Alpha Bank: Επέκταση στην Τουρκία

Συμφωνία με τον Ομιλο Anadolu
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2006 17:04
UPD:17:06

Η Alpha Bank επιβεβαίωσε σήμερα ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τον Όμιλο Αnadolu για τη δημιουργία ενός ισχυρού χρηματοοικονομικού ομίλου στην τουρκική αγορά.

Μέσω της συνεργασίας αυτής, η Alpha Bank εισέρχεται σε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο μίας μεγάλης αγοράς, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Ο Όμιλος Anadolu είναι ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς ομίλους της Τουρκίας και ο βασικός μέτοχος της Abank (Alternatifbank). Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η τραπεζική τεχνογνωσία της Alpha Bank, σε συνδυασμό με την εκτενή επιχειρηματική παρουσία του Ομίλου Anadolu στην τουρκική αγορά, αποτελούν στέρεες βάσεις προκειμένου η Abank να μετασχηματισθεί σε μία τράπεζα που προσφέρει το πλήρες εύρος χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητος για επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Η τράπεζα στοχεύει μεσοπρόθεσμα στη δημιουργία ενός δικτύου 100 και πλέον Καταστημάτων, επικεντρωμένο στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η συναλλαγή αποτιμάται σε 384,3 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank τελικώς θα καταβάλει τίμημα ίσο με το ήμισυ του ποσού αυτού. Οι δύο πλευρές θα δημιουργήσουν από κοινού μία εταιρία συμμετοχών, στην οποία θα συμμετέχουν κατά 50% εκάστη, το ενεργητικό της οποίας θα συνίσταται από τις συμμετοχές του Ομίλου Αnadolu, στις εταιρίες Abank και Alease (Alternatiflease), δηλαδή 94% και 95% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου αντιστοίχως.

Η εταιρία συμμετοχών θα κατέχει επίσης εμμέσως 100% της χρηματιστηριακής εταιρίας Alternatif Yatirim, 45% της εισηγμένης εταιρίας διαχειρίσεως χαρτοφυλακίου Alternatif Yatirim Ortkaligi, καθώς και τα κεντρικά γραφεία της τραπέζης και της χρηματιστηριακής εταιρίας, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές υψηλής εμπορικότητας στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, τα δύο μέρη θα υποβάλουν προαιρετική δημόσια προσφορά για την απόκτηση των μετοχών μειοψηφίας της Abank και της Alease με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τους μετόχους πλειοψηφίας, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν για την ισάριθμη εκπροσώπησή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας και για την από κοινού λήψη αποφάσεων σε όλα τα θέματα στρατηγικής σημασίας.

O πρόεδρος της Abank, κ. Tuncay Ozilhan, θα αναλάβει καθήκοντα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρία συμμετοχών που θα δημιουργηθεί καθώς και στην Abank. Ο κ. Ozilhan έχει διατελέσει τρεις φορές Πρόεδρος του Συνδέσμου Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών.

Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της ολοκληρώσεως του συνήθους οικονομικού και νομικού ελέγχου και της λήψεως των κατά νόμο προβλεπόμενων εγκρίσεων, ενώ η ολοκλήρωσή της αναμένεται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Ο επιχειρηματικός Όμιλος Anadolu ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 από τις οικογένειες Yazıcı και Özilhan. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται κυρίως στην ποτοποιία, αυτοκινητοβιομηχανία, χρηματοπιστωτικό τομέα, γραφικά και χαρτικά τόσο στην Τουρκία, όσο και στο εξωτερικό. Δραστηριοποιείται επίσης και σε άλλους τομείς, όπως υλικά συσκευασίας, τουρισμός, εμπόριο, διαρκή καταναλωτικά αγαθά, τρόφιμα και διαχείριση αλυσίδος εστιατορίων. Οι περισσότερες από τις εταιρίες του Ομίλου έχουν συνάψει επιχειρηματικές συμφωνίες με διεθνείς εταιρίες. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται με εταιρικά ονόματα υψηλής αναγνωρισιμότητας, όπως Efes Pilsen, Coca Cola, Isuzu, Kia, Lada, Faber-Castell, Adel, Mc Donald’s, Samsung, Interbrew, SAB Miller, Warsteiner, Itochu και Lombardini. Το 2005, ο συνολικός τζίρος του Ομίλου (εκτός των τραπεζικών εργασιών) ανήρχετο σε Δολλάρια ΗΠΑ 2,9 δισ., προερχόμενος κυρίως από τις δραστηριότητες ποτοποιίας και αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Abank A.Ş. είναι μία μεσαίου μεγέθους τράπεζα στην Τουρκία με δίκτυο 30 καταστημάτων σε όλη την επικράτεια της χώρας, η οποία εξυπηρετεί κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η Abank δραστηριοποιείται επίσης σε χρηματιστηριακές εργασίες μέσω της 100% θυγατρικής της Alternatif Yatirim. Η Abank, η οποία ιδρύθηκε το 1991, εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινουπόλεως το 1995, όπου διαπραγματεύεται περίπου το 5% των μετοχών της. Την 30 Σεπτεμβρίου 2006, η τράπεζα είχε περίπου Ευρώ 1.017 εκατ. ενεργητικό και Ευρώ 101,1 εκατ. ίδια κεφάλαια, ενώ κατά το εννεάμηνο του 2006 πραγματοποίησε καθαρά κέρδη που αναλογούν σε μετόχους ύψους Ευρώ 17,5 εκατ. σε τρέχουσες ισοτιμίες.

Η Alease, η εταιρία χρηματοοικονομικών μισθώσεων που δημιουργήθηκε από τον Όμιλο Anadolu το 1987, επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση μικρών και πολύ μικρών εταιριών έχοντας μερίδιο αγοράς 2% περίπου. Προτεραιότητα της Alease είναι να επεκτείνει τα μεγέθη της και την κερδοφορία της, σκοπεύοντας σε μερίδιο αγοράς 3% μεσοπρόθεσμα. Την 30 Σεπτεμβρίου 2006, το ενεργητικό της ανήρχετο σε Ευρώ 101 εκατ. και τα ίδια κεφάλαιά της σε Ευρώ 15 εκατ., ενώ κατά το εννεάμηνο του 2006 πραγματοποίησε καθαρά κέρδη που αναλογούν σε μετόχους ύψους Ευρώ 3,5 εκατ. σε τρέχουσες ισοτιμίες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα