Market Beat: Το κλίμα στις διεθνείς αγορές και η στατιστική, δεν αποκλείουν τη διόρθωση

Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2017 10:07
UPD:10:09
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η απουσία ειδήσεων και γεγονότων υπογραμμίζει τη χρησιμότητα της στατιστικής.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έχει χάσει τη λάμψη του καθώς η ζώνη του ευρώ και μερικές άλλες χώρες έχουν γυρίσει αργά προς την κατεύθυνση της μείωσης των πολιτικών νομισματικής χαλάρωσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αγοράζει κάθε μήνα ομόλογα ύψους 60 δις Ευρώ (71 δις Δολάρια) για την ενίσχυση των οικονομιών της ευρωζώνης, αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο για το ψαλίδισμα του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων τους ερχόμενους μήνες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 1,1837 δολάρια, αφού σημείωσε άνοδο ως τη σχέση των 1,19105 δολαρίων την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015. Το κοινό νόμισμα ενισχύθηκε έντονα έναντι του ελβετικού φράγκου, έχοντας κερδίσει περισσότερο από τέσσερα τοις εκατό σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αγοράζοντας 1,1488 φράγκα.

Η βρετανική λίρα κατέκτησε την υψηλότερη τιμή της σε σχεδόν 11 μήνες έναντι ενός ισχυρότερου δολαρίου πριν από την «εξαιρετική Πέμπτη» της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία θα μπορούσε να αποκαλύψει πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να αρθούν τα επιτόκια. Η στερλίνα υποστηρίχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από τις προσδοκίες ότι η τράπεζα θα μπορούσε τελικά να προετοιμαστεί για μια αύξηση μετά από μια σειρά από σχόλια υπέρ της σύσφιξης από τους διαμορφωτές πολιτικής.

Δεν είναι μόνο οι ταχύτητες που αναπτύσσουν τα οχήματα στους δρόμους από την αραιωμένη κίνηση πρωί, μεσημέρι και βράδυ στην παραλιακή λεωφόρο. Είναι επίσης και οι όγκοι στην αγορά μετοχών, που φωνάζουν πως είναι καλοκαίρι και τα ψάρια πηδάνε από το νερό, ενώ η καθημερινότητα γίνεται πιο χαλαρή. Οι άνθρωποι έχουν δεν έχουν χρήματα, διαθέτουν σίγουρα όρεξη για να ξεχαστούν και συνεπώς αρκετοί ιδιώτες επενδυτές μαθαίνουν τις εξελίξεις ξαπλωμένοι σε κάποια παραλία, ή απολαμβάνουν την απουσία ενημέρωσης για όσα τους απασχολούν τον υπόλοιπο χρόνο. Οι ισχυροί θεσμικοί ωστόσο δεν το βάζουν κάτω και επέλεξαν τώρα μια σειρά κινήσεων, που αποτυπώθηκε ποσοτικά στην αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών. Και αυτή χθες βούλιαξε στα 1,6 εκατ. ευρώ περίπου, με το τζίρο να πιάνει μετά βίας τα 45,5 εκατ.

Χωρίς να ισχυριστούμε πως έχουμε την παραμικρή βεβαιότητα, απλά από την ομοιότητα της χθεσινής δυναμικής με κάποιες από τις πρόσφατες συστοιχίες συνόδων στο ΧΑ, αναμένουμε σήμερα μια διόρθωση, που θα διαστείλει χρονικά την αντίδραση από τον πυθμένα των 810 μονάδων. Το ίδιο βλέπουν και οι traders στα παράγωγα, που μετά την πολλαπλή επιβεβαίωση των στοιχημάτων τους για τη βραχυπρόθεσμη τάση, πέρασαν σε δυσοίωνα στοιχήματα αναγνωρίζοντας ως οροφή του 26άρη τις 2152 μονάδες. Η απουσία πιέσεων στο τέλος της συνόδου μπορεί να είναι αιτία να ξεσπάσουν αυτές σήμερα, πιθανότατα αν κινηθούν οι τιμές στην έναρξη ανοδικά. Γιατί  δεν εξαφανίστηκαν όσοι επιλέγουν κατοχύρωση κερδών ένα ανέλπιστα ενδιαφέρον καλοκαίρι.

Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης άνοιξαν κατά πλειοψηφία ανοδικά. Όμως γρήγορα γύρισαν σε απώλειες αλλά οι επενδυτές στο ΧΑ δεν υπολόγισαν αυτή τη μεταστροφή και συνέχισαν την προσπάθεια για υψηλότερα επίπεδα του μέσου όρου. Η Ελλάδα δεν πλήττεται από την ισχυροποίηση του ευρώ εξαιτίας της αδυναμίας που προκαλεί στο δολάριο η υποψία ότι οι ασθενείς πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ θα πάνε πίσω το πρόγραμμα σύσφιξης της Fed.

Παράξενο θα λέγαμε πως ήταν το φαινόμενο, η πτώση στις αγορές του ευρώ να προκαλείται από τις τράπεζες και στο ΧΑ, ο δείκτης τους να μην επιτρέπεται να περάσει κάτω από τις 1052 μονάδες, ένα σημαντικό τεχνικό επίπεδο. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Societe Generale και Commerzbank τράβηξαν κάτω τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών, αλλά δεν μέτρησαν το ίδιο στην Αθήνα. Παρά ταύτα, δεν ήταν οι τράπεζες στο τιμόνι αυτής της ανόδου. Με δυναμική που δεν την εμπόδιζε, ανέβηκαν σεμνά, μπροστά στα κέρδη που σημείωσαν οι συμπιεσμένες για κάμποσες συνεδριάσεις ΤΙΤΚ και ΜΠΕΛΑ. Στον αντίποδα, με απώλειες αναμενόμενες, λόγω ρόλου που επιλέχθηκαν να παίξουν (βλέπε συμμετοχή στο αντιτραπεζικό μπλοκ), οι ανοδικές στις μέρες της μεγάλης μαυρίλας, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ και ΜΥΤΙΛ, μαζί με την σχετικά «ανεξάρτητη» ΤΑΤΤ. Το ποσοστό συμμετοχής των συστημικών τραπεζών στο συνολικό τζίρο βούλιαξε περνώντας κάτω και από το 30%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Η μετοχή της Apple εκτινάχθηκε στο +5% χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου, τα οποία υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημειώνεται ότι ο τεχνολογικός «κολοσσός» εμφάνισε κέρδη 1,67 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 45,4 δισ. δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Dow Jones χρειάστηκε μόλις πέντε μήνες προκειμένου να ενισχυθεί από τις 21.000 μονάδες στις 22.000 μονάδες, με τη μετοχή της Boeing να διαθέτει την υψηλότερη συνεισφορά (380,29 μονάδες από την 1η Μαρτίου). Ακολουθούν η μετοχή της McDonalds και της UnitedHealth Group, με 171 και 166 μονάδες, αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου μειώθηκε κατά 0,43% έναντι του ευρώ (1,1853 δολάρια) και κατά 0,19% έναντι της στερλίνας (1,3224 δολάρια), ενώ αυξήθηκε κατά 0,31% έναντι του ιαπωνικού γεν (110,69 γεν).

Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 0,73% στα 49,52 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 0,97% στα 52,28 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, κατέγραψε μείωση κατά 0,55% στα 1.272,30 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 178.000 αυξήθηκε τον Ιούλιο ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ADP. Οι αναλυτές του Econoday ανέμεναν βελτίωση των θέσεων εργασίας κατά 173.000 έναντι αύξησης 158.000 τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, μικρή αύξηση εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της Time Warner, τα οποία ανήλθαν σε 1,1 δισ. δολάρια από 1 δισ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτωτικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα νέα εταιρικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,43% στις 378,63 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε μείωση κατά 0,16% στις 7.411 μονάδες και ο γερμανικός DAXσημείωσε απώλειες κατά 0,57% στις 12.181 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,39% στις 5.107 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 0,18% στις 21.573 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 διολίσθησε κατά 0,69% στις 10.513 μονάδες.

Η γερμανική Commerzbank, της οποίας η μετοχή υποχώρησε κατά 1,6%, ανακοίνωσε ζημιές, ύψους 637 εκατ. ευρώ, εξαιτίας του υψηλού κόστους αναδιάρθρωσης και των μειωμένων εσόδων. Αντίθετα, η ING παρουσίασε αύξηση κερδών στα 1,37 δισ. ευρώ και η Lufthansa βελτίωση των οικονομικών μεγεθών κατά 69%.

Παράλληλα, η κερδοφορία της Ferrari NV ενισχύθηκε σημαντικά στα 136 εκατ. ευρώ από 97 εκατ. πέρυσι, ενώ κατά 36% εκτινάχθηκαν τα τριμηνιαία κέρδη της ΒΑΕ Systems. Τα μεγέθη της Societe Generale, επίσης, κατακρημνίστηκαν κατά 28%, οδηγώντας τη μετοχή σε «βουτιά» της τάξης του 4,0%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σχεδόν 4.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να μεταφέρει στην ηπειρωτική Ευρώπη η Deutsche Bank, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο του «σκληρού Brexit». Σύμφωνα με το σχέδιο της γερμανικής τράπεζας, το οποίο παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg, νέος προορισμός των θέσεων εργασίας θα είναι η Φρανκφούρτη και το Βερολίνο.

ΧΑ

Πέρασε πάνω από τις 825 μονάδες, ο ΓΔ με τη βοήθεια πολλών κλάδων

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν ανοδική δυναμική από την έναρξη ως τις δημοπρασίες, με μέτριο εύρος διακύμανσης. Μετά το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα για τους βασικούς δείκτες και ένα νευρικό 35λεπτο, είχαμε εγκατάσταση ανοδικής δυναμικής που άφησε κέρδη ως το πέρας των συναλλαγών. Σήμερα, το μέγιστο σημειώθηκε στις δημοπρασίες και ήταν οριακά πάνω από την τιμή κλεισίματος. Ήταν στις 826,21 από 822,36 μονάδες την Τρίτη. Το ελάχιστο μέρας στις 819,06 από 812,60 μονάδες εμφανίστηκε στις 11:05. Αμέσως μετά άρχισε διαρκής αναζήτηση για το μέγιστο που εμφανίστηκε μετά τις 17:00. Η προσέγγιση του επιπέδου των 825 μονάδων έγινε για πρώτη φορά στις 16:58. Στις δημοπρασίες υπήρξε ώθηση προς τα άνω που στηρίχθηκε εν μέρει στις Τράπεζες οι οποίες τον οδήγησαν και στο ανώτερο μέρας αφού σημειώθηκε μετά με το δικό τους καθιστώντας οροφή για τον τραπεζικό δείκτη τις 1064 μονάδες με κλείσιμο 0,2 της μονάδες ψηλότερα.

Ήταν μια σύνοδος με μέτριο εύρος (7,2 μονάδες) μικρότερο της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν σαφώς ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ.

Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές από τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +1,93% από +1,97%, την ΕΤΕ στο +1,39% από +5,26%, ΕΥΡΩΒ +1,99% από +3,24% και η ΠΕΙΡ δεν διαπραγματεύτηκε αφού ξεκίνησε η διαδικασία για το reverse split. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι προσπάθησε να αμυνθεί στην κυριαρχία των πωλητών με σχετική επιτυχία άλλη μια φορά στις συνεδριάσεις της εβδομάδας. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip κερδίζοντας +1,31% από +1,94%.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (21 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (4 από 8) και ένα την ΠΕΙΡ, αμετάβλητ0. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 34 από 26 την προηγούμενη σύνοδο, και καμία από 6 δεν ήταν αμετάβλητη. Άρα, οι 6 από 8 ήταν πτωτικές. Στα 45,521 από 57,461 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 13,21 από 30,84 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι τράπεζες αποτελούν το 29,01% από 53,67% του συνολικού τζίρου.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,01% και έφθασε στις 826,02 από 817,74 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2153,08 από 2133,21 με μεταβολή +0,93%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν την τιμή για τον ΓΔ κατά 09 μονάδες ψηλότερα και τον 25άρη κατά 1,4, επιτρέποντας κλείσιμο οριακά κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,521 από 57,461 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,161 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 41,115 από 48,782 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,913 από 1,645 από 0,540 από 1,147 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 32,870 από 50,777 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 72 από 63 των καθοδικών σε 30 από 26 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 21 από 26.

Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των εταιριών στις Κατασκευές Υλικά +3,46% από -1,41%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,39% από -1,13%, Υγείας +1,70% από +0,85%, Εμπορίου +1,49% από -1,21%, Τηλεπικοινωνιών +1,46% από +1,49%, Τραπεζών +1,44% από +2,69%, Χημικών +1,42% από 0,00%, Πετρελαίου Αερίου +1,33% από -0,17%, ο FTSEΜ +1,31% από +1,94%, Ταξίδια Αναψυχή +1,25% από +0,83%, Τεχνολογίας +1,20% από +3,17%, Κοινής Ωφέλειας +1,13% από +0,65%, ο ΓΔ +1,01% από +0,68%, ο 26άρης +0,93% από +0,83%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,89% από -1,27%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,52% από +2,33% και Ακίνητης Περιουσίας +0,19% από +0,50%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλαδικοί δείκτες των Τροφίμων Ποτών -1,44% από -0,02%, και των εταιριών Πρώτων Υλών -0,24% από 0,00%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Απαισιόδοξα στοιχήματα έφερε η άφιξη του 26άρη στις 2150 μονάδες

Στην σύνοδο της Τετάρτης 2/8, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, ανοδική πορεία. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα +0,38%.  Το ελάχιστο μέρας εμφανίστηκε στις 11:05, ήταν οι 2135,88 μονάδες Ενώ το μέγιστο στις 2153,25, σημειώθηκε στις δημοπρασίες. Η διακύμανση μέρας διαμορφώθηκε στις 17,4 μονάδες. Η άνοδος έγινε κλιμακωτά και στις δημοπρασίες υπήρξε ώθηση κατά 1,5 μονάδες ψηλότερα. Το κλείσιμο έγινε στις 2153,08, με μεταβολή +0,93%. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε στα 11,137 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Αυγούστου εμφανίστηκε όγκος 1005 συμβολαίων με ανώτερο στις 2152,00 μονάδες, το κατώτερο ήταν οι 2137,00. Με εκκαθάριση στις 2149,50 μονάδες, οι ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 6694 από 6746. Διακινήθηκαν επίσης 279 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με εκκαθάριση στις 2149,75 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 758 από 807. Οι traders διακόψανε τις ευοίωνες προσδοκίες και όρισαν προ-πορεία του δείκτη έναντι του ΣΜΕ Αυγούστου 3,6 μονάδων.

Σήμερα

Με απώλειες τερμάτισαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, παρά το χθεσινοβραδινό νέο ιστορικό ρεκόρ του Dow Jones στη Wall Street.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,29% στις 20.021 μονάδες και ο δείκτης Topix μειώθηκε κατά 0,13% στις 1.632 μονάδες. Στην Κίνα, παράλληλα, το χρηματιστήριο της Σαγκάησημείωσε απώλειες κατά 0,32% στις 3.274 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ κατέγραψε μείωση κατά 0,19% στις 27.555 μονάδες και στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi κινήθηκε πτωτικά κατά 1,78% στις 2.384 μονάδες. Στην Αυστραλία, τέλος, ο δείκτης ASX 200 διολίσθησε κατά 0,30% στις 5.726 μονάδες.

Η Samsung Electronics, η οποία την περασμένη Παρασκευή σημείωσε τη μεγαλύτερη καθημερινή πτώση από τον Οκτώβριο, υποχώρησε 2,6%, παραδίδοντας τα κέρδη που δημιουργήθηκαν μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα. Η SK Hynix υποχώρησε 3,1%. Ορισμένες μετοχές της Σεούλ έλαβαν ένα επιπλέον χτύπημα από το νέο φορολογικό σχέδιο του Προέδρου Moon Jae-in.

Αλλού, οι ζημίες ήταν πιο μετριοπαθείς, με τους δείκτες του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν να μειώνονται κατά 0,2-0,3%.

Στη Νέα Υόρκη τη νύχτα, ο Dow Jones Industrial Average ξεπέρασε τις 22.000 μονάδες για πρώτη φορά χάρη στη δύναμη των μετοχών της Apple μετά την ανακοίνωση που αφορούσε στα κέρδη της.

Ο δείκτης S & P 500 κέρδισε 0,05 τοις εκατό, κυμαινόμενος λίγο πιο κάτω από το ρεκόρ του, το οποίο άγγιξε την περασμένη εβδομάδα, υποστηριζόμενος από τα εταιρικά κέρδη και τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι η εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής σύσφιξης της Federal Reserve, θα προχωρήσει με αργούς ρυθμούς.

Ακόμη και όταν η οικονομία αυξάνεται ικανοποιητικά, τόσο τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού όσο και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, παραμένουν χαμηλά, επειδή ο πληθωρισμός παραμένει συγκρατημένος λόγω διαφόρων διαρθρωτικών αιτίων.

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ περιορίστηκε ακόμη και όταν η αγορά εργασίας της χώρας φαίνεται να βρίσκεται στην καλύτερη κατάστασή της για πολλά χρόνια, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει κοντά σε ένα χαμηλό 17 ετών.

Μια αναφορά από τον ιδιωτικό επεξεργαστή μισθοδοσίας ADP έδειξε την Τετάρτη ότι οι ιδιώτες εργοδότες των ΗΠΑ προσέθεσαν 178.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, λίγο κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών, αν και η αύξηση θέσεων τον Ιούνιο αναθεωρήθηκαν σε 191.000 από τις αρχικά αναφερόμενες 158.000.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν την πιο προσεκτική παρακολούθηση της κυβερνητικής έκθεσης για την απασχόληση που θα γίνει την Παρασκευή, εκτιμώντας ότι θα δείξει μια ισχυρή επέκταση στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν αφού το ράλι που ώθησε τις τιμές κατά περίπου 10% από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, έχασε τη δυναμική του, παρά τα ανανεωμένα σημάδια για σταδιακή σύσφιγξη της αγοράς των ΗΠΑ.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Κεντρικό πυλώνα της ορθής λειτουργίας του ευρώ χαρακτήρισε την ανεξαρτησία των εθνικών στατιστικών αρχών ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, με αφορμή την καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών συνιστά ένα από τα κύρια σημεία διαμόρφωσης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης. «Γι’ αυτό προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν πρέπει επ’ ουδενί να τίθεται προς αμφισβήτηση» έσπευσε να προσθέσει.

Την ανησυχία της Κομισιόν για τις εξελίξεις γύρω από τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, εξέφρασε η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επίτροπου Οικονομικών της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί. «Η υπόθεση του κ. Γεωργίου θα εξεταστεί από τα κράτη - μέλη, στο πλαίσιο του επόμενου Eurogroup» σημείωσε η Ευρωπαία αξιωματούχος. «Αυτό που έχει σημασία είναι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί, να προστατεύονται με βάση τον νόμο» έσπευσε να προσθέσει. «Γι' αυτό και παρακολουθούμε με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις» συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο.

Τέσσερα επενδυτικά σχήματα αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το έργο επέκτασης του μετρό στην Αθήνα, προϋπολογισμού 1,45 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, επίσημο ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα εκδηλώσουν οι εξής κοινοπραξίες: ΓΕΚ Τέρνα - Vinci (Γαλλία) - Siemens (Γερμανία) ΑΚΤΩΡ - Ansaldobreda (Ιταλία) J&P AΒΑΞ - Ghella (Ιταλία) - Alstom (Γαλλία) Μυτιληναίος - FCC (Ισπανία). Η προθεσμία της α’ φάσης του διαγωνισμού, η οποία αφορά επέκταση μήκους 13 χιλιομέτρων, ολοκληρώνεται στις 10 Αυγούστου, αφού πρώτα έχει παραταθεί κατά τρεις φορές, έπειτα από αιτήματα υποψήφιων επενδυτών.

Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε τον Ιούνιο του 2017 το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, ενώ αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε κατά 20 μονάδες βάσης στο 4,56%. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΤτΕ, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0,29%, καθώς το επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,09% και το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από επιχειρήσεις διατηρήθηκε στο 0,14%. Την ίδια ώρα, το επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,61%.

Αύξηση σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων τον Ιούνιο και ανήλθαν σε 5,134 δισ. ευρώ από 5,067 δισ. ευρώ τον Μάιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, πρόκειται για 3,579 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1,225 δισ. ευρώ από εκκρεμείς επιστροφές φόρων. 

Μήνυμα ότι «είναι σημαντικό η ανεξαρτητσια της ΕΛΣΤΑΤ και των ανθυρώπων που κάνουν τη δουλειά τους να προστατεύονται σύμφωνα με τον νόμο» στέλνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος στην καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου. Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο twitter αναφέρει ότι «παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις με ανησυχία».

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Έλληνες για την κατάσταση της οικονομίας και για το μέλλον της Ε.Ε., σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 και 30 Μαΐου και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Το 98% των Ελλήνων πολιτών θεωρούν ότι η τρέχουσα κατάσταση της εθνικής οικονομίας είναι «κακή», έναντι 51% των Ευρωπαίων πολιτών. Μόνο το 2% των Ελλήνων ερωτηθέντων απάντησαν ότι η κατάσταση της εθνικής οικονομίας είναι «καλή», έναντι 46% των ευρωπαίων πολιτών.

Για τις 5 Σεπτεμβρίου 2017 στις 12.00 μμ. (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) στην έδρα της εταιρείας, 30 Avenue Marnix, 1000, Βρυξέλλες, Βέλγιο, έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Cenergy Holdings. H εταιρεία, που σε επιχειρησιακό επίπεδο έχει έδρα στις Βρυξέλλες και παραγωγή στην Ελλάδα, αλλά και στα κατά τόπους στο εξωτερικό εργοστάσια της Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια, αναμένει την περαιτέρω αποτύπωση των θετικών συνεργειών της διασυνοριακής συγχώνευσης των Cenergy Holdings, Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου εντός του 2017. 

Τρεις προϋποθέσεις για την ομαλή εξέλιξη του διαγωνισμού επί του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ έθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στα γραφεία της εταιρείας. Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε, οι προϋποθέσεις είναι οι εξής: Σεβασμός του ανταγωνιστικού χαρακτήρα της διαγωνιστικής διαδικασίας από όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες  Διασφάλιση ενός δίκαιου τιμήματος που να ανταποκρίνεται στην άριστη οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Ο προηγούμενος διαγωνισμός έχει ήδη θέσει - όπως τόνισε ο υπουργός - μία βάση εκκίνησης Διατήρηση της δημόσιας παρουσίας στην εταιρεία, ώστε να διασφαλιστεί ότι η λειτουργία της θα είναι πάντοτε συμβατή με όσα επιτάσσει το δημόσιο και εθνικό συμφέρον

Την Τετάρτη, 30 Αυγούστου, θα ανακοινωθούν τα οικονομικά μεγέθη της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ για το α’ εξάμηνο του 2017. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση του σχεδίου ανασυγκρότησης της Unisoft, η οποία προέβλεπε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) κατά 5 εκατ. ευρώ, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού και την έναρξη της διαδικασίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από υποψήφιους επενδυτές. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η υλοποίηση νέας ΑΜΚ, από την οποία θα προκύψει η νέα σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία οι πιστώτριες τράπεζες θα κατέχουν το 98,1% και η Altec Holding το εναπομείναν 1,9%.

Να προχωρήσει στα επόμενα στάδια του σχεδιασμού της, που είναι η υλοποίηση της επένδυσης και η μεγιστοποίηση της αξίας του έργου Ίτανος Γαία στην Κρήτη, ετοιμάζεται η Minoan Group, μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας των αιτήσεων ακύρωσης κατά του προεδρικού διατάγματος που ενέκρινε την επένδυση. «Πιστεύουμε ότι με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την πιο σημαντική ξένη επένδυση στον τομέα του τουρισμού που έχει εγκριθεί από την ελληνική κυβέρνηση. O όμιλος είναι, πλέον, σε θέση να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης διαπραγματεύσεων με hotel operators» σημειώνει η εταιρεία.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Επιβράδυνση εμφάνισε τον Ιούλιο ο ρυθμός αύξησης του κλάδου των υπηρεσιών στην Κίνα,σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Markit.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 51,5 μονάδες έναντι 51,6 μονάδων τον Ιούνιο, παραμένοντας ωστόσο, άνω του τεχνικού ορίου των 50 μονάδων. Πτώση σε χαμηλό έτους εμφάνισαν από την πλευρά τους, οι υποδείκτες νέων επιχειρήσεων και κόστους εισαγωγής. Την ίδια ώρα, ο μη μεταποιητικός δείκτης, ο οποίος περιλαμβάνει και τις κατασκευές, διολίσθησε στις 54,5 μονάδες από 54,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Κατά 178.000 αυξήθηκε τον Ιούλιο ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ADP. Οι αναλυτές του Econoday ανέμεναν βελτίωση των θέσεων εργασίας κατά 173.000 έναντι αύξησης 158.000 τον Ιούνιο.

Την Παρασκευή αναμένεται να δημοσιευθούν και τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στα οποία περιλαμβάνεται τόσο ο ιδιωτικός, όσο και ο δημόσιος τομέας.Οι αναλυτές του MarketWatch αναμένουν πως οι νέες θέσεις εργασίας, στο σύνολο της οικονομίας, θα αυξηθούν κατά 180.000.

Σχεδόν 4.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να μεταφέρει στην ηπειρωτική Ευρώπη η Deutsche Bank, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο του «σκληρού Brexit». Σύμφωνα με το σχέδιο της γερμανικής τράπεζας, το οποίο παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg, νέος προορισμός των θέσεων εργασίας θα είναι η Φρανκφούρτη και το Βερολίνο. Οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν το επόμενο έτος, προκειμένου να ληφθούν εγκαίρως οι απαιτούμενες εγκρίσεις των εποπτικών αρχών. Επίσης, το σχέδιο της γερμανικής τράπεζας κάνει ειδική μνεία στις αναγκαίες κτηριακές υποδομές, οι οποίες θα χρειαστούν για να στεγαστούν οι μεταφερόμενες θέσεις εργασίας.

Μικρή αύξηση εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της Time Warner, τα οποία ανήλθαν σε 1,1 δισ. δολάρια από 1 δισ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,33 δολάρια/μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 1,19 δολαρίων. Τα έσοδα, επίσης, ενισχύθηκαν σε 7,33 δισ. δολάρια από 6,95 δισ. δολάρια πέρυσι. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 7,30 δισ. δολαρίων.

Αύξηση εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της Ferrari NV, καθώς ανήλθαν σε 136 εκατ. ευρώ έναντι 97 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Τα έσοδα, παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 14% στα 920 εκατ. ευρώ, καθώς ταξινομήθηκαν 2.332 οχήματα, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 5% σε σχέση με πέρυσι. Για το σύνολο του 2017, η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία στοχεύει σε πωλήσεις 8.400 οχημάτων και προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη, ύψους 950 εκατ. ευρώ.

Πτώση εμφάνισε τον Ιούνιο του 2017 ο δείκτης τιμών παραγωγού στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat.

Συγκεκριμένα, σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,1% ενώ σε ετήσιο επίπεδο, αυξήθηκαν κατά 2,5%. Όσον αφορά τις χώρες της Ε.Ε., ο σχετικός δείκτης διολίσθησε κατά 0,2% έναντι του Μαΐου του 2017, ενώ ενισχύθηκε κατά 2,6% έναντι του Ιουνίου του 2016.

Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση κατεγράφη στην Ελλάδα (1,3%) και τις Δανία – Ολλανδία (1,1%), ενώ η υψηλότερη ετήσια άνοδος παρουσιάστηκε στο Βέλγιο (6,4%) και την Κύπρο (5,7%).

Άνοδο της τάξης του 36% εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2017 η κερδοφορία της BAE Systems PLC, η οποία διαμορφώθηκε σε 555 εκατ. στερλίνες. Την ίδια ώρα, τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 11% και ανήλθαν σε 945 εκατ. στερλίνες, ενώ οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 8,9% στα 9 δισ. στερλίνες.  Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών οφείλεται στις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς συναλλάγματος

Σημαντική αύξηση εμφάνισαν στο α’ εξάμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της Rio Tinto, τα οποία ανήλθαν σε 3,31 δισ. δολάρια έναντι 1,71 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Η βελτίωση της κερδοφορίας οδήγησε τη διοίκηση της μεταλλευτικής εταιρείας στην ανακοίνωση της εκπόνησης προγράμματος επαναγοράς μετοχών, ύψους 1 δισ. δολαρίων.  Αξίζει να σημειωθεί ότι, το προηγούμενο διάστημα, το χρέος της Rio Tinto περιορίστηκε κατά 2 δισ. δολάρια και διαμορφώθηκε σε 7,6 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJI
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα