«Ακριβό το κόστος της ελλιπούς γνώσης επί των χρηματοοικονομικών»

Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017 16:28
UPD:01/08/2017 12:37

«Η έλλειψη βασικών γνώσεων για τα χρηματοοικονομικά κοστίζει ακριβά και αποτελεί οξύ κοινωνικό πρόβλημα» ήταν το βασικό συμπέρασμα εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου «Προγραμματίζοντας για το Μέλλον μας!» του Νίκου Φίλιππα, καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και προέδρου του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.

Το βιβλίο (Εκδόσεις Παπαδόπουλος), του οποίου την έκδοση και δωρεάν διανομή υποστηρίζει η INTERAMERICAN, παρουσιάστηκε στις 27 Ιουλίου, με τους ομιλητές να επισημαίνουν το σχετικό κενό που υφίσταται στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Ειδική μνεία έγινε και σε διάφορους παράγοντες που οξύνουν το πρόβλημα τις ελλιπούς γνώσης επί των χρηματοοικονομικών, όπως για παράδειγμα το σχετικό κενό που υφίσταται στην υποχρεωτική εκπαίδευση καθώς και η ταχύτητα των εξελίξεων που φέρνει η χρηματοοικονομική καινοτομία.

Με το βιβλίο του, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά, ο Νίκος Φίλιππας φωτίζει έννοιες, όπως ο προϋπολογισμός και η χρησιμότητά του, ο αποτελεσματικός προγραμματισμός εσόδων-εξόδων, οι χρηματοοικονομικοί στόχοι και πώς επιτυγχάνονται, η διαφορά μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών, η συναλλαγή.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της «Ν», Γιάννης Περλεπές, υποστήριξε την αναγκαιότητα του «οικονομικού εγγραμματισμού» από τα πρώτα σχολικά χρόνια, επισημαίνοντας την επέκταση της ενημέρωσης σε γονείς και εκπαιδευτικούς και τον υπεύθυνο ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης.

Από αριστερά: Γιάννης Ρούντος, διευθυντής δημοσίων σχέσεων & εταιρικής υπευθυνότητας INTERAMERICAN, Όλγα Μπορνόζη, διευθύνουσα σύμβουλος της Capital Link, Τζίνα Θανοπούλου, Ed.M., M.A. Harvard University, συμβουλευτική-εκπαιδευτική ψυχολόγος, Γιάννης Περλεπές, γενικός διευθυντής της εφημερίδας "Ναυτεμπορική", Μάρκος Φραγκουλόπουλος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής πωλήσεων και marketing της ΙΝΤΕRAMERICAN, Νίκος Φίλιππας, καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.

«Η οικονομική παιδεία αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, όπως ήταν κάποτε η αριθμητική» τόνισε, παρατηρώντας πως «όταν οι πολίτες ευημερούν έχοντας ευρύτητα οικονομικής συνείδησης, που περιλαμβάνει και τη φορολογική, ευημερεί και το κράτος».

Στη δική της παρέμβαση, η διευθύνουσα σύμβουλος της Capital Link, Όλγα Μπορνόζη, έκανε ειδική μνεία στη βαρύτητα της σχέσης μεταξύ συνταξιοδοτικού αλφαβητισμού και χρηματοοικονομικής ευημερίας. Όπως τόνισε, ο συνταξιοδοτικός αναλφαβητισμός οδηγεί σε αδυναμία προετοιμασίας -από τη νεότητα ήδη- για τις ανάγκες που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος μετά την ολοκλήρωση του εργάσιμου βίου του.

Τέλος, η συμβουλευτική-εκπαιδευτική ψυχολόγος (M.A. Harvard University) κα Τζίνα Θανοπούλου εστίασε στην ψυχολογική και ηθική προέκταση της αξίας του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, συνδέοντάς τον με αξίες ζωής και πράξεων κοινωνικής σημασίας και συνεισφοράς, που αναπτύσσουν τη συναισθηματική νοημοσύνη και ομαλή κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Η INTERAMERICAN, όπως υπογράμμισε εκ μέρους της εταιρείας ο κ. Φραγκουλόπουλος, έχει ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της, για τη δημιουργία και απόδοση αξίας στην κοινωνία, την καταπολέμηση της χρηματοοικονομικής άγνοιας με ενέργειες ανάλογες της υποστήριξης του βιβλίου "Προγραμματίζοντας για το Μέλλον μας!". Αξίζει να σημειωθεί ότι η INTERAMERICAN ήταν χορηγός και του πρώτου βιβλίου του Νίκου Φίλιππα για μικρότερα παιδιά, με θέμα την αποταμίευση



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα