Προοπτικές των εμπορικών σχέσεων με την Τσεχία

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2006 19:23

Οι εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας και της Τσεχίας, παρόλο που αυξάνονται ταχύτατα τα δύο τελευταία χρόνια, παραμένουν περιορισμένες, γεγονός που ευνοεί την περαιτέρω ενίσχυσή τους, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους κατά την επίσκεψή του στο ΕΒΕΑ.

«Είναι χαρακτηριστικό», τόνισε, «ότι η Τσεχία είναι η δεύτερη ελκυστικότερη χώρα στην Ευρώπη από πλευράς επενδύσεων, μετά το Βέλγιο, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ τα τελευταία δύο χρόνια κυμαίνεται μεταξύ 6%-7%».

Στο οκτάμηνο 2006, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τσεχία αυξήθηκαν κατά 49,2% στα 53,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 28,5%, στα 151 εκατ. ευρώ.

Οι κυριότερες κατηγορίες ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στην Τσεχία, είναι νωπά φρούτα και λαχανικά, βαμβάκι, έτοιμα ενδύματα, καπνός, χρώματα και βερνίκια, νήματα, αλουμίνιο και προϊόντα αλουμινίου.

Η Ελλάδα εισάγει κυρίως αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, χαρτί, χαρτόνι και τα παράγωγά τους, ξύλο ελαφρώς επεξεργασμένο, προϊόντα από σίδηρο, χάλυβα και άλλα μέταλλα, χημικές και πλαστικές πρώτες υλες, γυαλί και προϊόντα γυαλιού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα