N. Kορέα: Εντολή στις τράπεζες να αυξήσουν τα αποθέματα

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2006 10:44

ΕΝΤΟΛΗ στις τράπεζες της χώρας, έδωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας, να αυξήσουν τα αποθέματά τους για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα περίπου 17 ετών με στόχο τον περιορισμό των ελλειμμάτων των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της ανόδου των τιμών ακινήτων.

Υψηλότερα αποθέματα σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες έχουν λιγότερα διαθέσιμα κεφάλαια προς δανεισμό. Η κίνηση αυτή γίνεται μετά από την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, πέντε φορές από τον Οκτώβριο του 2005 έως και τον Αύγουστο του 2006.

Στόχος είναι ο περιορισμός της αύξησης των ελλειμμάτων των νοικοκυριών και ο περιορισμός της αύξησης των τιμών κατοικιών, οι οποίες τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε τρία χρόνια και απείλησαν να υποσκάψουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μέσα σε μία δεκαετία. Η κυβέρνηση της Ν. Κορέας είπε στις 15 Νοεμβρίου ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει περισσότερα διαμερίσματα και να κάνει πιο σκληρούς τους κανονισμούς δανεισμού.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ν. Κορέας, θα ισχύσει από τις 23 Δεκεμβρίου.

Το έλλειμμα των νοικοκυριών της Ν. Κορέας, ήταν 335 τρισ. ουόν (360 δισ. δολ.) έως τις 31 Οκτωβρίου, περίπου 42% του ΑΕΠ, έναντι 15% του ΑΕΠ που ήταν το 1998, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα