 13%.

Ο χρυσός άνοιξε υψηλότερα, καθώς εικάζεται ότι το δολάριο θα υποχωρήσει έναντι του ευρώ, τονώνοντας την ελκυστικότητά του, ως εναλλακτική επένδυση.

Ο χρυσός που πωλείται σε δολάρια, γενικώς κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από το αμερικανικό νόμισμα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλωντ Τρισέ, σηματοδότησε ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να ωθήσει υψηλότερα τα βασικά επιτόκια δανεισμού. Η συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ και η υποχώρηση του πληθωρισμού δείχνουν ότι η Federal Reserve δεν θα αυξήσει σύντομα τα επιτόκια.

Το δολάριο είναι 7,6% χαμηλότερα έναντι του ευρώ φέτος. Τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια στο 3,25%. Αντιθέτως, τα μέλη της Fed, διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25% τον Ιούνιο.

Ο χρυσός σημειώνει άνοδο κάθε έτος από το 2001 και κινήθηκε παράλληλα με το ευρώ από το 2002 έως το 2004. Πέρυσι ο χρυσός σημείωσε άνοδο 18% ενώ το δολάριο αναρριχήθηκε 14% έναντι του ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα