«Πιθανό να υπογραφεί τον Ιανουάριο η συμφωνία για τον Μπουργκάς»

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2006 18:25

Το 49% του έργου κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, θα πρέπει να κατανεμηθεί μεταξύ εταιρειών με δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός βιομηχανίας και ενέργειας Αντρέι Ντεμέντιεφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Οι ρωσικές εταιρείες Transneft, Rosneft και Gazprom Neft θα κατέχουν από κοινού το 51% του έργου.

Ο ρώσος υφυπουργός δήλωσε ότι το υπόλοιπο 49% θα πρέπει να κατανεμηθεί μεταξύ εταιρειών όπως η KazMunaiGaz του Καζακστάν και οι μέτοχοι του Caspian Pipeline Consortium (CPC). Η αμερικανική πετρελαϊκή Chevron κατέχει το 15% του CPC, οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και του Καζακστάν κατέχουν το 24% και το 19% αντίστοιχα, ενώ άλλες εταιρίες που συμμετέχουν στο CPC είναι η Exxon Mobil, η Royal Dutch Shell και η ρωσική Lukoil.

Ο κ. Ντεμέντιεφ δήλωσε ότι η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την Βουλγαρία και την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι μια διακυβερνητική συμφωνία για το σχέδιο είναι πιθανό να υπογραφεί την 1η Ιανουαρίου 2007.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα