KBC: Αύξηση των κερδών από την πώληση της Banco Urquijo

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2006 11:06

ΣΧΕΔΟΝ διπλάσια κέρδη εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο της χρήσης η KBC Group NV, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Βελγίου, αποτέλεσμα των κερδών από την πώληση της Banco Urquijo.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στο 1,08 δισ. ευρώ (1,40 δισ. δολ.) από 550 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Web site της εταιρείας, που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Κατά μέσον όρο, πέντε οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα διαμορφωθούν στο 1,04 δισ. ευρώ. Τα κέρδη της εταιρείας, αυξήθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ, από την πώληση του ισπανικού σκέλους.

Η KBC, η οποία πούλησε περιουσιακά στοιχεία, όπως την Banco Urquijo, τα οποία δεν ταίριαζαν πια με τη στρατηγική της, σχεδιάζει να δαπανήσει 2 δισ. έως 3 δισ. ευρώ σε εξαγορές στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Πολλές τράπεζες επεκτείνονται στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, εν μέσω της αύξησης της ζήτησης για δανεισμό και άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Τα κέρδη, εξαιρουμένων των κερδών από την πώληση της Banco Uquijo, αυξήθηκαν 1,4%, φθάνοντας στα 574 εκατ. ευρώ το τρίμηνο, αποτέλεσμα της αύξησης 39% των κερδών από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Η KBC, πούλησε την Banco Urquijo στην ισπανική Banco Sabadell SA νωρίτερα μέσα στο έτος, προς 760 εκατ. ευρώ.

Η βελγική εταιρεία πραγματοποιεί περίπου τα 2/3 των κερδών της από την τραπεζική, 20% από τις ασφάλειες, 10% από τη διαχείριση κεφαλαίων και 8% από την ιδιωτική τραπεζική. Περισσότερα από το 50% των κερδών της KBC, προέρχονται εκτός Βελγίου.

Η εταιρεία ψάχνει για εξαγορές σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και οι χώρες της Βαλκανικής. Εκτός από τα Βαλκάνια, η επόμενη εξαγορά της KBC θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στην Πολωνία, όπου ενδέχεται να κάνει προσφορά για την εξαγορά των 200 καταστημάτων της Bank BPH, σκέλους της UniCredit SpA, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, σύμφωνα με τον οικονομικό της διευθυντή, Herman Agneessens, τον Ιούνιο.

Τα κέρδη από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν στα 110 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα των υψηλότερων κερδών της στην Ουγγαρία.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, η ανταγωνίστρια της KBC, Fortis, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Βελγίου, ανακοίνωσε 5,1% μείωση των καθαρών της κερδών, στα 884 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους, σε συνδυασμό με τη μείωση των κερδών από την τραπεζική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα