Ομιλία Καπράλου στην Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2006 21:30

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρος Καπράλος, πραγματοποίησε σήμερα ομιλία στην Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας (Hellenic Bankers Association-UK), σε εκδήλωση που οργανώθηκε προς τιμήν του στο Λονδίνο.

Προσφωνώντας τον κ. Καπράλο, ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Νότης Μηταράκης, ανέφερε ότι: «Ως Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κ. Καπράλος διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη και τον εκσυχρονισμό του Χρηματιστηρίου, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει σήμερα εισέλθει σε μια φιλόδοξη περίοδο διεθνών συνεργασιών εκμεταλλευόμενο την στρατηγική του θέση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη»

Ο κ. Καπράλος επικεντρώθηκε τόσο στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην Ελληνική αγορά όσο και στην επιδιωκόμενη μείωση του κόστους των συναλλαγών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ο κ. Καπράλος αναφέρθηκε στην αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, στην ενίσχυση της διαφάνειας και της εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και στη αυξανόμενη εξωστρέφεια του Χ.Α. που έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση της δραστηριοποίησης των ξένων θεσμικών επενδυτών στην Ελληνική Αγορά. Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει μία σειρά αλλαγών που έχουν ήδη αποφασισθεί και που αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τη συναλλακτική δραστηριότητα, όπως η απελευθέρωση των ανοικτών πωλήσεων, ο δανεισμός τίτλων από την αγορά και όχι μόνο μέσω της ΕΤΕΣΕΠ, η εισαγωγή των ETFs και η δημιουργία της «ημιεποπτευόμενης» αγοράς (semi- regulated market).

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αναφέρθηκε επίσης και στη σημαντική άνοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στα μεγέθη του Χ.Α. και στις αποδόσεις των χρηματιστηριακών δεικτών, ενώ επεσήμανε και τις προσπάθειες που γίνονται για την επέκταση του Χρηματιστηρίου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο, απόλυτα επιτυχημένο, εγχείρημα της δημιουργίας κοινής πλατφόρμας συναλλαγών με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο κ. Καπράλος δήλωσε ότι η Κοινή Πλατφόρμα ήδη επιφέρει, από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της, θετικά αποτελέσματα και για τα δύο Χρηματιστήρια και απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας και στις άλλες γειτονικές αγορές.

Σχολιάζοντας την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση των 7 διεθνών τραπεζών για δημιουργία κοινής πλατφόρμας συναλλαγών το 2008, ο κ. Καπράλος τόνισε ότι ο Όμιλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, κινείται πάντα με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ως εκ τούτου λαμβάνει την πρόθεση των 7 τραπεζών, ως πρόκληση. Δήλωσε όμως αισιόδοξος και συμπλήρωσε : «Είναι μία πρόταση την οποία οφείλουμε να εξετάσουμε σοβαρά και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να εξασφαλίσουμε τη μείωση του κόστους συναλλαγών στην Ελληνική αγορά».

Τέλος, ο κ. Καπράλος, επεσήμανε ότι εφόσον η ΕΧΑΕ αποφασίσει τη μείωση των τιμολογίων της, θα πρέπει κάτι αντίστοιχο να γίνει και από τους υπόλοιπους φορείς της αγοράς, ώστε να ωφεληθεί ο τελικός επενδυτής.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ
  • ΓΔ



Σχολιασμένα