Nέα βελτίωση στις συνθήκες του μεταποιητικού κλάδου

Τρίτη, 01 Αυγούστου 2017 11:21
UPD:12:31
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Περαιτέρω βελτίωση εμφάνισαν τον Ιούλιο οι επιχειρησιακές συνθήκες στον τομέα της μεταποίησης, καθώς ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 50,5 μονάδες, παραμένοντας άνω του τεχνικού ορίου των 50 μονάδων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Η ενίσχυση του σχετικού δείκτη, όπως εξηγεί η Markit, οφείλεται στη βελτίωση της παραγωγής, η οποία διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 μηνών.

Στα θετικά στοιχεία προσμετράται, επίσης, η συνεχής αύξηση των εργαζομένων και η μικρή άνοδος της αγοραστικής δραστηριότητας.

Στασιμότητα, ωστόσο, κατεγράφη στον αριθμό των νέων εργασιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο καταγράφηκε μόλις η δεύτερη βελτίωση του μεταποιητικού κλάδου από τον περασμένο Αύγουστο.

Το τεχνικό όριο των 50 μονάδων συνιστά το διαχωριστικό σημείο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης του τομέα.

Παραγωγή

Η βελτίωση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, όπως προαναφέρθηκε, ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής για δεύτερο συνεχή μήνα. Επιπρόσθετα, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2015, μολονότι πολύ χαμηλός σε γενικές γραμμές. Με τη σειρά του, το γεγονός αυτό συνέβαλε στην αύξηση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2010. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης ήταν μηδαμινός.

Απασχόληση

Η αύξηση της παραγωγής ήταν αντίστοιχη με την αύξηση της απασχόλησης για τρίτο συνεχή μήνα. Ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε από τον Ιούνιο και ήταν μόλις μέτριος, παρέμεινε ωστόσο μία από τις εντονότερες αυξήσεις που έχουν καταγραφεί στην περίοδο μετά την κρίση.

Νέες εργασίες

Σε αντίθεση με τις αυξήσεις της παραγωγής και της απασχόλησης, ο όγκος νέων εργασιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές ήταν αμετάβλητος τον Ιούλιο, μετά την αύξηση που κατέγραψε για πρώτη φορά σε διάστημα δέκα μηνών τον Ιούνιο. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση των θέσεων εργασίας, συνέβαλε σε νέα μείωση του όγκου ανεκτέλεστων εργασιών. Ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώνεται πλέον κάθε μήνα στη διάρκεια των τελευταίων 109 μηνών.

Αγοραστική δραστηριότητα

Παρά τα αμετάβλητα επίπεδα νέων εργασιών, οι εταιρείες αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα τον Ιούλιο, δίνοντας έτσι τέλος σε μία περίοδο έξι μηνών συνεχούς μείωσης. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης ήταν γενικά μηδαμινός και δεν κατάφερε να εμποδίσει την περαιτέρω υποχώρηση των αποθεμάτων προμηθειών.

Τιμές εισροών

Εντωμεταξύ, οι τιμές εισροών με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι οι Έλληνες κατασκευαστές αυξήθηκαν για δέκατο έκτο συνεχή μήνα. Ο ρυθμός αύξησης παρέμεινε έντονος και αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Κατ’ επέκταση, οι επιχειρήσεις αύξησαν τις μέσες τιμές πώλησης για δεύτερο συνεχή μήνα, καθώς προσπάθησαν να μετακυλήσουν την υψηλότερη επιβάρυνση κόστους στους πελάτες τους.

Παράδοση προμηθειών

Ο μέσος χρόνος παράδοσης προμηθειών εξακολούθησε να αυξάνεται τον Ιούλιο, μολονότι με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα εννέα μηνών. Τέλος, τα επίπεδα αισιοδοξίας των επιχειρήσεων σχετικά με την αύξηση της παραγωγής τους επόμενους 12 μήνες ήταν τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2014.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα