Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Ξέσπασε χθες η πρώτη δημόσια διαφωνία μεταξύ Cosco και ΤΑΙΠΕΔ για τα «μάτια του ΟΛΠ». Το ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκε να συμφωνήσει στην πρόταση αλλαγής του καταστατικού που κατέθεσε η πλευρά των Κινέζων, ώστε να έχει τη δυνατότητα να συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.
Τα πρώτα σημάδια πάντως είχαν φανεί πριν από έναν μήνα, όταν τότε το Ταμείο είχε ζητήσει αναβολή της εξέτασης του θέματος της συγκεκριμένης αλλαγής στο καταστατικό, προκειμένου να έχει μια ολοκληρωμένη άποψη για το ζήτημα. Μάλιστα τότε δεν είχε αποδεχθεί και την πρόταση του νομικού τμήματος του ΟΛΠ να προστεθεί μια παράγραφος που να προβλέπει ότι δεν είναι δυνατή η αλλαγή έδρας του ΟΛΠ, προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες του ΤΑΙΠΕΔ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», το Ταμείο δεν το είχε κάνει αποδεκτό, αφού εκτός του ζητήματος αλλαγής έδρας ήθελε να βεβαιωθεί και για μια σειρά από άλλα ζητήματα όπως είναι τα φορολογικά. Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Ιουνίου 2017, αποφασίστηκε να εξεταστεί και πάλι η συγκεκριμένη τροποποίηση στις 28 Ιουλίου και αφού το ΤΑΙΠΕΔ θα είχε λάβει σχετικές νομικές γνωματεύσεις.
Χθες πάντως η συγκεκριμένη τροποποίηση του καταστατικού πέρασε και μάλιστα με ποσοστό 72,6% των μετοχών που συμμετείχαν, αφού εκτός της Cosco υπερψήφισαν και άλλοι ξένοι επενδυτές, δίνοντας με τον τρόπο αυτό ψήφο εμπιστοσύνης στους Κινέζους.
Το ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσε επιστολή στην οποία αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στο μεσοδιάστημα απευθύνθηκε σε δικηγορικά γραφεία της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, αλλά δεν έχει λάβει μέχρι τώρα τεκμηριωμένες απαντήσεις σε σχέση με τα ερωτήματα που έχουν θέσει.
Όσον αφορά πάντως την ουσία, στην τροποποίηση του καταστατικού υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, με τη μια να λέει ότι πλέον ο ΟΛΠ μπορεί να συνεδριάσει οποιαδήποτε στιγμή στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ και η άλλη που αναφέρει ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσε να το εμποδίσει προσωρινά.
Κύκλοι πάντως του ΤΑΙΠΕΔ σχολίαζαν στη «Ν» ότι είναι ένα ζήτημα που εξετάζει το Ταμείο από κοινού με Κινέζους ειδικούς νομικούς και ότι θα διευθετηθεί σύντομα.
Από την πλευρά τους, κύκλοι της διοίκησης του ΟΛΠ τόνιζαν στη «Ν» ότι το ΤΑΙΠΕΔ ουσιαστικά δεν καταψήφισε αλλά κράτησε στάση αναμονής προκειμένου να έχει εμπεριστατωμένη άποψη αναφορικά με τις ανησυχίες που έχει εκφράσει. Σημείωναν πάντως ότι οι εκπρόσωποι των άλλων μετόχων που ήταν στη γενική συνέλευση υπογράμμισαν ότι με τον τρόπο αυτό ο ΟΛΠ θα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Ασία.
Η ανακοίνωση
Στην ανακοίνωσή του προς το Χρηματιστήριο ο ΟΛΠ σημειώνει ότι πραγματοποιήθηκε η εξ αναβολής τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ Α.Ε. στο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών με μοναδικό θέμα την «Τροποποίηση του άρθρου 9 παρ. 1 του καταστατικού της εταιρείας προκειμένου να συμπεριληφθούν η ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ ως τόποι συνεδρίασης του δ.σ.».
Διενεργήθηκε ψηφοφορία και η Γενική Συνέλευση, με 15.344.698 ψήφους, ήτοι με πλειοψηφία 61,4% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, ενέκρινε την τροποποίηση του άρθρου 9 παρ. 1 καταστατικού της εταιρείας ως εξής:
«Άρθρο 9
1. Το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάζει εντός των ορίων του δήμου της έδρας της εταιρείας ή εναλλακτικά εντός της περιφέρειας του δήμου της έδρας του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Εναλλακτικά, το δ.σ. δύναται να συνεδριάζει στην ηπειρωτική Κίνα ή το Χονγκ Κονγκ».
Καταψήφισαν μέτοχοι εκπροσωπούντες 5.784.440 ψήφους.
Απείχαν της ψηφοφορίας μέτοχοι εκπροσωπούντες 0 ψήφους.
Σύνολο έγκυρων ψήφων: 21.129.138 ήτοι 84,52% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.