Μαλαισία: Προς συγχώνευση τρεις εταιρείες παραγωγής φοινικέλαιου

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2006 13:48

ΣΤΗ συγχώνευση της Sime Darby Bhd.,της Kumpulan Guthrie Bhd. και της Golden Hope Plantations Bhd., ενδέχεται να προχωρήσει η κυβέρνηση της Μαλαισίας, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φοινικέλαιου στον κόσμο, σύμφωνα με τους αναλυτές, μετά το σημείωμα που έλαβαν οι τρεις εταιρείες για προσέγγιση.

Η Synergy Drive Sdn. Θα προσεγγίσει της τρεις για μα αλλαγή επιχειρηματικού προσανατολισμού, σύμφωνα με διαφορετικές ανακοινώσεις των εταιρειών, επικαλούμενες επιστολές της επενδυτικής τράπεζας CIMB Bhd. Η διαπραγμάτευση των μετοχών των εταιρειών, που έχουν συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία 26,8 δισ. ρίνγκιτ (7,4 δισ. δολ.), ανεστάλη.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας, που κατέχει μερίδια και στις τρεις εταιρείας, μέσω της κρατικής διαχειρίστριας κεφαλαίων Permodalan Nasional Bhd., ενδέχεται να επιδιώκει την αύξηση της παραγωγής φοινικέλαιου του τρίτου σε μέγεθος εξαγωγικού προϊόντος της χώρας. Η συνδυασμένη εταιρεία θα ξεπεράσει την IOI Corp. της Μαλαισίας, ως παραγωγό του εμπορεύματος φυσικής παραγωγής, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ελαίου για τη μαγειρική, για σαπούνια και για εναλλακτικά καύσιμα.

Οι τρεις εταιρείες δεν προσδιόρισαν την Synergy Drive, ούτε αναφέρθηκαν λεπτομερώς στην αναμενόμενη πρόταση. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της CIMB, Ναζίρ Ράζακ, συναντήθηκε χθες με τους επικεφαλής των τριών εταιρειών, για να συζητήσει το θέμα συγχώνευσης, όπως ανέφερε δημοσίευμα της Business Times.

To κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Μαλαισίας, Bernama, μετέδωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη συγχώνευση των εταιρειών.

Οι τιμές του φοινικέλαιου έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα σε δύο χρόνια, αποτέλεσμα της αύξησης της χρήσης του προϊόντος ως εναλλακτική ενέργεια, σε μια περίοδο που οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά. Η Μαλαισία και η Ινδονησία, ελέγχουν μεταξύ τους το 85% της παγκόσμιας παραγωγής του εμπορεύματος.

Οι μετοχές της Sime Darby σημείωσαν άνοδο 2,5% το τελευταίο εξάμηνο. Χθες έκλεισαν στα 6,15 ρίνγκιτ η μία. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Golden Hope stock, οι οποίες αναρριχήθηκαν 21% το ίδιο χρονικό διάστημα, ανεστάλη στα 5,20 ρίνγκιτ η μία. Οι μετοχές της Kumpulan Guthrie έχουν σημειώσει άνοδο 53%. Η διαπραγμάτευσή τους ανεστάλη στα 4,06 ρίνγκιτ η μία.

Η μεγαλύτερη συγχώνευση εταιρειών στη Μαλαισία, έγινε τον Μάϊο, όταν η MMC Corp., διαχειρίστρια λιμένος, προσφέρθηκε να αγοράσει τα εργοστάσια ηλεκτρικής ενεργείας της Malakoff Bhd., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής ηλεκτρισμού της χώρας, αντί ποσού υψηλότερου των 9,3 δισ. ρίνγκιτ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα