ΔΕΗ: Μείωση κερδών - αύξηση εσόδων

Στο εννεάμηνο
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2006 10:39
UPD:10:52

Στα 72,2 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο του 2006 τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ μειωμένα κατά 53,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο σε εξωγενείς παράγοντες.

Αντιθέτως, τα έσοδά της ενισχύθηκαν κατά 10,4% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2005 ανερχόμενα σε 3,58 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Δημήτρης Μανιατάκης

Οι χρηματοοικονομικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 9,6% και ανήλθαν σε 89,8 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 493 εκατ. ευρώ έναντι 534,4 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2005.

Τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 10,4% φθάνοντας τα 3.318,5 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της αύξησης του όγκου των πωλήσεων κατά περίπου 6%, της μέσης αναπροσαρμογής των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 3,2% το Σεπτέμβριο 2005 και της διαφοροποίησης της σύνθεσης των πωλήσεων.

Συμμετοχές σε συνδεδεμένες εταιρείες

Η συμμετοχή στις ζημίες συνδεδεμένων εταιρειών, μειώθηκε σε 4,8 εκατ. ευρώ από 8,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2005 και αντιστοιχεί στη συμμετοχή της ΔΕΗ στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Tellas Α.Ε.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η συμμετοχή στα κέρδη συνδεδεμένων εταιρειών, αντανακλά το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ, εταιρεία παραγωγής νικελίου, στην οποία η ΔΕΗ κατέχει μερίδιο 28,6%, επιτυγχάνει βελτίωση της καθαρής της θέσης λόγω, της σημαντικής αύξησης της τιμής του νικελίου. και διατηρείται σε ποσό ύψους 11,2 εκατ. ευρώ, όπως εμφανίζεται και στις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου 2006. Το αντίστοιχο μέγεθος το εννεάμηνο του 2005 ήταν μηδενικό.

Δηλώσεις Δ. Μανιατάκη

Ο κ. Δημήτρης Μανιατάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ δήλωσε: «Τα αποτελέσματα 9μήνου του 2006 σαφώς επηρεάσθηκαν από τη σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων και της δαπάνης για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η αύξηση κατά 4,8% των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από 1 Αυγούστου 2006 δεν έχει ουσιαστικά επηρεάσει τα αποτελέσματα. Πρώτος στόχος της διοίκησης είναι η συγκράτηση των δαπανών και η βελτίωση της κερδοφορίας. Με βάση το Πρόγραμμα Ηρακλής για οικονομικό εξορθολογισμό και μετασχηματισμό, στο 9μηνο επετεύχθη σε γενικές γραμμές η διατήρηση των δαπανών των Γενικών Διευθύνσεων μέσα στα όρια που προβλέπει το Πρόγραμμα. Οι σχετικές προσπάθειες θα συνεχισθούν και θα ενταθούν.

»Το σύνολο των πολιτικών εκσυγχρονισμού και ολόπλευρης ανάπτυξης υλοποιείται σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2006-2010. Έτσι, μέσα στην τρέχουσα χρήση: προχωρούν οι διαδικασίες αντικατάστασης παλαιών μονάδων με νέες, προωθείται το business plan της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για δυναμική ανάπτυξη στις ΑΠΕ, υλοποιούνται ετήσιες επενδύσεις της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε η διεθνοποίηση του ομίλου μέσω της δημιουργίας εταιρείας συμμετοχών με την αμερικανική Contour Global και την τράπεζα EBRD, αναπτύσσεται δυναμικά με νέα τηλεπικοινωνιακά προϊόντα η Tellas ΑΕ, θυγατρική κατά 50% της ΔΕΗ, ολοκληρώνεται η μελέτη αποτίμησης και αξιοποίησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας της Επιχείρησης κλπ. Είμαστε δεσμευμένοι έναντι των μετόχων για τον πλήρη μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε μια Δυναμική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα