Χ.Α.: Σταθερά πέριξ των 830 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Τρίτη, 08 Αυγούστου 2017 10:55
UPD:10:56
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε ρυθμούς… θέρους κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να κυμαίνεται πέριξ του τεχνικού ορίου των 830 μονάδων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.52), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,32% στις 830,48 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κέρδη κατά 0,20% στις 2.170,38 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 4,65 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 26 ενισχύονται, 11 υποχωρούν και τρεις παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,33% στις 811,41 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς αυξάνεται κατά 0,84%, η Alpha Bank κατά 0,95% και η Attica Bank κατά 0,98%. Αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα μειώνεται κατά 0,27% και η Eurobank κατά 0,10%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Fourlis Συμμετοχών ενισχύεται κοντά στο 1%, όπως επίσης και των Τιτάνα - ΕΧΑΕ, ενώ στο 1,36% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή των ΕΛΠΕ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil διολισθαίνει κατά 1,28%, του ΟΛΠ κατά 0,83% και του ΟΠΑΠ κατά 0,60%.

Τα ελληνικά ομόλογα, ταυτόχρονα, εμφανίζουν μικρή βελτίωση, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 0,7 μονάδα βάσης στο 5,469% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 1,0 μονάδα βάσης στο 3,303%. Τα 10ετή spreads, παράλληλα, καταγράφουν οριακή αποκλιμάκωση, καθώς διολισθαίνουν κατά 0,8 μονάδα βάσης στις 501,1 μονάδες βάσης.

Η απουσία ουσιωδών εξελίξεων έχει επιφέρει την αδράνεια στους κόλπους των επενδυτών, η οποία σε συνδυασμό με τη θερινή ραστώνη, οδηγεί την ελληνική αγορά σε υποτονικά επίπεδα. Αντίστοιχη, βέβαια, είναι και η «εικόνα» στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία επίσης κινούνται με χαμηλούς ρυθμούς.

Στο μεταξύ, πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των σχεδίων αναδιάρθρωσης βρίσκονται οι συστημικές τράπεζες, έχοντας διανύσει μεγάλη απόσταση σε αποεπενδύσεις και μείωση του κόστους. Alpha Bank, Εurobank και Εθνική Τράπεζα βρίσκονται ένα βήμα από την πλήρη υλοποίηση των υποχρεώσεων, οι οποίες περιλάμβαναν πωλήσεις θυγατρικών εξωτερικού, αποεπένδυση από μη τραπεζικές δραστηριότητες, μείωση προσωπικού και καταστημάτων.

Την ίδια ώρα, σε έξι ανέρχονται τα επενδυτικά σχήματα τα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής σχήματα: α) Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited, β) Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie, γ) Transgaz S.A. / GRTgaz S.A., δ) Regasificadora del Noroeste S.A., ε) Integrated Utility Services Inc. (INTUS) και στ) Powerglobe LLC.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα