Σεϋχέλλες: 4,5% η οικονομική ανάπτυξη το 2006

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)
Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2006 13:02

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ανάπτυξη 4,5% θα επιτύχουν το 2006 οι Σεϋχέλλες, από 1,2% το 2005, χάρις στην αύξηση του τουρισμού και των κατασκευών, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται με τις μεγάλες αφίξεις τουριστών και την έντονη οικοδομική δραστηριότητα, που οδηγούν την ανάκαμψη», ανέφερε ο σύμβουλος του αφρικανικού σκέλους του ΔΝΤ, Τζωρτζ Τσιμπούρις, αργά χθες μετά την αποστολή στο νησιωτικό κράτος του Ινδικού Ωκεανού.

Ο ίδιος είπε ότι οι απ ευθείας ξένες επενδύσεις στις Σεϋχέλλες, έδειξαν ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην οικονομία της νήσου.

Οι Σεϋχέλλες έχουν κάνει μεγάλες νομισματικές μεταρρυθμίσεις από την επανεκλογή του Τζέϊμς Μισέλ στην προεδρία. Αυτές περιλαμβάνουν πληρωμή του εξωτερικού χρέους με την πρόσφατη έκδοση ομολόγων και με την δέσμευση να μειώσει σταδιακά το δημόσιο έλλειμμα έως το 2016, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Οι Σεϋχέλλες εμφανίζουν ένα από τα υψηλότερα εισοδήματα στην Αφρική, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια ελλείμματα, ίσο με το 167% του ΑΕΠ πέρυσι.

Από τα τέλη του 1990 οι μεγάλες δαπάνες στην κοινωνική πρόνοια, βάλτωσαν το έλλειμμα της χώρας, τα κύρια έσοδα της οποίας προέρχονται από τον τουρισμό και την αλιεία.

«Η πρόκληση είναι η χώρα να εφαρμόσει το πλαίσιο μιας σταθερής μακροοικονομικής πολιτικής που θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα στηρίξει την ανάπτυξη», ανέφερε ο Τισμπούρις. Ο ίδιος είπε ότι οι αρχές πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση του δημοσίου χρέους στον επόμενο προϋπολογισμό, στην προώθηση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα μέσω της βελτίωσης των υποδομών, στην ταχύτερη ιδιωτικοποίηση και στη σταδιακή κατάργηση του ελέγχου των τιμών.

Οι Σεϋχέλλες, αναμένεται να παρουσιάσουν τον προϋπολογισμό του 2007 στις 5 Δεκεμβρίου.

«Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να στηρίξει τις αρχές του κράτους για την ολοκλήρωση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων και περιμένει να συνεχίσει τον διάλογο με τη χώρα την επόμενη περίοδο», κατέληξε ο Τσιμπούρις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα