Woodside: Επένδυση σε venture εξερεύνησης πετρελαίου στη Βραζιλία

Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2006 11:58

ΜΕΡΙΔΙΟ σε venture του οποίου ηγείται η Repsol YPF SA της Βραζιλίας, απέκτησε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αυστραλίας, Woodside Petroleum Ltd., διευρύνοντας την έρευνα για αποθέματα πετρελαίου στη Νότιο Αμερική.

Η Woodside αγόρασε το 25% πέντε αδειών στα ανοιχτά της νοτιοανατολικής ακτής του Santos Basin, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Περθ της Αυστραλίας. Η Woodside ενδέχεται να δαπανήσει 10 εκατ. δολ. ετησίως στο venture μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, στοχεύοντας στην ανακάλυψη αποθεμάτων αερίου, έως 2 τρισ. κυβικών μέτρων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Rob Millhouse.

Οι περιοχές Santos και Campos Basins στις νοτιοανατολικές ακτές της Βραζιλίας έχουν το μεγαλύτερο μέρος των αποδεδειγμένων αποθεμάτων της χώρας, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 11,8 δισ. βαρέλια πετρελαίου και σε 10,9 τρισ. κυβικά πόδια αερίου, σύμφωνα με την στατιστική έκθεση World Energy της BP Plc. Η παραγωγή της Woodside, προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 15% φέτος και έως 17% το 2007.

Οι μετοχές της Woodside, η οποία κατά 34% ανήκει στην Royal Dutch Shell Plc, σημείωσαν άνοδο 47 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 36,99 δολ. Αυστραλίας η μία, στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας.

Η Repsol, η πέμπτη σε μέγεθος εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, θα διαχειριστεί το venture στην Αυστραλία και κατέχει το άλλο 75%. Οι εννέα άδειες καλύπτουν 2.060 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκονται περίπου 180 χλμ. νοτιοανατολικά του Σάο Πάολο, σε βάθος περίπου 1.000 μέτρων. Η Woodside θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση της σεισμικής εργασίας και σε μία εξερεύνηση πηγαδιού τα πρώτα τέσσερα χρόνια.

Υπενθυμίζεται, ότι, την εβδομάδα που πέρασε η Woodside ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον προϋπολογισμό για την εξερεύνηση το επόμενο έτος, κατά περίπου 17%, εξ αιτίας του υψηλού κόστους, ασφάλισης των εγκαταστάσεων. Τέλος, χεδιάζει να αντλήσει 24 πετρελαιοπηγές το επόμενο έτος στην Αυστραλία, την Αφρική και τον Κόλπο του Μεξικό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα