Codelco: Πέντε δολ. η αύξηση των ασφαλίστρων χαλκού στην Κίνα το 2007

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2006 12:50

ΣΤΗΝ αύξηση των ασφαλίστρων που επιδιώκει από τους Κινέζους αγοραστές για το μέταλλο κατά 5 δολ. τον τόνο, στα 130 δολ. το επόμενο έτος, προχώρησε η Codelco της Χιλής, η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού παγκοσμίως, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου.

Τα ετήσια ασφάλιστρα, που ενδέχεται να ισχύσουν και για άλλους παραγωγούς χαλκού που εμπορεύονται με την Κίνα είναι το σύνολο που θα προστεθεί στην τιμή του χαλκού στο London Metal Exchange και καλύπτει την εξαγωγή του μετάλλου από τη Χιλή στα μεγάλα λιμάνια της Κίνας. Επίσης τα ασφάλιστρα καλύπτουν και το κόστος ασφάλισης του εμπορεύματος.

Οι τιμές του χαλκού έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 54%, καθώς οι προμήθειες από την Codelco, που εδρεύει στο Σαντιάγο της Χιλής και άλλες μεταλλουργίες, υστέρησαν στης ζήτησης, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να ωθήσουν χαμηλότερα τα αποθέματα. Τα αποθέματα που ελέγχονται από τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Ν. Υόρκης και της Σαγκάης, μειώθηκαν 69%, από τα μέσα του Φεβρουαρίου του 2004.

Η Codelco προσφέρει ασφάλιστρα για την Κίνα το 2006, στα 130 δολ. ο τόνος, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του τμήματος χαλκού της Golden Dragon Precise Copper Tube Inc., Χουάνγκ Ξιαοτιάν.

«Η τιμή είναι πολύ ακριβή», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Golden Dragon, θα προσπαθήσει να διαπραγματευθεί για 80 με 90 δολ. όταν η Codelco επισκεφθεί την εταιρεία στις 23 Νοεμβρίου.

Φέτος τα ασφάλιστρα της Codelco για την Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο, ήταν 125 δολ. ο τόνος, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης και της μεταφοράς, έναντι των 138 δολ. πέρυσι, επίπεδα ρεκόρ.

Στελέχη της Codelco δεν βρέθηκαν άμεσα για να σχολιάσουν το θέμα.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο LME, το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο βασικών μετάλλων στον κόσμο, υποχώρησε 60 δολ., φθάνοντας στα 6.780 δολ. ο τόνος στις 3:22 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα