Τη συνεργασία κράτους - επιχειρήσεων, ώστε οι άνεργοι να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα, προκρίνει το 45,8% των Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με παγκρήτια δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε υπό την εποπτεία των καθηγητών Γιώργου Ματαλλιωτάκη και Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη.
Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, το 29,5% του δείγματος θεωρεί την κρατική στήριξη ως την καλύτερη λύση του προβλήματος, ενώ παράλληλα, το 0,6% τάσσεται υπέρ της πρόσληψης των ανέργων στο δημόσιο.
Την ίδια ώρα, το 13,1% επιθυμεί την ενίσχυση των ανέργων μέσω της επιδοματικής πολιτικής. Συνολικά, πάντως, οι Έλληνες πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες τους για την αντιμετώπιση της ανεργίας τόσο στις κυβερνήσεις (20,4%) όσο και στις επιχειρήσεις (29,9%).
Ως προς τα αίτια της υψηλής ανεργίας, η πλειοψηφία (61,4%) καθιστά υπεύθυνες τις πολιτικές και τους χειρισμούς των εθνικών κυβερνήσεων. Επίσης, σε ποσοστό 21,1%, υπεύθυνη θεωρείται η Ε.Ε., ενώ στις επιχειρήσεις και την αγορά επιρρίπτει την ευθύνη το 10% και το 2,6%, αντίστοιχα.
Όσον αφορά τα επιδόματα ανεργίας, το 74,9% εκτιμά ότι ανακουφίζουν προσωρινά τους άνεργους, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Μάλιστα, το 15,6% θεωρεί ότι τα επιδόματα δεν δίνουν κίνητρα στους άνεργους για απασχόληση παρ όλη την ανακούφιση που προσφέρουν.
Τέλος, το 7,8% υποστηρίζει ότι η επιδοματική πολιτική δεν βοηθάει την προσπάθεια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
naftemporiki.gr