Market beat: Εβδομάδα καθοριστική για την τάση ως τον Σεπτέμβριο με αργία αύριο

Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017 10:02
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Toυ Κώστα Ιωαννίδη

Οι αγοραίοι, μετά από μια ανοδική πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, αναζήτησαν την ασφάλεια της συσσώρευσης, για να προφυλάξουν τα μισά από τα κέρδη μιας ανόδου που πυροδότησε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι ξένες αγορές μετοχών από την Τρίτη άρχισαν να βιώνουν την πίεση από ρευστοποιήσεις θέσεων σε μετοχικές αξίες, καθώς οι επενδυτές έκριναν πως η κλιμάκωση της έντασης στην Άπω Ανατολή θα μπορούσε να φέρει βαριά σύννεφα στην παγκόσμια ανάπτυξη. Στις 4 Αυγούστου οι συναλλαγές είχαν αφήσει τον ΓΔ στις 829,50 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο +1,16%, αφού είχε εγγράψει χαμηλό στις 809,38. Η δεύτερη εβδομάδα, του προκάλεσε απώλειες -0,72%, ενώ για το δείκτη των blue chip η μεταβολή ήταν +0,42%. Ο μεγάλος χαμένος ήταν ο FTSEM με πτώση -2,13%.

Μπορεί οι μεταβολές των βασικών δεικτών να φαίνονται σχετικά ήπιες, αλλά η εικόνα των μεταβολών σε εβδομαδιαία βάση δεν αφήνει την ίδια αίσθηση και αυτό θα επηρεάσει τις συναλλαγές της τρέχουσας εβδομάδας, που περιλαμβάνει και την αργία του δεκαπενταύγουστου.

Όταν μια ισχυρή μερίδα θεσμικών αρχίζει και μετρά την πιθανή επίδραση στο ΧΑ από μια αρνητική εξέλιξη στα γεωπολιτικά, τότε και οι υπόλοιποι αρχίζουν να λαμβάνουν υπόψη αυτόν τον παράγοντα. Θα λέγαμε μάλιστα πως υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο μια αύξηση της νευρικότητας, που μπορεί να έχει σχέση με την επικείμενη έκλειψη ηλίου ή με το φόβο να είναι αληθινή η θεωρία περί της ανθρώπινης τρέλας η οποία μπορεί να αποβεί καταστροφική. Ο χρυσός πάντως ανέβηκε, το ελβετικό φράγκο και το γιεν προτιμήθηκαν και τα χρηματιστήρια βούλιαξαν. Άρα η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών παγκόσμια και απέναντι στα υπάρχοντα assets συνολικά, δείχνει ανησυχία υπολογίσιμων διαστάσεων.

Ο καύσωνας που μας δυσκόλεψε, με βάση το δελτίο καιρού την Παρασκευή έφυγε. Παίρνοντας παράλληλα «φόρο» από την συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, αφού το «φόρο φόβου» που πλήρωσαν οι μετοχές παγκόσμια, οι ισχυροί θεσμικοί τον αποτρέψανε στο ταμπλό του ΧΑ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη. Η στήλη από το πρωί της Δευτέρας, αν και χρηματιστηριακή, προέτρεψε τους ιδιώτες επενδυτές «να αναζητήσουν μια ακτή του γούστου τους και να αφήσουν το ΧΑ και τον ΓΔ, στην αναγκαστική καλοκαιριάτικη αυτοσυντήρηση. Μετά τον καύσωνα, στην τρέχουσα ζώνη θα πλατσουρίζουν. Έχουν γνώση οι φύλακες, βλέπε οι θεσμικοί».

Τελικά ο ΓΔ τελείωσε τη βδομάδα με απώλειες -0,72%, αλλά ο 26άρης κράτησε κέρδη +0,42% με μόλις δυο blue chip με οριακή άνοδο 0,4% (ΟΛΠ) και 0,3% (ΦΡΛΚ) και τρία με υπολογίσιμα κέρδη. Οι ΜΥΤΛ και ΠΕΙΡ στο +2,7% και +2,8% αντίστοιχα, και η ΕΕΕ με εκτίναξη +11,2%.

Το πρωί της Τετάρτης, παρακολουθώντας τις αγορές την Τρίτη, ειδοποιήσαμε: «Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο δεν είναι πλέον μαύρος κύκνος, είναι αναγνωρισμένος κίνδυνος». Την Παρασκευή δε, στην πρώτη παράγραφο, τονίσαμε: «Αν συνεχίσουν να τροφοδοτούν οι αντιμαχόμενες πλευρές τον φόβο για στρατιωτική εμπλοκή, τότε και στο ΧΑ τα σύννεφα θα ανατρέψουν την προσήλωση των θεσμικών στα εταιρικά αποτελέσματα και στις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο». Το φαινόμενο να εμφανίζουν απώλειες πάνω από 20 blue chip, και να μισά να χάνουν πάνω από -2,5% και έως -6,7% χωρίς να βρίσκονται ανάμεσά τους όλα τα τραπεζικά, υπογραμμίζει τη γενίκευση των πιέσεων που προήλθαν κύρια από θεσμικούς των ΗΠΑ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Η γεωπολιτική κρίση έφερε ανατριχίλες και… ευκαιρίες

Μια και μόνο ματιά στις μεταβολές των βασικών δεικτών των κυριότερων χρηματιστηρίων αυτή τη βδομάδα αρκεί, για να φανεί πόσο έντονα επηρέασε το επενδυτικό κοινό η κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική χερσόνησο. Δεν υπήρξε ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης με άνοδο, πλην των αγορών της Δανίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Ισλανδίας. Αντίθετα οι εβδομαδιαίες απώλειες στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κυμάνθηκαν από το -2,3% του DAX ως το -3,5% του ισπανικού ΙΒΕΧ 35. Τα ασιατικά χρηματιστήρια ως πλησιέστερα στο επίκεντρο της κλιμακούμενης έντασης υποχώρησαν συντονισμένα και κερδισμένο asset αναδείχθηκε ο χρυσός, το επενδυτικό καταφύγιο όταν η διάθεση για αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών λιμανιών μεγαλώνει.

Στοιχεία της κρίσης

Η εκτίμησή μας είναι πως οι αναλυτές των διεθνών αγορών και στη συνέχεια οι επενδυτές, μέσα στη βδομάδα που πέρασε, εγκατέλειψαν τον νηφάλιο τρόπο με τον οποίο παρακολουθούσαν την κατάσταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Β Κορέας. Στα τέλη Ιουλίου, η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε το δεύτερο τεστ πυραύλου που μπορούσε να φέρει πυρηνική κεφαλή σε μια προειδοποίηση προς τους "Αμερικάνους ιμπεριαλιστές". Ήρθε σε διάστημα λιγότερο από ένα μήνα μετά την πρώτη δοκιμή, στις 4 Ιουλίου. Αλλά στην αρχή της εβδομάδας, υπερίσχυαν ακόμα οι εκτιμήσεις πως η γεωπολιτική κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη χρηματιστηριακή αγορά, αν πιο πιθανό θεωρείτο να προκαλέσει μια διόρθωση, που θα είναι μια ευκαιρία αγορών και όχι η έναρξη μιας πτώσης διαρκείας.

Οι αγορές γνώριζαν ότι στις 30 Ιουλίου, οι ΗΠΑ διενήργησαν δοκιμασία του αμυντικού συστήματος Terminal High Defence Area Defense (THAAD) στην Αλάσκα και ο Οργανισμός Αντιπυραυλικής Άμυνας (MDA), περίγραψε τη δοκιμή ως "επιτυχημένη". Το THAAD έχει σχεδιαστεί σαν μια "σφαίρα ικανή να χτυπήσει μια σφαίρα". Στηρίζεται στην κινητική του ενέργεια για να καταστρέψει τον εισερχόμενο πύραυλο του εχθρού. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες να εκραγεί μια συμβατική κεφαλή ή να πυροδοτήσει μια πυρηνική.

Το σύστημα σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και ενσωματώθηκε από την Lockheed Martin Space Systems, που ενήργησε ως κύριος ανάδοχος. Βασικοί υπεργολάβοι είναι οι Raytheon, Boeing, Aerojet Rocketdyne, Honeywell, BAE Systems, Oshkosh Defense, MiltonCAT και η Oliver Capital Consortium. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας, την Παρασκευή 4 Αυγούστου, καυτηρίασε την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας για την απόφασή της να αναπτύξει επιπλέον εκτοξευτές THAAD. Οι Κινέζοι είναι πεπεισμένοι ότι το πολύ εξελιγμένο ραντάρ του συστήματος θα χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση πυραύλων που θα εκτοξεύονται από την Κίνα. Ο φόβος τους θα μεγαλώσει αν ο Trump πείσει την Ιαπωνία να εγκαταστήσει το σύστημα THAAD, σε μια προσπάθεια να πιέσει τους Κινέζους να σταματήσουν τους Βορειοκορεάτες. Το Σάββατο 5/8, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επέβαλλε νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα. Στόχος είναι οι βασικές εξαγωγές της χώρας. Οι κυρώσεις θα μειώσουν τα έσοδα από εξαγωγές της Βόρειας Κορέας κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια ήτοι περισσότερο από το ένα τρίτο, σύμφωνα με το γραφείο  της Νίκι Χέλι, πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

«Πυρ και μανία»

Η εβδομάδα ξεκίνησε λοιπόν με αναγνωρισμένο πλέον τον γεωπολιτικό κίνδυνο, αλλά ήταν τοποθετημένος σε μια περιοχή που μπορούσε κάποιος να «ελέγξει», επιλέγοντας προσεγγίσεις με παλαιότερες κρίσεις ανάλογων χαρακτηριστικών. Ευτυχώς για την ανθρωπότητα πιο πρόσφατη κρίση με ανάμιξη πυρηνικών όπλων, είναι η κρίση με την εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων στην Κούβα, τον Οκτώβριο του 1962. Η αποτυχία της ανατροπής του Φιντέλ Κάστρο τον Απρίλιο του 1961, έδωσε στον σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουστσώφ το θάρρος να εγκαταστήσει στην Κούβα πυρηνικούς πυραύλους. Ο Τζον Κένεντι τότε απάντησε στην μπλόφα του Χρουστσόφ, επιβάλλοντας ναυτικό αποκλεισμό γύρω από το νησί. Ο σοβιετικός πολιτικός δειλιάζοντας αποφάσισε να αποσύρει τα όπλα.

Αυτή τη φορά, οι ΗΠΑ κινούν τα συστήματα κατάρριψης βλημάτων κοντά στην Κίνα, όχι μόνο για να υπερασπιστούν τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα από τους βομβαρδισμούς της Βόρειας Κορέας, αλλά και για να ωθήσουν τους Κινέζους να ξεφορτωθούν τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un. Η ουσία της προτεινόμενης συμφωνίας είναι: «Διώξτε τον Κιμ, και δεν θα αναπτύξουμε το THAAD». Αν η Κίνα αδιαφορήσει για τη συμφωνία, τότε οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το THAAD για να καταρρίψουν ένα πύραυλό σε μια βορειοκορεατική δοκιμή εκτόξευσης. Αυτό ασφαλώς θα συγκέντρωνε την προσοχή όλων.

Την Τρίτη αυτό που στοίχειωσε τις αγορές ήταν το πόσο γρήγορα επήλθε κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής μεταξύ του ηγέτη της Βόρειας Κορέας και του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος την Τρίτη απειλούσε με μια απάντηση "πυρός και μανίας" σε επόμενες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας. Η αντίδραση της αγοράς στις αυξανόμενες εντάσεις την Τετάρτη, δεν ήταν απότομη ούτε άγρια, αν και οι συνομιλίες υποδηλώνουν ότι και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να πάνε σε αντιπαράθεση με πυρηνικά.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2441,32 μονάδες, είχε επίδοση -1,43% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +9,04%. Ο Dow, με μεταβολή -1,06%, έκλεισε στις 21.858,32 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +10,60%. Ο S&P400 υποχώρησε -2,31% με επίδοση στο 2017 +3,04%, ανάλογα ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -2,70%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +1,26%. Ο δε Nasdaq, με απώλειες -1,50%, διαμόρφωσε κέρδη το 2017 στο +16,23%.

Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά, κατά +2,43%, στα 1295,00 δολάρια η ουγκιά με την απόδοσή του για το 2017 στο +12,41%, που καλύτερή της έχει φέτος μόνο ο Nasdaq από τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης. Αντίθετα το πετρέλαιο υποχώρησε -1,47%. Στο 2017 χάνει -9,46%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε -2,69% στη βδομάδα και ενισχύεται πλέον, στο 2017, +2,34%. Ο DAX έχασε -2,31%, με απόδοση στο 2017 +4,64%, ανάλογα ο CAC είχε εβδομαδιαία μεταβολή -2,74%, με απόδοση +4,08% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βούλιαξε -3,52% και στο 2017 απέδωσε +9,95%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -2,65% στο 2017 κερδίζει +11,02%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +0,69%, και στο 2017 κερδίζει +11,84%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχωρώντας -1,33%, έχει επίδοση στο 2017 +10,96%.

Ο Nikkei λόγω της προτίμησης στο γιεν, με μεταβολή -1,12%, στο 2017 εμφάνισε άνοδο +3,22%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -3,16%, και επίδοση για το 2017 +14,47%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έπεσε -3,44%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +17,23%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε -2,46% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +22,19%. Πτώση -1,64% για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +3,38%.

Τα πιθανά σενάρια

Ολοκληρώνοντας την προσπάθεια εμφάνισης μιας στοιχειώδους ανάλυσης των γεγονότων που προκάλεσαν την ανατριχίλα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας ομολογούμε πως χωρίς την αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα ήταν αδύνατη. Δεν καταφύγαμε σε αναλύσεις ειδικών στα γεωπολιτικά, αλλά παραγόντων της αγοράς (Barclays Research, Yardeni  Research, Ned Davis Research) που συνέδεαν τις διακυμάνσεις με γεγονότα. Θέλοντας να βοηθήσουμε τον αναγνώστη στην κατανόηση των αιτίων που ανέβασαν τον δείκτη φόβου και προκάλεσαν μια υπολογίσιμη πτώση στους δείκτες της Wall Street που την Παρασκευή όμως, ανέκαμψε ελαφρά. 

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο υπάρχει ιστορικό σκληρών καθοδικών γυρισμάτων στη χρηματιστηριακή αγορά. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ακόμη και αν η συζήτηση έφθασε στα πυρηνικά, δεν προκαλείται μια κατάρρευση των τιμών των μετοχών. Είναι πιο πιθανό οι Κινέζοι να αφυπνιστούν και να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να έχουν απέναντί τους δύο άγριους και απρόβλεπτων αντιδράσεων ηγέτες και θα χρειαστεί να κάνουν κάτι για να κρατήσουν υπό έλεγχο εκείνον που βρίσκεται στη γειτονιά τους.

Μια άλλη πιθανότητα, που θα μπορούσε να προκαλέσει μια σοβαρή και ανεπιθύμητη αντίδραση στη χρηματιστηριακή αγορά, θα ήταν μια ακόμα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος ωστόσο θα καταρριφθεί αμέσως από έναν αμερικανικό πύραυλο του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD. Αυτό θα ταράξει τις αγορές, αλλά επίσης μπορεί να οδηγήσει τους Κινέζους να συνειδητοποιήσουν ότι ήρθε η ώρα να αντικαταστήσουν τον επικεφαλής στην Πιονγκγιάνγκ με ένα άλλο πολιτικό, ο οποίος παραμένει πιστός στα συμφέροντά τους, αλλά δεν είναι διαρκώς εκτός διεθνούς πραγματικότητας.

Παράλληλα, οι αναλυτές της Barclays διαπιστώνουν ότι με βάση και τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, υπάρχει αξιοπρεπής ανάπτυξη παγκόσμια, με τις χώρες των αναδυόμενων οικονομιών να έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής φέτος από τη σταθεροποίηση των κεφαλαιακών ροών. Παραδέχονται ότι οι εντάσεις στην Άπω Ανατολή μπορούν αν παραμείνουν να σκιάσουν την παγκόσμια ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο φέτος και το 2018, αλλά τονίζουν πως είναι πρόωρο να συναχθούν συμπεράσματα.

Άλλωστε σε μια κρίση γεωπολιτική το να μην κάνουμε τίποτα είναι σχεδόν πάντα η καλύτερη επενδυτική στρατηγική. Τέτοιες κρίσεις οδηγούν αναπόφευκτα σε πωλήσεις πανικού και ποτέ δεν είναι καλή ιδέα να πουλάμε σε πανικό. Στην πραγματικότητα, τα χαμηλά λόγω πανικού μετά από μια κρίση, είναι πολύ πιο συχνά μια καλή ευκαιρία αγοράς.

Αυτό είναι το σαφές συμπέρασμα που προκύπτει από μια ανάλυση που έγινε από την Ned Davis Research για τις πιο σημαντικές γεωπολιτικές κρίσεις του περασμένου αιώνα. Η εταιρεία διαπίστωσε παρακολουθώντας 51 περιπτώσεις, ότι πολύ πιο συχνά, η χρηματιστηριακή αγορά, όπως αποτυπώνεται από τον Dow Jones Industrial Average ανεβαίνει έντονα από το χαμηλό μετά την κρίση, τόσο πολύ, ώστε μέσα σε έξι μήνες είναι στην πραγματικότητα υψηλότερα από εκεί που βρισκόταν πριν από την έκρηξη της κρίσης.

ΧΑ

Εβδομάδα αμυντικής συσσώρευσης κόντρα στη διεθνή πτώση

Τα βασικά χαρακτηριστικά των συναλλαγών της εβδομάδας ήταν η διατήρηση του μέσου τζίρου στα 46,860 εκατ. ευρώ τη μέρα, από 48,760 εκατ. την προηγούμενη και πρώτη του ανοδικού, για την ώρα, Αύγουστου, με την αξία των πακέτων στα 6,879 εκατ. Καθιστώντας τη μέση συμμετοχή των προσυμφωνημένων συναλλαγών 14,68% του συνολικού τζίρου. Ο μέσος τζίρος για τις μετοχές του FTSEM, που απέδωσε χειρότερα των δυο βασικών δεικτών του ΧΑ, διαμορφώθηκε στα 1,060 από 1,252 εκατ. ευρώ, με μεγαλύτερη μείωση από τον συνολικό έναντι της προηγούμενης βδομάδας.

Στη σύνοδο της Δευτέρας είχαμε δυναμική που έφερε οριακή μεταβολή +0,04% στον 26άρη και απώλειες -0,20% με μικρό σχετικά εύρος διακύμανσης (5,5 μονάδες) στο μέσο όρο. Αν και μέσα στη μέρα έγραψε μέγιστο πάνω από τις 832,5 μονάδες, με οροφή τις 830,6 την προηγούμενη βδομάδα. Κέρδη που επηρέασαν τους βασικούς δείκτες εμφάνισαν οι εταιρίες Τροφίμων Ποτών +2,24%, Εμπορίου +0,96%, Κοινής Ωφέλειας +0,91% και στα Ταξίδια Αναψυχή +0,60%. Μεγάλες πιέσεις ασκήθηκαν στις εταιρίες Κατασκευών Υλικών -2,64%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,53% Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,40% Τηλεπικοινωνιών -0,82% ενώ η μικτή εικόνα μεταβολών των τραπεζικών μετοχών έδωσε στο δείκτη τους πτώση -0,30%. Ο τζίρος ήταν ο χαμηλότερος στη βδομάδα, κάτω από 38 εκατ. ευρώ. Την Τρίτη ήταν ο μεγαλύτερος της εβδομάδας αφού πέρασε τα 62,7 εκατ. με 16,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα.

Με το ίδιο εύρος διακύμανσης ο ΓΔ ψηλότερα +0,31% και έφθασε στις 830,44 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2173,62 περίπου όπως και την Παρασκευή 11/8 με μεταβολή +0,35%. Ώθησαν ψηλότερα οι εταιρίες Τραπεζών +0,85%, Τηλεπικοινωνιών +0,83%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,79%, και Βιομηχανικών Προϊόντων +0,75%. Με απώλειες ικανές να επηρεάσουν τους δείκτες οι εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας -1,15% και Πετρελαίου Αερίου -0,47%. Την Τετάρτη και την Πέμπτη είχαμε αποτύπωση της εφευρετικότητας των ισχυρών θεσμικών, ώστε να εμποδίζουν την εμφάνιση της συντονισμένης πτώσης που σημείωναν τα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη.

Χρησιμοποίησαν τις δημοπρασίες και το αγοραστικό ενδιαφέρον για εξαιρετικά δεικτοβαρή blue chip και έτσι την Πέμπτη ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,02% και έφθασε στις 833,78 από 833,61 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2197,10 από 2180,81 με μεταβολή +0,75%. Με το δείκτη των Τραπεζών στο -0,63% από +0,16% την Τετάρτη, το βάρος της ανόδου, στο διήμερο που βούλιαζαν DΑΧ, CAC, FTSE100, Dow  Jones και S&P500, σήκωσε η ΕΕΕ με τον δείκτη των Τροφίμων Ποτών στο +6,77% από +0,80%. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική ως την εγγραφή ελάχιστου στις 11:36 στις 824 μονάδες και μετά ακολούθησε συσσώρευση μεταξύ των 826 και 829 μονάδων. Η τελική εικόνα άλλαξε όταν εισήλθαν στις συναλλαγές οι διαχειριστές από τις ΗΠΑ που ρευστοποίησαν μαζικά. Το ελάχιστο μέρας στις 823,55 μονάδες προέκυψε σαν τιμή κλεισίματος, όταν στο τελευταίο λεπτό σταμάτησε στις 824,21, μετά από εγκατάσταση έντονα πτωτικής δυναμικής από τις 16:23, η κίνηση σε αρνητικό πεδίο ήταν μόνιμο. Πότε; Τη μέρα που φρέναραν οι πιέσεις στη Wall Street. Είχαμε μεταχρονολογημένες πιέσεις στην αγορά της Αθήνας με την ΕΕΕ να συνεχίζει  ανοδικά μαζί με ελάχιστες μετοχές του 26άρη.

Μπορεί οι μεταβολές των βασικών δεικτών να φαίνονται σχετικά ήπιες, αλλά η εικόνα των μεταβολών σε εβδομαδιαία βάση δεν αφήνει την ίδια αίσθηση και αυτό θα επηρεάσει τις συναλλαγές της τρέχουσας εβδομάδας, που περιλαμβάνει και την αργία του δεκαπενταύγουστου.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στην δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, οι όγκοι μειώθηκαν, αν και ήρθε η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Αυγούστου. Διατηρήθηκαν τα σχεδόν ουδέτερα στοιχήματα για την τάση του δείκτη των blue chip. Ο όγκος των ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς, Αυγούστου, περιορίστηκε στα 541 από 960 τη μέρα. Ο FTSE25 κατέληξε στις 2174,31 μονάδες με εβδομαδιαία μεταβολή +0,42%. Στα options του, ο λόγος των calls προς τα puts έδειξε πως στα 4 calls αντιστοιχούσαν 3 puts.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, μειώθηκαν -21,9%. Οι ανοικτές θέσεις ωστόσο ανέβηκαν στα 7166 από 6867 ΣΜΕ. Ο μέσος όγκος της σειράς Αυγούστου, μειώθηκε κατά -43,7%, ενώ της σειράς Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 384 από 224 συμβόλαια ημερησίως και κατέληξε με 1394 από 716 ανοικτές θέσεις. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ Αυγούστου, ορίστηκε στις 2173,25 μονάδες, με προ-πορεία του 25άρη 1,1 μονάδες.

Στα options του δείκτη, ο όγκος στα calls υποχώρησε (-62,7%) στα 60 συμβόλαια από 161 τη μέρα. Στα puts, ο μέσος όγκος αυξήθηκε (+53,1%) φτάνοντας στα 44 συμβόλαια από 29. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών και της ΜΙΓ παρέμειναν στις πρώτες θέσεις.

Μπορεί οι μεταβολές των βασικών δεικτών να φαίνονται σχετικά ήπιες, αλλά η εικόνα των μεταβολών σε εβδομαδιαία βάση δεν αφήνει την ίδια αίσθηση και αυτό θα επηρεάσει τις συναλλαγές της τρέχουσας εβδομάδας, που περιλαμβάνει και την αργία του δεκαπενταύγουστου.

Κερδισμένες μετοχές είναι οι ΕΕΕ +11,22% στη βδομάδα, +11,53% στο μήνα και +38,4% στο 2017, ακολουθεί η ΠΕΙΡ +2,76% στη βδομάδα, +4,31% στο μήνα και +15,8% στο 2017, ΜΥΤΙΛ +2,66% στη βδομάδα, +0,95% στο μήνα και +37,9% στο 2017. Μικρά κέρδη για ΦΡΛΚ +0,33% στη βδομάδα, +3,79% στο μήνα και +47,55% στο 2017 και ΟΛΠ +0,38% στη βδομάδα, -0,13% στο μήνα και +18,8% στο 2017. ‘Όταν ο ΓΔ στο μήνα κερδίζει +1,40% και στο 2017 +27,95% και ο 26άρης ενισχύεται +2,77% τον Αύγουστο και 24,9% στο τρέχον έτος.

Εντυπωσιάζει το πλήθος των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης με εβδομαδιαία πτώση από -1,2% ως -2%, που αλφαβητικά είναι οι: ΑΔΜΗΕ, ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΑΤΤ, ΛΑΜΔΑ, ΣΑΡ και ΦΦΓΚΡΠ.  Ακόμα περισσότερα είναι τα blue chip με απώλειες από -2,5% ως -6,74%.

ΤΙΤΚ -6,74%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -5,33%, ΕΤΕ -4,59%, ΜΠΕΛΑ -4,43%, ΔΕΗ -4,15, ΕΥΡΩΒ -3,70%, ΒΙΟ -3,08%, ΕΧΑΕ -2,81%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,70%, ΕΛΠΕ -2,64%, ΟΤΕ -2,55% και ΟΠΑΠ -2,53%.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές αντέδρασαν σήμερα Δευτέρα 14/8 μετά από τρεις μέρες με απώλειες, καθώς παρακολούθησαν μια σταθερότερη σύνοδο στη Wall Street την Παρασκευή, ενώ το δολάριο υποβαθμίστηκε από τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο και από τα αδύναμα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, τα οποία μειώσαν τις προοπτικές αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve αργότερα αυτό το έτος.

Η συνολική αντίδραση ήταν υποτονική μετά τα στοιχεία της Δευτέρας για την κινεζική οικονομία, τα οποία ήταν γενικά ασθενέστερα από τα προβλεπόμενα, και ενίσχυσαν τις απόψεις ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αρχίζει να χάνει λίγο από τη δύναμή της, καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται και η αγορά ακινήτων χαμηλώνει τους ρυθμούς της.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στο πρώτο μέρος αυξήθηκε κατά 0,7%. Ο δείκτης είχε μειωθεί επί τρεις ημέρες πριν, χάνοντας συνολικά -3%, λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας.

Οι μετοχές της Αυστραλίας κέρδισαν +0,5% και ο KOSPI της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 0,4%.

Ο Hang Seng βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +0,8% και η αγορά της Σαγκάη πρόσθεσε +0,2%.

Η εργοστασιακή παραγωγή της Κίνας τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 6,4% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα σε σχέση με την πρόβλεψη για 7,2%, ενώ οι επενδύσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκαν κατά 8,3% τους πρώτους επτά μήνες έναντι προσδοκιών για ανάπτυξη 8,6%.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αναμένονταν να παραμείνουν βασικό θέμα για τις παγκόσμιες αγορές στο εγγύς μέλλον, καθώς η Βόρεια Κορέα την Τρίτη γιορτάζει για την απελευθέρωση της ιαπωνικής κυριαρχίας.

Οι επενδυτές θεωρούν επίσης πιθανές τις εντάσεις πριν από τις 21 Αυγούστου, όταν πρόκειται να ξεκινήσει μια ετήσια κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας.

"Λόγω της επιφυλακτικότητας από την ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στη Βόρεια Κορέα, οι αποδόσεις και οι μετοχές των ΗΠΑ αναμένεται να μειωθούν και το γιέν πιθανότατα να ενισχυθεί αυτή την εβδομάδα", δήλωσε ο Masafumi Yamamoto, της Mizuho Securities στο Τόκιο.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά -1% καθώς το ισχυρότερο γιέν επισκίασε την πολύ καλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο μόλις 0,1% τον περασμένο μήνα, αφού ήταν αμετάβλητος τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ΔΤΚ θα αυξηθεί κατά 0,2% τον Ιούλιο.

Ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων ήταν επίπεδος στα 93.076, αφού σημείωσε πτώση περίπου 0,4% την Παρασκευή.

Το ευρώ ήταν +0,1% υψηλότερα στα 1,1824 δολάρια.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου μειώθηκαν μετά την ελαφρά άνοδο της Παρασκευής. Το αμερικανικό crude μειώθηκε κατά 2 σεντ στα 48,80 δολάρια το βαρέλι και το Brent ήταν 7 σεντ χαμηλότερα στα 52,03 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή spot του χρυσού ήταν μια σκιά χαμηλότερα στα 1.287,51 δολάρια την ουγγιά μετά από τα 1.291,86 την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Ιουνίου.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Επιδείνωση εμφανίζουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, κινούμενες σε αντίθετη ρότα σε σχέση με την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή στις 12:37, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 5,1 μονάδες βάσης στο 5,566% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 5,6 μονάδες βάσης στο 3,355%. Την ίδια ώρα, διεύρυνση καταγράφουν και τα 10ετή spreads, τα οποία ενισχύονται άνω των 500 μονάδων βάσης, καθώς σημειώνουν άνοδο κατά 5,1 μονάδες βάσης στις 518,3 μονάδες βάσης. Οι επενδυτές κατευθύνονται στα χαμηλότερου ρίσκου κρατικά ομόλογα, εν μέσω της αύξησης των γεωπολιτικών εντάσεων, εξέλιξη η οποία μεγεθύνει την ανάγκη διαφυγής προς ασφαλή «καταφύγια».

Την ανάγκη ενός «επενδυτικού σοκ» για τη χώρα υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι «οι ξένες άμεσες επενδύσεις έχουν τριπλασιαστεί φέτος σε σχέση με πέρυσι».

«Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχουν ευκαιρίες, ότι η χώρα έχει αποκτήσει πολιτική και οικονομική σταθερότητα, υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις, ότι το ενδεχόμενο του Grexit έχει εξαλειφθεί και ότι διαθέτουμε εργατικό δυναμικό το οποίο είναι οικονομικά προσιτό και εξειδικευμένο», συμπληρώνει.

Πάνω από μία μονάδα θα εισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας το 2017 ο τουρισμός, ένας κλάδος που προσελκύει αυτήν την περίοδο συνολικές επενδύσεις άνω των 4,1 δισ. ευρώ. Ο τουρισμός που κινείται από ρεκόρ σε ρεκόρ σε ό,τι αφορά τις αφίξεις αποτελεί το καύσιμο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία προκειμένου να καταγράψει αναπτυξιακή τροχιά. Το καύσιμο αυτό είναι από τη μία πλευρά οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, που για το 2017 θα επανέλθουν στα επίπεδα των 14,5 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), και από την άλλη οι επενδύσεις σε νέες τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες ξεπερνούν τα 4,1 δισ. ευρώ.

Στην υλοποίηση 90 από τα 113 προαπαιτούμενα που μένουν έως το τέλος του προγράμματος θα στοχεύσει η κυβέρνηση κατά την τρίτη αξιολόγηση, η οποία θα αρχίσει μετά από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως ο στόχος είναι εφικτός, παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν, στην επικείμενη αξιολόγηση υπάρχουν τα «αγκάθια» των κοινωνικών επιδομάτων και της υλοποίησης των ήδη ψηφισθέντων διατάξεων για το Δημόσιο (αξιολόγηση- κινητικότητα κλπ). Αντίθετα, ο φάκελος με τις ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να «οδεύσει» προς το 2008.

Επιτυχώς έχουν περάσει τα κριτήρια στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού 517 επιχειρηματίες, από την 1η ημέρα λειτουργίας της μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΑΜΠΕ: Έχουν κάνει login 4.698  Έχουν περάσει επιτυχώς τα κριτήρια 517  Έχουν ανεβάσει τουλάχιστον 1 αρχείο 354  Έχουν υποβληθεί οριστικά 15 αιτήσεις εκ των οποίων: 6 είναι για διμερή διαπραγμάτευση (επειδή έχουν χρέος >85% σε έναν πιστωτή)  2 ανατέθηκαν σε συντονιστή και εκκρεμεί η αποδοχή από το συντονιστή 5 έγιναν αποδεκτές από τους συντονιστές 2 εστάλησαν πίσω στον οφειλέτη για τροποποίηση / συμπλήρωση, μετά από υπόδειξη του συντονιστή. Έχουν απορριφθεί συνολικά 804.

Από την Παρασκευή και για περίπου μια εβδομάδα τίθεται εκτός κυκλοφορίας η εφημερίδα τα «Νέα», ενώ την Κυριακή δεν θα εκδοθεί και το «Βήμα», ώστε να κινηθεί η διαδικασία μεταβίβασης του ΔΟΛ σε εταιρεία συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ήδη οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα των εφημερίδων ενημερώθηκαν για να παραλάβουν τις απολύσεις τους, οπότε, πλέον, αναμένουν να μάθουν ποιοι και πόσοι θα προσληφθούν στο νέο σχήμα. Τα «Νέα» εκτιμάται ότι θα επανακυκλοφορήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, δίχως επισήμως να προσδιορίζεται η ημέρα, ενώ παράλληλα διεκόπη και η λειτουργία των ιστοσελίδων tanea.gr και tovima.gr.

Σε καταρχήν συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-2,22% και άλλους μετόχους μειοψηφίας για την απόκτηση του 50,3% της Hellenic Seaways ανακοίνωσε πως ήρθε η Attica Group, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Marfin Investment Group ΜΙΓ-3,73% (MIG) και μητρική εταιρία των Superfast Ferries και Blue Star Ferries. Η καταρχήν συμφωνία προβλέπει την αγορά από την Attica Group συνολικά 39.039.833 μετοχών της εταιρείας Hellenic Seaways.  Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η Attica Group θα καταβάλλει 30,61 εκατ. ευρώ τοις μετρητοίς και θα διαθέσει 24.145.523 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της, οι οποίες θα προέλθουν από αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Καθαρά κέρδη 28 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Grivalia Properties για το πρώτο εξάμηνο του 2017 έναντι 5 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, παρουσιάζοντας αύξηση 460%. Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος, τα καθαρά κέρδη, μη συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων από αποτίμηση και προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων ανήλθαν στα 21,9 εκατ. έναντι 20,8 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Για την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου, ορίστηκε η συνεδρίαση της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Altec Συμμετοχών ΑΒΕΕ.

Για την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου, ορίστηκε η συνεδρίαση της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Microland Computers AΕΒΕ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στο 4% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας το β' τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Πρόκειται για το έκτο συνεχές τρίμηνο ανάπτυξης, εξέλιξη που αποδίδεται εν μέρει στις αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες και την ιδιωτική κατανάλωση. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,9%. Τα στοιχεία σηματοδοτούν επίσης τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το α' τρίμηνο του 2015. Αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο ρυθμό ανάπτυξης 2,5%. Το προηγούμενο τρίμηνο ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,5%.

Πτώση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, με την επιβράδυνση της εξορυκτικής δραστηριότητας στην Κίνα να σκιάζει τις προοπτικές για τη ζήτηση του κινεζικού αργού. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017 πτώση κατά 16 σεντς ή 0,3%, στα 51,94 δολάρια το βαρέλι. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό υποχώρησαν νωρίτερα κατά 8 σεντς ή 0,2%, στα 48,74 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας, η ποσότητα του αργού που διύλισαν οι κινεζικές πετρελαϊκές μετοχές αυξήθηκε κατά 0,4% τον Ιούλιο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στα 45,5 εκατ. τόνους ή περίπου 10,71 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Με μια ξεκάθαρη δήλωση για την αναγκαιότητα ενίσχυσης της Ε.Ε. και την εξάλειψη των στερεοτύπων, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ξεκίνησε το Σάββατο στο Ντόρτμουντ της Βεστφαλίας -προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών αντιπάλων της- τον προεκλογικό της αγώνα. Η κ. Μέρκελ μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ομάδα των χριστιανοδημοκρατών συνδικαλιστών στο κυβερνών κόμμα CDU στο κλειστό στάδιο Βεστφάλενχαλε, μπροστά σε ακροατήριο μελών και οπαδών του κόμματος. Εκτός από τα θέματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική, η καγκελάριος αξιοποίησε την ευκαιρία για να επισημάνει τη σημασία της Ε.Ε. για τη Γερμανία.

Στην τρίτη θέση των πλέον πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη, υπαναχώρησε ο Τζεφ Μπέζος, ο οποίος στα τέλη του προηγούμενου μήνα «φιγούραρε» -έστω και για ορισμένες ώρες- στην κορυφή της σχετικής λίστας.  Οι γεωπολιτικές ανησυχίες και η σύγκρουση ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας έχουν αποστραγγίσει περίπου 43 δισ. δολάρια από την περιουσία των 500 πιο ευκατάστατων ανθρώπων του πλανήτη.

Μεταξύ των «θυμάτων», όπως είναι πρόδηλο, συγκαταλέγεται και ο ιδρυτής της Amazon, ο οποίος έχει απωλέσει περιουσία, αξίας 2 δισ. δολαρίων, εξαιτίας της μείωσης στην τιμή της μετοχής της εταιρείας.

Μπλόκο στα ομόλογα της Βενεζουέλας και της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA έβαλε η Credit Suisse,επικαλούμενη την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Όπως εξήγησε η ελβετική τράπεζα, οι τίτλοι που απαγορεύτηκαν να τίθενται προς διαπραγμάτευση ή να γίνονται αποδεκτοί ως εγγύηση, είναι τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί από οποιαδήποτε θεσμική οντότητα της Βενεζουέλας, μετά την 1η Ιουνίου 2017.

Αναπάντεχη άνοδο εμφάνισε τον Ιούνιο η βιομηχανική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία αυξήθηκε κατά 0,5% έναντι των εκτιμήσεων περί πτώσης 0,2%. Η βελτίωση αποδίδεται στην αυξημένη παραγωγή πετρελαίου στα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας.

Για το σύνολο του β’ τριμήνου, η βιομηχανική παραγωγή περιορίστηκε κατά 0,4% εξαιτίας της μείωσης 0,6% στον κλάδο των αυτοκινήτων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • GDOW
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα